Home Natuur Een Afrikaanse safaribestemming voor het hele jaar door

Een Afrikaanse safaribestemming voor het hele jaar door

0
Een Afrikaanse safaribestemming voor het hele jaar door


Wanneer is het safariseizoen? In Zimbabwe duurt het langer dan je zou denken, en elk seizoen heeft zijn voordelen. Zimbabwe, genesteld in het hart van zuidelijk Afrika, is een pareltje op het gebied van natuurbehoud, vol met various wilde dieren en adembenemende landschappen. Van de oevers van de Zambezi-rivier en de majestueuze Victoriawatervallen tot ‘s werelds grootste kunstmatige meer, Lake Kariba, en de uitgestrekte vlaktes van Hwange Nationwide Park: Zimbabwe biedt het hele jaar door unieke natuurervaringen in elk seizoen.

Het scala aan wilde dieren in het hele land is verbluffend: Zimbabwe is de thuisbasis van 350 soorten zoogdieren, meer dan 650 vogels en meer dan 100 vissoorten. Het land herbergt de op een na grootste populatie olifanten ter wereld, alleen aangevoerd door buurland Botswana. Het is de soort met het grootste aantal dieren in Zimbabwe, en de meeste olifanten van het land bevinden zich in en rond Hwange Nationwide Park.

safaritruck olifantenkudde zimbabwe

© Hof Whelan

Bezoekers die hopen de Massive 5 (olifant, leeuw, luipaard, buffel, neushoorn) te spotten, hebben misschien geluk in heel Zimbabwe en kunnen ook zebra’s, giraffen, cheeta’s, hyena’s en een verscheidenheid aan antilopen tegenkomen. Vogelaars in Zimbabwe zullen blij zijn met de ruim 650 geregistreerde vogelsoorten.

Zimbabwe herbergt een rijke verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder bijna 6.400 inheemse of genaturaliseerde plantensoorten, waarvan meer dan 230 plantensoorten endemisch of bijna endemisch zijn.

Dus wanneer moet je bezoeken? Zimbabwe is het hele jaar door een bestemming voor natuurbehoudsreizen en Afrikaanse safari’s. Nat Hab aanbiedingen reizen die Zimbabwe bezoeken van maart tot december.

De droge en regenachtige seizoenen van Zimbabwe

Het Zimbabwe Meteorological Providers Division verdeelt het jaar in vier seizoenen: het hete, regenachtige seizoen duurt over het algemeen van eind oktober of start november tot maart, met een korte droge periode eind december en start januari. Het wordt gevolgd door een post-regenseizoen van maart tot mei. De winter is het droge seizoen, van mei tot november, dat zowel een koel seizoen van mei tot september als een heat seizoen van september tot november omvat.

Elk seizoen heeft zijn eigen unieke aantrekkingskracht. Dit is wat u kunt verwachten tijdens een safari in Zimbabwe:

November tot en met maart in Zimbabwe

Tijdens het natte seizoen, van november tot en met maart, valt de regen meestal in de middag. De temperaturen liggen tussen 64°F in de ochtend en 90°F in de middag. In parken op het centrale hoogveldplateau zal het kouder zijn; parken op lagere hoogte zullen aanzienlijk hotter zijn.

Moessonwinden die uit de Indische Oceaan komen, zorgen voor hevige regenval in het land, vooral in de blootgestelde oostelijke regio.

kudde olifanten die de rivier oversteken in het regenachtige moessonseizoen van Zimbabwe

In Hwange Nationwide Park zal het plantenleven groener worden naarmate het seizoen vordert, en de kans is groot dat je pasgeboren child’s hun weg in het wild ziet vinden. Het groene seizoen is ook de beste tijd om vogels te spotten, aangezien trekvogels massaal naar het park komen.

Verder naar het noorden ligt Matusadona Nationwide Park, begrensd door de rivieren Sanyati en Ume, met 540 vierkante kilometer ongerept terrein waar olifanten, Kaapse buffels, impala’s, waterbokken en zijgestreepte jakhalzen leven. Twee groepen leeuwen bevolken het park; het zijn bedreven jagers, die af en toe zelfs krokodillen doden.

Regelmatige waarnemingen van Egyptische gans, maraboe, zadelsnavelooievaar, Goliath-reiger, Afrikaanse schuimspaan en de felbegeerde Afrikaanse zeearend. Een deel van de wilde dieren in het park zijn mogelijk afstammelingen van de meer dan 6.000 dieren die zijn gered tijdens Operatie Noah na de voltooiing van de dam van Lake Kariba in 1959. Naarmate het waterpeil steeg, hadden de dieren moeite om te overleven op grond die geleidelijk onder water kwam te staan. Het rangerteam bracht grote zoogdieren, grote katten en impalakuddes in veiligheid naar Matusadona en vervoerde velen op houten vlotten.

