Home Wereldnieuws Israël houdt burgers huge in Gaza, zeggen familie- en rechtengroepen

Israël houdt burgers huge in Gaza, zeggen familie- en rechtengroepen

0
Israël houdt burgers huge in Gaza, zeggen familie- en rechtengroepen


JERUZALEM – Israëlische strijdkrachten hebben tijdens de twee maanden van oorlog Palestijnse burgers in Gaza vastgehouden, volgens familieleden en rechtengroepen, die zeggen dat ze geen informatie hebben gekregen over de verblijfplaats, de omstandigheden of de aanklachten tegen de vermisten.

Veel van de gearresteerden zijn opgepakt door Israëlische troepen terwijl ze naar het zuiden vluchtten of tijdens invallen in het noorden, zeiden vrienden en familie in meer dan een dozijn interviews. Sommigen werden urenlang buiten of in metalen trailers vastgehouden en vrijgelaten. Anderen hebben verdwenen.

Familieleden vertelden het aan The Washington Submit zagen ze familieleden zonder banden met Hamas of gewapende groepen die onder schot werden weggeleid door Israëlische soldaten en sindsdien hebben ze niets meer van hen gehoord.

Mahmoud Almadhoun, zijn 13-jarige zoon, 72-jarige vader en verschillende andere familieleden werden donderdag gearresteerd. Die ochtend rolden Israëlische tanks langs hun ouderlijk huis in Beit Lahia, in het smeulende noorden van Gaza. Soldaten bevalen hen en tientallen andere mannen te vertrekken.

In een veel gedeelde video wordt de 33-jarige Almadhoun in zijn ondergoed op de grond gezien in een rij mannen. Ze zaten urenlang, vertelde hij zaterdag aan The Submit, voordat soldaten hun handen vastbonden en ze in vrachtwagens laadden. Ze reden door brandende auto’s naar een strand ergens tussen Beit Lahia en binnen Israël. Almadhoun vreesde dat hij niet zou terugkeren. “Geen van de mensen die ze arresteerden was Hamas of enige vorm van strijder”, zei hij.

Israëlische strijdkrachten zeggen dat ze op zoek zijn naar leden van Hamas en deelnemers aan de aanval van de militante groep op Israël op 7 oktober, toen strijders uit Gaza stroomden om 1.200 mensen te doden en nog eens 240 te gijzelen. Israël reageerde met een militaire campagne die volgens de commandanten gericht is op het uitroeien van de militante groep als politieke en militaire macht in Gaza. Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zijn hierdoor ruim 17.000 mensen omgekomen in Gaza.

Maar de Israëlische autoriteiten hebben niet gezegd hoeveel mensen ze hebben vastgehouden, op welke juridische gronden ze worden vastgehouden, of waar ze worden vastgehouden, ook niet of dat in Gaza of Israël is. Het Israëlische leger heeft vragen doorverwezen naar de Shin Wager, de binnenlandse veiligheidsdienst van Israël. De Shin Wager reageerde niet op verzoeken om commentaar.

Yasser Alyan vertelde The Submit dat hij hem voor het laatst had gezien De 20-jarige Ahmed Al-Lahman, die hij omschreef als een surrogaatzoon, op 20 november toen ze naar het zuiden liepen. Het gezin vluchtte uit Beit Lahia langs de Salah al-Din Street, de route die Israël de mensen had opgedragen te nemen.

Wat er daarna gebeurde, volgde wat als een patroon naar voren is gekomen. Toen de familie het Netzarim-controlepunt bereikte, de locatie van een oude Israëlische nederzetting, riepen soldaten Lahman erbij. Alyan heeft hem sindsdien niet meer gezien.

De familie wachtte urenlang, zei Alyan, totdat Israëlische soldaten in hun richting schoten en hen waarschuwden te vertrekken. Een familielid dat samen met Lahman werd vastgehouden, maar die dag werd vrijgelaten, vertelde dat aan Alyan Ze moesten zich uitkleden tot aan hun ondergoed en langs wat leek op een gezichtsherkenningsscanner passeren, zei hij.

