Home Voeding Kerstpizza (Siciliaanse gevulde pizza) • Kath Eats

Kerstpizza (Siciliaanse gevulde pizza) • Kath Eats

0
Kerstpizza (Siciliaanse gevulde pizza) • Kath Eats


De familie Donne waarmee ik trouwde, traceert hun erfgoed terug naar Sicilië, waar hun familieleden Siciliaanse kerstpizza maakten. Dit is het speciale familierecept dat we elke kerst hebben!

Een hele fijne pizza-kerst!

Toen ik naar mijn eerste kerst bij de Donne ging, had iedereen het over kerstpizza. Omdat dit bij mij thuis geen traditie was, wist ik niet zeker wat voor soort pizza ik kon verwachten. Dit is niet jouw typische driehoekige stukje New York; het is eerder een gevulde pizza met een diepe schotel, gevuld met rundergehakt, spinazie en kleverige, gesmolten kaas.

Dit recept is terug te voeren op de betovergrootmoeder van Thomas, Michelina Gentile, die uit Sicilië kwam. Het is doorgegeven en is een kersttraditie. Thomas’ tante Layton vertelde me zelfs dat de familie het taboe vond om het recept op een andere dag dan kerstavond te maken!

Sfincione (Siciliaanse kerstpizza)

Door een beetje onderzoek te doen om te zien of andere mensen ook “Kerstpizza” eten, heb ik recepten gevonden fincione. Volgens Serieus eten “De etymologie van sfincione is niet helemaal duidelijk, maar het meest waarschijnlijke antwoord is dat het afkomstig is van het woord voor spons, een verwijzing naar de lange, luchtige textuur.”

Hoewel onze kerstpizza niet open is of gemaakt met een lichte en luchtige focaccia-achtige korst, kan ik me voorstellen dat de recepten vele jaren geleden vergelijkbaar waren.

Vorig jaar tijdens Kerstmis (voordat er in onze keuken werd gehamerd!), fotografeerden Thomas en ik het stapsgewijze proces, zodat we dit recept konden digitaliseren om te delen met de velen van jullie die er in de loop der jaren om hebben gevraagd.

Recept voor kerstpizza

De foundation van het recept bestaat uit rundergehakt, diepvriesspinazie, uien (ja uien!) en Amerikaanse kaas die zo goed smelt onder de bovenste korstlaag. Hoewel je zeker je eigen deeg kunt maken, koopt onze familie kant-en-klaar deeg van Complete Meals dat volgens ons greatest lekker is! John vertelde dat hij vaak een bakje champignons (gebakken met de uien) en further Parmezaanse kaas in de bovenste laag van zijn pizza strooit voor further smaak.

Hoewel dit recept een beetje tijdrovend is, is het ook geweldig om een ​​menigte te voeden! Het recept is ook gemakkelijk te verdubbelen, wat we op deze foto’s hebben gedaan. Je kunt de vulling van tevoren maken, zodat je de dag dat je hem kookt alleen maar de lagen in elkaar zet en bakt. De familie Donne eet het op kerstochtend, en als lunch of licht diner de dagen na Kerstmis. Wat is het toch heerlijk de dag na Kerstmis als alle cadeautjes zijn geopend!

Ingrediënten

 • 2 pond van 90/10 rundergehakt
 • 2 pakjes diepvries gehakte spinazie
 • 2 gele uien, fijngehakt
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 eetlepel gedroogde oregano
 • 1/2 bakje Kraft Parmezaanse kaas
 • 3 grote eieren, geklopt
 • 1 pakje verse basilicum, fijngehakt
 • 2 bakjes met kant-en-klaar pizzadeeg – te koop in de supermarkt of bij je favoriete pizzeria
 • 1 pakje Kraft Amerikaanse plakjes kaas, 30 plakjes
 • Zout en peper
 • Olijfolie

De familie is er sterk van overtuigd dat de Parmezaanse kaas Kraftpapier is (geen verse Parmezaanse kaas) en dat je Amerikaanse kaas gebruikt – andere kazen smelten niet hetzelfde. Een andere opmerking is dat de Amerikaanse kaas bij voorkeur het soort is dat gestapeld wordt geleverd, maar NIET de individueel verpakte.