Tijdens het regenseizoen kun je in zowel het Matusadona Nationwide Park als het Hwange Nationwide Park een verscheidenheid aan pasgeboren en jonge dieren tegenkomen. Trekvogels zijn gearriveerd, dus vogelen is op zijn finest. Sommige wegen worden moeilijk begaanbaar en rivieren kunnen overstromen. Het kan heat en vochtig zijn.

De wilde dieren mogen dan verborgen zijn in dichte vegetatie, maar er zullen veel soorten antilopen bevallen en trekvogels zullen terugkeren van het noordelijk halfrond en massaal naar de parken stromen. Als u een fervent vogelaar bent, kan het natte seizoen van november tot en met april de beste tijd zijn om Zimbabwe te bezoeken. Op dat second herbergt het land meer dan 650 vogelsoorten, waaronder trekvogels en bijna-endemische soorten.

zonsondergang boven Lake Kariba met een silhouet van een grijze reiger en nijlganzen tijdens de vlucht.  Matusadona Nationaal Park, Zimbabwe

Een grijze reiger en Egyptische ganzen tijdens de vlucht, Lake Kariba, Matusadona Nationwide Park, Zimbabwe

Je kunt een verscheidenheid aan vogels verwachten in verschillende habitats, zoals de zeldzame grote watersnip in de wetlands, de kleurrijke Zuidelijke karmijnbijeneter in de bossen, de elegante Afrikaanse schuimspaan op de rivieren, de opvallende Livingstone’s toerako in de bossen. bossen, de luidruchtige zwarte coucal in de graslanden, de vurige oranjeborstwassnavel in het struikgewas, de cryptische gestreepte pluisstaart in de moerassen, de rotsbewonende rotsklets in de bergen en de vorstelijke secretarisvogel op de vlakten.

Op het hoogtepunt van het regenseizoen bereikt de Victoriawatervallen een piekstroom, waarbij enorme hoeveelheden water in de kloof stromen. De omringende jungle is weelderig, groen en bezaaid met spectaculaire kleuruitbarstingen terwijl de bloemen van het regenwoud bloeien. Nat Hab’s nieuwe groene seizoensroute, Botswana: Kalahari, de Delta en daarbuitenverkent Victoria Falls tijdens een begeleide wandeling van december tot en met april.

Hoewel sommige wegen door de regen ontoegankelijk kunnen worden, biedt dit seizoen zijn eigen unieke ervaringen. De zomer is een rustigere tijd voor safari’s in Zimbabwe en biedt een rustiger ervaring voor degenen die de drukte liever vermijden. Als regen, vochtigheid en modder je niet afschrikken, kan het van november tot en met maart een rustige tijd zijn om Zimbabwe te zien.

Maart tot mei in Zimbabwe

Het post-regenseizoen van maart tot en met mei is een overgangsperiode in Zimbabwe. Dit is het einde van de zomer. De vegetatie is weelderig en de dieren bewegen meer. De temperaturen zijn relatief koel, doorgaans rond de 50°F in de ochtend en 82°F in de middag. De nachttemperaturen beginnen te dalen. In mei is de regen bijna verdwenen.

victoria valt zimbabwe

April en mei markeren het einde van het zomerse regenseizoen, en zie maar Victoria watervallen, nu al het grootste vallende water op aarde, in volle overstroming, wat een dramatisch schouwspel biedt. De Zambezi-rivier, die de watervallen voedt, wordt een centrum van activiteit met verschillende watersporten, zoals wildwaterraften en riverboarding.

Daarnaast is maart tot en met mei een goed second om Matobo Nationwide Park te bezoeken, bekend om zijn populatie witte en zwarte neushoorns. Het unieke landschap van granieten kopjes en beboste valleien maakt het park ook tot een paradijs voor wandelaars.

Mei tot September in Zimbabwe

Deze tijd van het jaar is een safari in Zimbabwe droog en koel, waardoor het een ideale tijd is om wilde dieren te spotten. Dieren verzamelen zich rond waterbronnen, waardoor ze gemakkelijker te herkennen zijn. Nationale parken zoals Mana Swimming pools worden hotspots voor wilde dieren. Mana Swimming pools staat bekend als UNESCO-werelderfgoed en staat bekend om zijn grote populaties olifanten, buffels en waterdieren.

Grijze reiger (ardea cinerca) vissend vanaf de achterkant van een nijlpaard in een meer met achtergrondverlichting in het Mana Pools National Park in Zimbabwe

Grijze reiger aan het vissen vanaf de achterkant van een nijlpaard in Mana Swimming pools

De winter markeert ook het jachtseizoen voor roofdieren zoals leeuwen en cheeta’s, wat spannende waarnemingen oplevert voor natuurliefhebbers.

