Home Technologie Skibidi Bogs wordt miljarden bekeken op YouTube

Skibidi Bogs wordt miljarden bekeken op YouTube

0
Skibidi Bogs wordt miljarden bekeken op YouTube


Het grootste on-line fenomeen van het jaar is een geanimeerde videoserie die vooral kinderen aanspreekt, gevuld met obscure internet- en gamereferenties die de meeste volwassenen niet zouden begrijpen, en met een naam die bijna scatologische humor schreeuwt.

Het bestaan ​​ervan heeft geleid tot bezorgdheid onder volwassenen, maar is in feite een natuurlijk uitvloeisel van een videowereld die deels is gecreëerd door ouders die er een gewoonte van hebben gemaakt hun iPads aan hun kinderen te geven om naar onschuldig leisure zoals ‘Cocomelon’ te kijken. Het succes van de serie toont ook het eerste spanningspunt tussen Gen Z en Gen Alpha.

De YouTube-serie, genaamd ‘Skibidi Bathroom’, is gemaakt door een animator genaamd Alexey Gerasimov voor zijn YouTube-kanaal DaFuq!?Growth! De serie vertelt het verhaal van Skibidi Bogs (toiletten met menselijke hoofden) die verwikkeld zijn in een oorlog met mensen die CCTV-camera’s, luidsprekers en televisies als hoofd hebben, te midden van een donker en dystopisch landschap. Ze strijden tegen elkaar in een zich uitbreidende industriële wereld met onder meer bezienswaardigheden in New York Metropolis, waarbij de Skibidi-toiletten handelen in opdracht van hun leider, G-Man, om de mensheid te vernietigen en meer mensen in Skibidi-toiletten te transformeren.

‘Skibidi’-video’s zijn dit jaar alleen al op YouTube meer dan 65 miljard keer bekeken, waardoor het een van de grootste developments op het platform is. Op TikTok zijn video’s met de hashtag ‘Skibidi Bathroom’ meer dan 15,3 miljoen keer bekeken en zijn ze verschenen in talloze memes en video’s op Instagram. DaFuq!?Growth! heeft ook de 36 miljoen abonnees op YouTube overschreden en is daarmee een van de snelstgroeiende kanalen op het platform geworden, soms beter dan MrBeast, de grootste ster van YouTube.

Maddy Buxton, cultuur- en trendsmanager bij YouTube, zei dat “Skibidi Bathroom” een fenomeen is dat anders is dan alle andere die het platform ooit heeft gezien.

“Het is een van de grootste culturele momenten van het jaar geworden”, zei ze. ‘Ik heb nog nooit zoiets zien ontploffen. Het begon als een meme, maar het is uitgegroeid tot een zeer complexe verhaallijn met veel verborgen betekenissen die mensen maar al te graag willen opsplitsen en proberen te begrijpen.”

“Skibidi Bathroom” lijkt misschien gemakkelijk af te schrijven als een internetrage, maar de opkomst ervan laat zien hoe de toekomst van leisure eruit zou kunnen zien op grote sociale platforms. Het is de eerste verhalende serie die volledig by way of korte video (60 seconden of minder) wordt verteld, en het is de eerste grote mainstream-meme die is voortgekomen uit Technology Alpha (kinderen van ongeveer 10 jaar en jonger).

“Dit is een van de eerste memes die we met Gen Alpha van de grond hebben zien komen en het is een van de eerste Gen Alpha-trends die we op YouTube hebben gezien”, zei Buxton aan de telefoon.

Met zoveel aandacht voor TikTok als cultuurdriver de afgelopen jaren, is ‘Skibidi Bathroom’ ook een bewijs van de blijvende kracht van YouTube. In één aflevering vernietigt een van de toiletmensen het hoofdkantoor van YouTube in wat de YouTuber Matthew Patrick belde “een niet zo subtiele metafoor voor hoe de present de web site kapot heeft gemaakt en … een niveau van viraliteit heeft gecreëerd dat nog nooit eerder is gezien.”

Terwijl Gen Zers aanvankelijk het nostalgische game-element van de serie op prijs stelden, voelen velen van hen zich nu ongemakkelijk en hebben reactievideo’s en memes gemaakt waarin ze de groei ervan betreuren.

Sophie Browning, 21, maker van inhoud en beheerder van meme-accounts, zegt dat dit een natuurlijke reactie is op het feit dat Gen Z wordt verdrongen als aanjager van de on-line cultuur. “Dit is de eerste keer dat Generatie Z zich oud voelt of geen voeling meer heeft met de memecultuur”, zei ze. “Ons is verteld dat we memes maken en controleren wat populair en grappig is, maar nu denk ik dat Gen Z rekening houdt met de nieuwe Alpha’s. Het is zenuwslopend voor hen om dit grote meme-fenomeen tegen te komen waar ze zich geen deel van voelen en waar ze niet aan hebben bijgedragen.”

