Home Voedsel Beste Spritz-koekjes | De Receptencriticus

Beste Spritz-koekjes | De Receptencriticus

0
Beste Spritz-koekjes | De Receptencriticus


Deze web site kan affiliatielinks en advertenties bevatten, zodat we u recepten kunnen aanbieden. Lees mijn openbaarmakingsbeleid.

Spritz-koekjes zijn boterachtig en heerlijk, gemaakt met een koekjespers om feestelijke vormen te creëren! Good om toe te voegen aan elke vakantiedessertpasta.

Als je houdt van boterkoekjes…je bent op de juiste plek. Deze spritzkoekjes zijn zo heerlijk met de BESTE rijke en boterachtige smaak. Een ander geweldig recept om aan de lijst toe te voegen is dit Schotse zandkoekjes! Beide zijn excellent voor Kerstmis, de Kerstman zal het niet kunnen weerstaan. (Tenzij ze allemaal opgegeten zijn voordat hij arriveert. Schuldig!)

Spritz koekjes in een bakplaat. Sommige zijn groen of rood geverfd. Ze hebben de vorm van kerstbomen en sneeuwvlokken.

Wat zijn Spritz-cookies?

Deze lekkernijen zijn een neef van boterkoekjes en ontlenen hun naam aan het Duitse woord ‘spritzen’, wat ‘spuiten’ betekent. Dat is precies hoe ze gemaakt worden: het deeg wordt door een speciale pers geperst, waardoor er allerlei leuke vormen ontstaan, van kransen tot kerstbomen. Je kunt zelfs een beetje kleurstof aan het deeg toevoegen om het further feestelijk te maken.

Laten we het echter over deze cookies hebben. Het zijn web kleine hapjes van puur geluk. Met slechts een vleugje zoetheid en een smelt-in-je-mond-textuur die ergens tussen een klassiek suikerkoekje en een boterachtige zandkoek ligt, zijn ze bevredigend zonder te zwaar te zijn. En het beste deel? Ze zijn leuk om te maken! Het deeg door de koekjespers drukken is als spelen met Play-Doh, maar dan met de heerlijke beloning van versgebakken lekkernijen. Het is een activiteit die leuk is voor het hele gezin, en door de eindeloze vormen en ontwerpen zijn ze excellent voor elke gelegenheid. Dus verzamel je hagelslag en kleurstof, verwarm de oven voor en maak je klaar om wat leuks te sprenkelen!

Ingrediënten nodig

Het beste aan spritzkoekjes is dat je alleen basisingrediënten nodig hebt om ze te maken. Misschien moet je wat hagelslag of kleurstof kopen, need het versieren ervan is de helft van het plezier!

 • Ongezouten boter: Gebruik zachte boter voor gemakkelijk mengen en een soepel deeg. Je kunt ook gezouten boter gebruiken voor je spritzkoekjes, laat gewoon het toegevoegde zout achterwege!
 • Kristalsuiker: Voegt zoetheid toe en zorgt ervoor dat de koekjes zich iets verspreiden.
 • Zout: Verbetert de smaak van alle ingrediënten!
 • Grote eieren: Gebruik eieren op kamertemperatuur voor een betere menging.
 • Vanille-extract en Amandelextract: Voeg subtiele smaak en diepte toe aan de Spritz-koekjes. Experimenteer gerust met verschillende extracten zoals citroen, hazelnoot of pepermunt!
 • Bloem voor alle doeleinden: Geeft de structuur van de cookie weer.
 • Suiker en hagelslag schuren: Voeg een feestelijk tintje toe. Gebruik elke soort die u verkiest!

Spritz-koekjes kunnen soms een beetje kieskeurig zijn, dus gebruik deze instructies om ze elke keer weer excellent te laten uitkomen! Maar geloof me, ze zijn het ZO waard. Boterachtig, heerlijk en feestelijk! Alles wat je maar kunt wensen van een kerstkoekje!