Lahman, een amateurzanger, “had helemaal geen banden met welke organisatie of politieke oriëntatie dan ook, dus we zijn geschokt en verrast door zijn arrestatie”, zei Alyan. Hij en zijn vrouw namen herhaaldelijk contact op met het Internationale Comité van het Rode Kruis. De organisatie zegt geen informatie te hebben.

Het ICRC ontving tussen 7 oktober en 29 november meer dan 3.000 meldingen van vermiste inwoners van Gaza, zei woordvoerster Sarah Davies. Ze kon niet specificeren om hoeveel aanhoudingen het ging.

De video van Almadhoun, een van de beelden die voor het eerst werden gedeeld door Israëlische media, wijzen op de omvang en omstandigheden van sommige arrestaties.

Israëlische media meldden zonder bronnen te vermelden dat de video’s leden van Hamas lieten zien. Vrienden en familie van een aantal van de afgebeelde personen vertelden The Submit dat hun dierbaren uit hun huizen waren gehaald en geen banden hadden met Hamas of welke gewapende groepering dan ook.

Woordvoerder van de Israëlische regering Eylon Levy zei vrijdag dat het volk op de beelden zijn ‘mannen uit het militaire tijdperk’ te zien die worden aangetroffen in ‘Hamas-bolwerken’ en ‘gebieden waar burgers zouden zijn geëvacueerd’.

“Deze individuen zullen worden ondervraagd en we zullen uitzoeken wie inderdaad een Hamas-terrorist was en wie niet”, zei hij.

Woordvoerder van het Israëlische leger, Daniel Hagari, zei dat vrijdag tegen het leger had de afgelopen 48 uur in Gaza meer dan 200 verdachten aangehouden en tientallen doorverwezen voor ondervraging.

Hani Almadhoun, de in Washington gevestigde directeur filantropie bij UNRWA USA, vertelde The Submit dat hij geschokt was toen hij zijn broer Mahmoud, 32, in de video zag.

Een andere broer werd gedood bij een luchtaanval op 24 november, vlak voor het start van een humanitaire wapenstilstand van een week.

Mahmoud Almadhoun zei dat soldaten op het strand hen uitschelden, ze scanden met wat leek op gezichtsherkenningsapparatuur en ze in hun ondergoed achterlieten, blootgesteld aan de elementen. Als ze om voedsel of water vroegen, schopten of vloekten soldaten naar hen, zei hij.

Enige tijd na middernacht brachten soldaten hem en andere mannen dichter bij Beit Lahia en lieten hen blootsvoets teruglopen.

Twee neven en nichten van middelbare leeftijd kwamen niet terug, zei Hani Almadhoun.

Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zegt dat Israël 31 medische hulpverleners – artsen, verpleegsters en ambulancechauffeurs – heeft vastgehouden, van wie de verblijfplaats onbekend blijft. De meest prominente gevangene is Mohamed Abu Salmiya, directeur van het al-Shifa-ziekenhuis, die volgens de IDF Hamas toestond bunkers onder het ziekenhuis te gebruiken als commandocentrum. Het ministerie en de medische staf ontkennen de beschuldiging.

Hana Herbst, een woordvoerster van de Israëlische gevangenisautoriteit, zei dat ze geen commentaar kon geven op specifieke gevallen.

Het internationale recht staat strijdkrachten toe strijders huge te houden. Maar ze mogen alleen burgers arresteren of vasthouden “als het absoluut noodzakelijk is”, zei hij Omar Shakir, directeur van Human Rights Watch voor Israël en Palestina. Burgers moeten binnen 48 uur worden aangeklaagd en de kans krijgen om hun detentie aan te vechten, naast andere beschermingsmaatregelen, zei hij, of vrijgelaten.