Gerasimov, een 25-jarige autodidactische animator en lid van Gen Z, begon eerder dit jaar met het maken van de serie. Hij creëerde de DaFuq!?Growth! videokanaal in 2016 en trok jarenlang een bescheiden aanhang door het plaatsen van humoristische animatievideo’s.

Hij maakt zijn animatie met behulp van een computergrafisch hulpmiddel genaamd Supply Filmmaker waarmee gebruikers animaties kunnen maken in de stijl van een vroege videogame genaamd Garry’s Mod. Garry’s Mod was een on-line wereldbouw-sandbox (of ruimte om in te spelen) vergelijkbaar met ‘Minecraft’. “Het vroege YouTube stond vol met GMod-video’s, precies zoals de “Minecraft”-video’s vandaag de dag het platform domineren”, merkte Ryan Broderick, een journalist en maker van inhoud, op in zijn Vuilnisdag nieuwsbrief, eraan toevoegend dat Gerasimovs kanaal dat zich diep verdiepte in de “uncommon internet-esthetiek” speelde in de nostalgie van jonge mensen naar het web van start jaren 2010.

Buxton zei: “‘Skibidi Bathroom’ speelt echt met de taal van het web op een manier waarop Gen Z en Gen Alpha meer gewend zijn en waarmee ze zijn opgegroeid.”

Het woord “skibidi” komt uit het terugkerende themalied van de serie, een mashup van het nummer uit 2007 “Geef het aan mij‘van Timbaland en een Turks nummer uit 2022 genaamd’Dom Dom’ dat vorig jaar viraal ging op TikTok. De eerste paar ‘Skibidi’-video’s waren relatief eenvoudige toilethumor, maar evolueerden al snel naar complexe verhalen.

YouTube zegt dat deze rijke verhalen een zeer toegewijde on-line neighborhood hebben gestimuleerd die een eindeloze stroom van ‘Skibidi Bathroom’-fanfictie, kunst, teksten en video games heeft gecreëerd die zijn geïnspireerd op de serie.

“Het succes van ‘Skibidi Bathroom’ herinnert ons eraan dat YouTube niet alleen draait om gepolijste producties en steunbetuigingen van beroemdheden. Het is een ruimte voor creativiteit, experiment en het onverwachte”, aldus Buxton.

Ben De Almeida, een 24-jarige YouTuber met bijna 7 miljoen abonnees, zei dat hij een paar maanden geleden bijna elke aflevering van “Skibidi Bathroom” op een livestream heeft bekeken en de aantrekkingskracht ervan begint te begrijpen. “Ik heb nog nooit episodisch sort (leisure) gezien op YouTube Shorts”, zei hij. “Vooral voor Gen Alpha-kinderen denk ik niet dat er een verhalende serie was waar ze naar terug konden blijven komen op Shorts.”

Maar hij zegt dat hij nu begrijpt waarom het aantrekkelijk is, vooral voor jonge mensen.

“Het is niet iets dat je elke aflevering moet bekijken om het te begrijpen,” zei hij. “Er zijn gemeenschappelijke karakters en thema’s, en het wordt alleen maar groter en groter. Het enige dat je echt hoeft te weten, is dat het de toiletmensen zijn die vechten tegen de camerakopmensen en dat er dan nieuwe personages binnenkomen.

De entertainmentnieuwswebsite Cartoon brouwsel meldde dat “Skibidi Bathroom” “er misschien ruig uitziet vergeleken met de grote studiotarieven, maar er bestaat geen twijfel over dat Gerasimov een filmmaker is die tempo, camerawerk, geluidsontwerp begrijpt en weet hoe een verhaal moet worden verteld.”

De Almeida zei dat hij heeft gezien hoe Skibidi-memes zich verspreidden onder kinderen in de basisschoolleeftijd. Broderick zei: “’Skibidi Bathroom’ is een van die dingen waarvan je misschien niet weet wat het is, maar je weet dat een vijfjarige ernaar kijkt en zij denken dat het het grappigste en beste is wat ze ooit in hun kindertijd hebben gezien. leven.”