Materialen

 • 1 rol keukenpapier (voor de spinazie)
 • Bakplaat

Hoe maak je kerstpizza?

Stap 1: Verwarm de oven voor en bruin het vlees

Verwarm de oven voor op 350 graden. Bak het vlees in een koekenpan op middelhoog vuur met olijfolie en voeg naar smaak zout en peper toe.

Stap 2: Giet het vlees af

Doe het gekookte vlees in een vergiet om het vocht eruit te laten lopen – een zeer belangrijke stap!

Stap 3: Fruit de uien en knoflook en laat ze uitlekken met keukenpapier

Fruit de uien in de koekenpan op middelhoog vuur met olijfolie tot ze glazig zijn. Duw de gekookte uien naar de randen van de pan en zet ze op medium/laag – voeg een beetje olijfolie toe in het midden van de pan en voeg de vers gehakte knoflook toe, roer gedurende 1 minuut. Plaats ongeveer 10 papieren handdoeken op elkaar gestapeld op het aanrecht, doe het uien-knoflookmengsel op de papieren handdoeken. Wikkel de papieren handdoeken rond het uienmengsel om eventuele vloeistof af te tappen.

Stap 4: Kook de spinazie en laat deze ook uitlekken

Verhit de spinazie in zakken tot ze goed ontdooid en heat is. Het hoeft alleen maar ontdooid te worden, en niet noodzakelijkerwijs veel verder gekookt. Je kunt het opwarmen in de zak of in een glazen kom in de magnetron of in een pot op de kookplaat. Herhaal hetzelfde proces met de spinazie als met het uienmengsel – knijp al het vocht eruit – heel belangrijk, zodat de korst niet drassig wordt.

Stap 5: Meng vlees, uien en spinazie samen met kaas, ei, basilicum en oregano

Meng het vlees, de uien en de spinazie in een grote kom. Voeg Parmezaanse kaas, geklopte eieren, verse basilicum en gedroogde oregano toe.

Stap 6: Vet de bakplaat in

Zorg dat je een grote bakplaat hebt en vet deze in met olijfolie als je geen anti-aanbaklaag hebt. Wat maïsmeel voorkomt ook plakken.

Stap 7: Rol het deeg uit

Rol een van de pakjes deeg uit in een rechthoekige vorm, zodat deze in de pan previous. Gebruik bloem op het aanrecht, zodat het niet blijft plakken. Het is beter om te veel te hebben dan te weinig. Je wilt niet dat de korst te dik is, maar te dun en deze zal scheuren. Nadat je het tweede stuk erop hebt gelegd, kun je het overtollige materiaal aan de randen afknippen.

Let op: we hebben twee pizza’s gemaakt om een ​​menigte te voeden!

Stap 8: Voeg de vulling toe

Doe de vulling bovenop het deeg in de pan en zorg ervoor dat het dik genoeg is om alle randen te bedekken. De vulling zal ongeveer 1/2 inch dik zijn.

Stap 9: Voeg een kaaslaag toe

Leg de gesneden kaas over de hele pizzavulling heen en weer en laat de kaas ongeveer 1/4 inch overlappen. Dit maakt het further tacky. Layton zegt: vergeet de kaas niet!! Ze heeft het een jaar gedaan en het was geen gemakkelijk probleem om het ongedaan te maken 🙂

Stap 10: Rol het tweede deeg uit en leg het bovenop

Rol het tweede pakket deeg in dezelfde vorm uit en vouw het één en twee keer om, zodat het gemakkelijker is om het op te pakken en op de vulling te plaatsen. Open vervolgens om alle vulling te bedekken. Knijp het rond de randen met slechts ongeveer 1/4 inch korst, omdat het tijdens het koken in omvang zal verdubbelen. Je wilt niet te veel korst. Je zult dus further deeg langs de randen van de pan moeten snijden terwijl je langs de randen gaat.

Stap 11: Maak gleuven en bak gedurende 30-40 minuten

Maak bovenaan gleuven in de vorm van een kerstboom ter decoratie (of maak een grote MC zoals we deden voor Merry Christmas!) en bak ongeveer 30 – 40 minuten. Haal het uit de oven als het goudbruin is en de kaas door de gleuven borrelt.

Lekker heat uit de oven!

