Home Sport Het bereiken van een ‘redelijk compromis’ tussen belanghebbenden uit de sector

Het bereiken van een ‘redelijk compromis’ tussen belanghebbenden uit de sector

0
Het bereiken van een ‘redelijk compromis’ tussen belanghebbenden uit de sector


Dingdong Dantes, voorzitter van de League of Filipino Actors (Aktor) –GMA NETWORK

Dingdong Dantes, voorzitter van de League of Filipino Actors (Aktor) –GMA NETWORK

Nee tegen ‘karoshi’, oftewel de dood door overwerk, zoals de Japanners het noemen.

Dit is in essentie wat Senaatswet nr. 2505, of de voorgestelde ‘Eddie Garcia-wet’, probeert aan te pakken, evenals andere ‘misbruikelijke’ werkomstandigheden in de entertainmentindustrie.

“Dit wetsvoorstel is een welkome ontwikkeling voor de sector”, zei acteur Dingdong Dantes, voorzitter van de Liga van Filipijnse Acteurs (Aktor), in een verklaring die op 6 december aan deze schrijver werd gestuurd. zowel in de Tweede Kamer als in de Senaat en gezien de perspectieven van de belanghebbenden, denken wij dat dit een redelijk compromis is om een ​​behoorlijke werkopbrengst te bereiken.”

De Administrators’ Guild of the Philippines, Inc. (DGPI) merkte op dat de voorgestelde moist belangrijk is voor de levens van naar schatting 20.000 werknemers in de industrie en riep op tot onmiddellijke goedkeuring ervan.

“Wij, DGPI-leden, verwelkomen en bidden dat de Eddie Garcia Invoice snel een moist wordt. Dit kan niet worden uitgesteld omdat het een hele sector treft”, zei DGPI-president Mark Meily in een aparte verklaring die dezelfde dag aan deze schrijver werd gegeven.

“Het aannemen van de Eddie Garcia Invoice heeft al veel te lang moeten duren”, vertelde Anne Monzon, voorzitter van de Lupon ng Pilipinong Sinematograpo (LPS), op 7 december aan deze schrijver. “Het feit dat de huidige arbeidswetten niet voldoen aan de specifieke behoeften van werknemers in deze industrieën laat veel te wensen over.”

Het is vier jaar geleden sinds de dood van filmlegende Eddie Garcia na een ongeval tijdens het filmen van een teleserie. Dit was aanleiding voor het indienen van verschillende maatregelen bij zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden (waaronder een maatregel opgesteld door zijn congreslid-stiefzoon 1-Pacman partijlijst Rep. Mikee Romero) om werknemers in de entertainmentindustrie te beschermen.

Het wetsvoorstel dat deze week door senator Jinggoy Estrada voor plenaire behandeling is goedgekeurd, is een consolidatie van soortgelijke maatregelen die door hem en andere actoren-wetgevers Lito Lapid, Robin Padilla en Bong Revilla zijn ingediend.

Estrada, voorzitter van de Senaatscommissie voor Arbeid, zei in zijn sponsortoespraak dat senator Grace Poe, dochter van wijlen “King of Philippine Motion pictures” Fernando Poe Jr., ook graag medesponsor van het wetsvoorstel zou willen zijn. Met vijf zekere stemmen van hen wordt verwacht dat de voorgestelde “Eddie Garcia-wet” door de Senaat zal waaien.

Mark Meily, president van Directors' Guild of the Philippines Inc. – BIJGEDRAGEN FOTO Anne Monzon,

Mark Meily, president van Administrators’ Guild of the Philippines Inc. – BIJGEDRAGEN FOTO Anne Monzon,

Omstreden kwestie

De Tweede Kamerversie van het wetsontwerp (Huiswetsvoorstel nr. 1270), die afgelopen februari in derde lezing werd aangenomen, schrijft een normale achturige werkdag voor die kan oplopen tot twaalf uur, terwijl SB 2505, dat nog ter beraadslaging ligt, een langere werkdag toestaat. -14 uur werk per dag, “of in totaal 60 uur in een week.”

“Hoewel we de kant van de werknemers bevoordelen, moet DGPI rekening houden met de benarde situatie van de producenten, dus zijn we het niet eens met de inhoud van het voorgestelde wetsvoorstel in termen van werkuren van maximaal 12 uur”, zei Meily.