De serie is zo sterk verbonden met het web dat het vrijwel uitsluitend mensen aanspreekt die jong genoeg zijn om sinds hun vroegste herinneringen volledig te zijn ondergedompeld in online-inhoud. Deze Gen Alpha-kinderen, die de meerderheid van het ‘Skibidi Bathroom’-publiek vormen, worden on-line vaak losjes ‘iPad-baby’s’ genoemd, omdat inhoud op sociale media sinds hun geboorte hun belangrijkste vorm van leisure is.

“Ik vraag me af of ‘Skibidi Bathroom’ een gevolg is van het feit dat iPad-baby’s opgroeien en urenlang naar YouTube Children kijken, dat bekend staat om zijn onzinnige video’s met personages uit verschillende movies, video games en tv-shows,” zei Browning. . “Ik denk dat de blootstelling aan YouTube Children een impact heeft gehad op de humor van kinderen.”

Oudere mensen zonder diepgaande intrinsieke kennis van de internetcultuur zullen de aantrekkingskracht van de serie waarschijnlijk niet begrijpen, zei Broderick. “Het is een internetding in een laat stadium, omdat het gebaseerd is op artefacten uit de internetcultuur”, zegt hij.

On-line cultuurexperts zeiden dat je de directe invloed van TikTok op de serie kunt zien. Het is een korte vorm en maakt vaak gebruik van virale TikTok-geluiden. “Gen Alpha brengt hun ontwikkelingsjaren door op TikTok”, zei Browning. En het soort collaboratieve, iteratieve, korte verhalen die je in de app ziet, is nauw verbonden met ‘Skibidi Bathroom’.

Veel van de referenties in de serie “Skibidi Bathroom” komen ook uit gaming. De leider van de Skibidi Bogs, G-Man, is eigenlijk een personage uit de ‘Half-Life’-serie van first-person shooter-videogames, en de mensen met camerakoppen doen vaak ‘Fortnite’-dansen.

Ondanks het jonge publiek verschijnt ‘Skibidi Bathroom’ op YouTube, niet in de YouTube-app voor kinderinhoud, en het bedrijf zei dat theoretisch alleen kinderen van 13 jaar en ouder de inhoud zouden mogen bekijken. Maar ouders geven iPads vaak door aan jonge kinderen, die vrijelijk inhoud kunnen bekijken op de primaire app van YouTube. Er waren ‘Skibidi’-kostuums voor kinderen in de basisschoolleeftijd een scorching merchandise afgelopen Halloween.

“Als YouTube denkt dat iemand ouder dan dertien jaar urenlang naar ‘Skibidi Bathroom’ kijkt, zijn ze gek geworden”, aldus Broderick. “Het is niet iets waar iemand met een volledig gevormd brein van geniet.”

Video’s van kinderen die smeken om naar ‘Skibidi Bathroom’ te kijken, zijn viraal gegaan op TikTok en Instagram en kinderen zijn begonnen speels uit voorwerpen te springen en het lied ‘Skibidi Bathroom’ te zingen terwijl ze zich voordeden als Skibidi Toiletten, wat de ouders verbijsterde.

Deze zomer is de slanguitdrukking “Skibidi Bathroom-syndroom‘ kwam naar voren om te spreken over de effecten die meedogenloos ‘Skibidi Bathroom’-kijken heeft op jonge kinderen. Het TikTok-account van een sort in de basisschoolleeftijd documenteert op humoristische wijze zijn afdaling in de ‘Skibidi’-waanzin, met video’s waarin hij driftbuien krijgt als hij de YouTube-video’s niet kan bekijken.

De virale rage heeft geleid tot paniek onder volwassenen die de waanzin die hun kinderen rond de serie hebben ontwikkeld niet kunnen begrijpen. Op verschillende ouderschapssites zijn artikelen gepubliceerd “hoe u uw kinderen kunt beschermen” tegen het “Skibidi Bathroom”-syndroombewerend dat de video’s ‘gevaarlijk’ zijn.

Maar Buxton van YouTube zegt dat de serie erg leuk is. “Het is een episch goed-tegen-slecht-verhaal, verteld in korte video’s”, legde ze uit. Er is geen dialoog in de serie, waardoor deze internationale aantrekkingskracht heeft gekregen.

Browning verwierp ook alle zorgen over de populariteit ervan onder jonge kinderen. “Ik denk dat oudere generaties erdoor worden bedreigd omdat het voor hen zo vreemd aanvoelt”, zei ze. “Het is weliswaar een vreemd beeld. Ik kan me voorstellen dat mensen erdoor gestoord kunnen worden. Het is heel surrealistisch en gek, maar ik heb het gevoel dat Gen Alpha gewend is om surrealistische en gekke dingen op web te zien.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here