Kerstpizza bewaren

Nadat je genoeg hebt gegeten, snijden we de resterende pizza in plakjes en bewaren we deze in glazen bakjes in de koelkast, waarbij we stuk voor stuk opwarmen. Je wilt het in de oven opwarmen, zodat de korst lekker knapperig wordt. Ik zal een beetje voorverwarmen in de magnetron om ervoor te zorgen dat het midden ook heet is.

Stuur gasten naar huis met wat further stukken verpakt in folie en meegenomen in een papieren zak!

Kerstpizza

Deze gebakken, diepe gevulde pizza gevuld met rundergehakt, spinazie en veel kleverige kaas.

Trefwoord rundergehakt, pizza, spinazie
Kooktijd 40 minuten

Ingrediënten

 • 2 pond van 90/10 rundergehakt
 • 2 pakjes diepgevroren gehakte spinazie
 • 2 gele uien fijn gesneden
 • 2 kruidnagel knoflook fijn gesneden
 • 1 eetlepels gedroogde oregano
 • 1/2 container Kraft Parmezaanse kaas
 • 3 grote eieren geklopt
 • 1 pakje verse basilicum fijn gesneden
 • 2 rondjes pizzadeeg
 • 1 pakket Kraft Amerikaanse plakjes kaas Pakket van 30 plakjes
 • Zout en peper
 • Olijfolie

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 350 graden.

 • Bak het vlees in een koekenpan op middelhoog vuur met olijfolie en voeg naar smaak zout en peper toe. Doe het gekookte vlees in een vergiet om de vloeistof af te tappen – een zeer belangrijke stap!

 • Fruit de uien in de koekenpan met olijfolie tot ze glazig zijn op middelhoog vuur. Duw de gekookte uien naar de randen van de pan en zet ze op medium/laag. Voeg een beetje olijfolie toe in het midden van de pan en voeg de vers gehakte knoflook toe, roer gedurende 1 minuut. Plaats ongeveer 10 papieren handdoeken op elkaar gestapeld op het aanrecht, doe het uien-knoflookmengsel op de papieren handdoeken. Wikkel de papieren handdoeken rond het uienmengsel om eventuele vloeistof af te tappen.

 • Kook spinazie in zakken in de magnetron of in een soeppan tot het ontdooid en heat is. Herhaal hetzelfde proces met de spinazie als met het uienmengsel – knijp al het vocht eruit – heel belangrijk, zodat de korst niet drassig wordt.

 • Meng het vlees, de uien en de spinazie in een grote kom. Voeg Parmezaanse kaas, geklopte eieren, verse basilicum en gedroogde oregano toe.

 • Zorg dat je een grote bakplaat hebt en vet deze in met olijfolie als je geen anti-aanbaklaag hebt. Wat maïsmeel voorkomt ook plakken. Rol een van de pakjes deeg uit in een rechthoekige vorm, zodat deze in de pan previous. Gebruik bloem op het aanrecht, zodat het niet blijft plakken. Het is beter om te veel te hebben dan te weinig. Je wilt niet dat de korst te dik is, maar te dun en deze zal scheuren. Nadat je het tweede stuk erop hebt gelegd, kun je het overtollige materiaal aan de randen afknippen.

 • Doe de vulling bovenop het deeg in de pan en zorg ervoor dat het dik genoeg is om alle randen te bedekken. De vulling zal ongeveer een halve centimeter dik zijn.

 • Leg de gesneden kaas over de gehele pizzavulling heen en weer en laat de kaas ongeveer 1⁄4 inch overlappen. Dit maakt het further tacky.

 • Rol het tweede pakket deeg in dezelfde vorm uit en vouw het één en twee keer om, zodat het gemakkelijker is om het op te pakken en op de vulling te plaatsen. Open vervolgens om alle vulling te bedekken. Knijp het rond de randen huge met slechts een korst van ongeveer 1/4 inch, omdat het tijdens het koken in omvang zal verdubbelen. Je wilt niet te veel korst. Je zult dus further deeg langs de randen van de pan moeten snijden terwijl je langs de randen gaat.

 • Maak bovenaan sleuven in de vorm van een kerstboom ter decoratie en bak ongeveer 30 – 40 minuten.

 • Haal het uit de oven als het goudbruin is en de kaas door de gleuven borrelt.

Recepten voor de feestdagen die je misschien ook leuk vindt:LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here