Van ongeveer mei tot juli is het droog, kalm en iets koeler. Tijgervissen is het hele jaar door goed mogelijk op Lake Kariba, maar deze maanden bieden een comfortabeler klimaat voor degenen die de voorkeur geven aan mildere temperaturen.

Tijdens het droge seizoen valt er vrijwel geen regen en is de luchtvochtigheid laag. Dieren in het wild zullen zich concentreren rond waterpoelen en rivieren wanneer andere waterbronnen opdrogen. Ochtend gamedrives in open voertuigen kunnen koud zijn. De gemiddelde ochtendtemperatuur is 43°F. De middagen zullen aangenamer zijn met temperaturen rond de 77°F. Parken op lagere hoogten zullen hotter zijn.

Bij de Victoriawatervallen zet de Zambezi-rivier een sterke, gestage stroom voort ondanks de komst van het droge seizoen. In juli en augustus zorgt de afwezigheid van regen ervoor dat de Mopane-bladeren hun kenmerkende wintertint van verbrand oranje krijgen.

In Matusadona Nationwide Park zijn dieren gemakkelijker te observeren naarmate het droge seizoen vordert, omdat de struiken dunner worden en de dieren in het wild zich verzamelen rond Lake Kariba. Het is meestal droog en zonnig en er zijn minder muggen. Koeler weer kan duren tot oktober en kan behoorlijk stoffig zijn.

leeuwen drinken uit waterpoel zimbabwe

© Laten we Kamogelo

September tot november in Zimbabwe

In september vindt de jaarlijkse wildtelling in Hwange Nationwide Park plaats. Dit is een uitstekend second om Hwange, het grootste natuurreservaat van Zimbabwe, te bezoeken. In september en oktober verzamelen zich grote kuddes olifanten, wat een onvergetelijk schouwspel biedt voor natuurliefhebbers op een Afrikaanse safari.

Het zijn ook niet alleen olifanten. Van leeuwen en giraffen tot de met uitsterven bedreigde Afrikaanse wilde hond: de diversiteit aan wilde dieren in Zimbabwe is werkelijk verbazingwekkend.

Afrikaanse wilde honden schilderden honden die dutten in de schaduw van Zimbabwe

Afrikaanse wilde honden (geschilderde honden) © Courtroom Whelan

Naarmate het droge seizoen voortduurt, komt de rotswand bij Victoria Falls geleidelijk tevoorschijn en druppelt het water naar een zachte eb op de oostelijke cataract aan de Zambiaanse kant.

Dit is de beste tijd om wilde dieren te spotten op Lake Kariba. Terwijl het land opdroogt, trekken de dieren naar het meer om langs de oevers te drinken en te grazen. Het zicht is uitstekend omdat de struik droog is. De temperaturen liggen vaak boven de 100°F.

September tot november is in Zimbabwe een ideale tijd voor wie op zoek is naar actievere bezigheden en uitzonderlijke wilde dieren wil zien bij waterbronnen, maar het zijn ook de beste reistijden en de heetste temperaturen. Accommodaties kunnen drukker zijn en deze maanden zijn bijzonder heat in noordelijke gebieden, zoals Mana Swimming pools. Oktober en november zijn gemiddeld de warmste maanden van het jaar in Zimbabwe, met variaties die verband houden met de hoogte.

Luchtfoto van het Zimbabwaanse Droommeer Kariba

Luchtfoto van de Zimbabwean Dream van Nat Hab, Lake Kariba © Courtroom Whelan

Een mogelijkheid om Lake Kariba te bezoeken en de drukte te vermijden is aan boord van de exclusieve rivierboot Zimbabwaanse droom. Dit luxe driedeksschip, ideaal om over de uitgestrekte uitgestrektheid van Lake Kariba te varen, is een drijvende safaribasis tijdens Nat Hab’s Zuidelijk Afrika Odysseeeen 11-daagse reis door Zimbabwe en naar Botswana en Namibië.

Een safari voor elk seizoen

Elk seizoen in Zimbabwe brengt iets speciaals om te waarderen tijdens een safari. Zelfs als de waterstanden bij Victoria Falls laag zijn of als het geen hoogseizoen is in Hwange Nationwide Park, heb je geweldige panoramische uitzichten en geweldige omstandigheden voor activiteiten zoals wildwaterraften of untamed spotten.

Zimbabwe biedt het hele jaar door various en rijke natuurervaringen. Zijn inzet voor natuurbehoud komt duidelijk tot uiting in de goed beheerde nationale parken en natuurbehoudsinspanningen. Dus ongeacht wanneer u ervoor kiest om te bezoeken, Zimbabwe belooft een onvergetelijke reiservaring op het gebied van natuurbehoud.

Safaritruck rijdt langs een leeuwenmoeder en welp

© Hof Whelan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here