“Je moet de lat heel hoog leggen als je burgers gaat arresteren”, zei Shakir. “Het kan niet zomaar zijn: ‘Nou, iedereen kan ons op elk second aanvallen.'”

“De beledigende en discriminerende detentiepraktijken van Israël gedurende tientallen jaren van bezetting doen grote twijfel rijzen of de detentie aan deze normen voldoet”, zei hij.

De Israëlische moist op onwettige strijders bevestigt de bevoegdheid om Palestijnen uit Gaza in wat feitelijk administratieve detentie is, een vorm van opsluiting zonder aanklacht of proces die de autoriteiten voor onbepaalde tijd kunnen verlengen, zei Shakir.

Dat heeft de Israëlische gevangenisautoriteit deze maand gezegd Vanaf 1 december werden 260 inwoners van Gaza vastgehouden onder de moist. Het was onduidelijk welke gevallen het betrof.

De Shin Wager houdt een onbekend aantal militanten huge die in Israël zijn gearresteerd tijdens de aanval van Hamas op 7 oktober. Israëlische troepen in Gaza hebben sindsdien meer strijders in de oorlog gearresteerd. Honderden Gazaanse arbeiders die in Israël waren gestrand, werden ook gevangengezet.

Jessica Montell, uitvoerend directeur van de Israëlische rechtengroep Hamoked, zei dat de organisatie meer dan 115 telefoontjes heeft ontvangen van familieleden van mensen die werden vastgehouden bij het Netzarim-controlepunt. In slechts twee gevallen is de persoon vrijgelaten.

“De vraag is: waar zijn alle anderen?” ze zei. “Waar zijn ze fysiek en welke juridische standing hebben ze?”

In Israël zijn minstens zestien vrouwelijke gedetineerden uit Gaza opgesloten. Sinds 7 oktober hebben de autoriteiten Palestijnse gevangenen de toegang tot advocaten ontzegd het ICRC, volgens de Palestijnse Prisoner’s Society.

Leraar Khawla Salem, 40, zegt dat haar 19-jarige dochter, Aseel, een van die gevangenen is.

Salem, haar man en drie kinderen verlieten op 22 november hun huis in het vluchtelingenkamp Jabalya, waar haar 16-jarige zoon was omgekomen bij een aanval, en trokken zuidwaarts naar Khan Younis. Toen ze het Netzarim-controlepunt naderden, zeiden soldaten, hielden soldaten de groep tegen en zeiden dat ze moesten verschijnen voor wat leek op een gezichtsherkenningsscanner. Sluipschutters en tanks omsingelden hen.

Aseel en de 9-jarige Mays werden opgeroepen metalen aanhangwagens. De soldaten, zo vertelde Mays aan The Submit, wilden haar identiteitskaart, vroegen naar haar college en beledigden haar zus. Aseel smeekte de soldaten om Mays vrij te laten.

Mays werd na vier uur vrijgelaten. Maar ze had geen woord over Aseel, die mank loopt. Terwijl Salem wachtte, vertelden andere vrouwen dat haar gevangenen waren ondervraagd, gefouilleerd en geslagen.

Lama Khatour, een Palestijn van de Westelijke Jordaanoever, werd vastgehouden in de Damon-gevangenis in het noorden van Israël toen vrouwen uit Gaza in opvallende bruine uniformen zonder hoofddoek arriveerden. Door de muren leerde ze hun namen. Eén daarvan was Aseel.

Khatour, die vorige maand werd vrijgelaten bij de uitwisseling van Israëlische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen, zei dat de vrouwen weinig te eten hadden en op de grond sliepen. Verschillende zeiden dat ze waren geslagen. Eén gaf borstvoeding.

“Er waren geen duidelijke aanklachten tegen hen”, zei Khatour. “Ze vertelden ons dat het doel was om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over hun households en hun omgeving.”

Harb meldde vanuit Londen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here