Hoewel de verschillende belanghebbenden aanvankelijk tegengestelde standpunten over de kwestie hadden, neigt hun laatste standpunt open te staan ​​voor de 8-14-urige werkdag “exclusief maaltijdperioden” zoals voorzien in de Senaatsversie. Sommigen lijken hier echter nog steeds bedenkingen bij te hebben, omdat zij er de voorkeur aan geven dat de genoemde werkuren “inclusief” de maaltijden zijn.

Gezondheid, vitaliteit voorop

“Ons doel is altijd geweest om een ​​harmonieus evenwicht te vinden tussen creatieve output en het welzijn van artiesten”, aldus Dantes. “Door de werktijden te beperken, willen we consequent op ons greatest presteren, het artistieke en culturele landschap verrijken en tegelijkertijd prioriteit geven aan gezondheid en vitaliteit.”

Acteur Eddie Garcia – BIJGEDRAGEN FOTO

Acteur Eddie Garcia – BIJGEDRAGEN FOTO

Monzon voegde hieraan toe: “Als gevolg van de pandemie konden film-, tv- en reclamemedewerkers bewijzen dat gezonde en duurzame werktijden volledig haalbaar zijn. LPS – met onze 62 cameramanleden en onze groups van gaffers, assistent-cameramannen en -vrouwen, key grips, camera-operators en technische ploeg – staat achter de IGA en pleit voor een harde cease om 16 uur voor een opnamedag om de gezondheid te waarborgen. welzijn en veiligheid van onze werknemers.”

IGA, of Inter-Guild Alliance, is de overkoepelende organisatie van de gilden (acteurs, regisseurs, redacteuren, productieontwerpers, schrijvers, stuntmannen, producenten en assistent-regisseurs).

Naast het reguleren van verlengde werktijden bevat de voorgestelde “Eddie Garcia-wet” bepalingen die film- en tv-werknemers een fatsoenlijk inkomen garanderen en bescherming bieden tegen misbruik, intimidatie, gevaarlijke werkomstandigheden en economische uitbuiting.

“Het is de hoogste tijd dat we deze al lang bestaande praktijk (langere werkuren) reguleren en we moeten maatregelen nemen om normen op te leggen en verandering teweeg te brengen”, zei Estrada. “We kunnen niet toestaan ​​dat ‘karoshi’ … doorgaat in onze film- en tv-industrie.”

Hij vervolgde: “We hebben het succes van elke film- of tv-productie echt aan deze werknemers te danken. Dit is niet alleen ons eerbetoon aan ‘Manoy’, maar ook aan het hardwerkende personeel. Laten we de erfenis van ‘Manoy’ Eddie Garcia vereeuwigen met dit wetsvoorstel.”

Belangrijke rol

“Het is belangrijk om te beseffen dat de film- en televisieproductie een bijdrage heeft geleverd aan de economie van het land en een van de eerste in Azië, en toch is een wetsvoorstel als dit pas onlangs tot stand gekomen,” zei Meily.

“Het is betreurenswaardig dat het excuus van ‘walang price range en gastos lang yan, kailangan magtipid’ vaak meer gewicht heeft gekregen in plaats van veiligheidsnormen en het welzijn van mediawerkers. Wij bij DGPI erkennen dat een mediawerker die gedijt in een gelukkige en veilige werkomgeving bijdraagt ​​aan het succes van elk undertaking.”

Monzon wees er verder op dat de film-, tv- en reclame-industrie niet alleen “een aanzienlijk inkomen voor de Filippino’s oplevert, maar ook een belangrijk middel is om de nationale cultuur te behouden en te ontwikkelen.”

Anne Monzon, president van Lupon ng Pilipinong Sinematograpo – BIJGEDRAGEN FOTO

Anne Monzon, president van Lupon ng Pilipinong Sinematograpo – BIJGEDRAGEN FOTO

“Onze rol als companions in de productie is cruciaal voor het succes van de entertainmentindustrie”, voegde Dantes eraan toe. “We begrijpen hoe belangrijk het is om boeiende optredens te leveren die de verhalen die we vertellen tot leven wekken.”

Dankbaar en vereerd voor de kans om gehoord te worden in het wetsvoorstelontwikkelingsproces, beloofde hij Aktor’s inzet en hulp om ervoor te zorgen dat HB 1270 en SB 2505 de “Eddie Garcia-wet” zouden worden.


Uw abonnement kan niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.


Uw abonnement is succesvol verlopen.

“Werknemers hebben hier lang voor gepleit”, merkte Dantes op. “Als en wanneer het wetsvoorstel wordt aangenomen, zou dit ongetwijfeld een overwinning voor de sector zijn.” INQLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here