 1. Verwarm de oven voor, bereid de pannen voor: Verwarm de oven voor op 400 graden Fahrenheit en plaats vervolgens twee bakplaten in de vriezer.
 2. Boter mengsel: Voeg de boter, suiker en zout toe in de kom van een keukenmixer. Klop met het paddle-opzetstuk tot het licht en luchtig is, ongeveer 3-4 minuten. Schraap indien nodig de zijkanten en de bodem van de kom schoon.
 3. Voeg natte ingrediënten toe: Voeg de eieren, vanille en amandel toe en klop tot alles goed gemengd is. Je zult de kom waarschijnlijk twee of drie keer moeten afschrapen om er zeker van te zijn dat alles volledig is opgenomen.
 4. Meng bloem: Voeg de bloem in 2-3 delen toe en schraap de kom indien nodig naar beneden, totdat de bloem volledig is opgenomen.
 5. Koekjespers: Monteer de koekjespers met de gewenste schijf. Vul de pers met het deeg. Plaats de pers plat tegen een van de gekoelde bakplaten en druk de koekjespers 1 klik aan. Houd 2-3 seconden huge voordat u wegrijdt. Als het koekje niet aan de bakplaat blijft plakken, kun je het met een kleine siliconen spatel voorzichtig van de pers pellen en op de bakplaat laten vallen. Ze kunnen indien nodig worden verplaatst, zolang je er maar voorzichtig mee omgaat en de vorm niet bederft.
 6. Versieren en bakken: Indien gewenst bestrooien met schuursuiker of hagelslag. Bak gedurende 7-8 minuten en draai de pan halverwege. Laat volledig afkoelen op een rooster voordat je het serveert.

Koel je deeg

Soms kan het afkoelen van het deeg ervoor zorgen dat het beter aan de pan blijft plakken, maar voor mij maakte het niet zoveel uit. U kunt proberen het 30-60 minuten te laten afkoelen voordat u het deeg in uw koekjespers laadt.

4-fotocollage van het deeg dat wordt bereid en door een koekjespers wordt gehaald.

Suggestions voor de beste Spritz-koekjes

Spritz-koekjes kunnen een beetje temperamentvol zijn! Hier zijn enkele ideas om u te helpen prachtige koekjes te maken.

 • Bak zoals het is: Sla het bakpapier, de siliconen bakmatten en de pannenspray over! Spritz-koekjes bevatten voldoende boter zodat ze niet aan de pan blijven plakken als ze er rechtstreeks op worden gebakken.
 • Chill: Koud koekjesdeeg blijft beter plakken op bevroren bakplaten. Je kunt de pannen een uur of langer in de vriezer zetten. Een zeer, zeer gekoelde pan zal het een stuk eenvoudiger maken.
 • Gebruik niet te veel deeg per koekje: Druk de koekjespers in voor slechts 1 klik per koekje! Als je dat nog meer doet, veranderen je koekjes in grote klodders omdat ze te veel deeg bevatten. Geef uzelf na 1 klik 2-3 seconden de tijd voordat u de pers uit de pan haalt. Dit geeft het deeg de tijd om aan de pan te hechten.
 • Gebruik een spatel: Zelfs bij het volgen van de bovenstaande stappen hadden sommige vormen voor mij moeilijker om aan de pan te blijven plakken. Toen de vorm gewoon niet aan de pan wilde blijven plakken, heb ik een kleine siliconen spatel gebruikt om het koekje voorzichtig van de pers te schrapen, zodat het direct in de pan viel.
 • Gekleurde koekjes: Om gekleurde koekjes te maken, scheidt u een kleine hoeveelheid deeg in een kom en mengt u met een kleine hoeveelheid kleurstof tot u de gewenste kleur heeft.
 • Smaakextracten: Verander de smaak door een eetlepel of twee citroen- of sinaasappelschil aan het deeg toe te voegen! Je kunt ook proberen de gebakken koekjes in chocolade te dopen of te besprenkelen.

Close-up van spritzkoekjes op een koelrek.

Restjes bewaren

Gebakken koekjes blijven tot 10 dagen goed op kamertemperatuur, of tot 14 dagen in de koelkast. Bewaren in een luchtdichte verpakking. Gebakken koekjes kunnen ook worden ingevroren en blijven maximaal 3 maanden goed.

Ja! Het deeg kan maximaal 3 maanden worden ingevroren. Laat het een nacht in de koelkast ontdooien voordat u het in de koekjespers plaatst.

Rode, groene en gewone Spritz-koekjes in een witte geschulpte serveerschaal.

Nog meer geweldige kerstkoekjes

Pin dit nu om het later terug te vinden

Speld het huge

 • Verwarm de oven voor op 400 graden Fahrenheit en plaats twee bakplaten in de vriezer.

 • Voeg de boter, suiker en zout toe in de kom van een keukenmixer. Klop met het paddle-opzetstuk tot het licht en luchtig is, ongeveer 3-4 minuten. Schraap indien nodig de zijkanten en de bodem van de kom schoon.

 • Voeg de eieren, vanille en amandel toe en klop tot alles goed gemengd is. Je zult de kom waarschijnlijk twee of drie keer moeten afschrapen om er zeker van te zijn dat alles volledig is opgenomen.

 • Voeg de bloem in 2-3 delen toe en schraap de kom indien nodig naar beneden, totdat de bloem volledig is opgenomen.

 • Monteer de koekjespers met de gewenste schijf. Vul de pers met het deeg. Plaats de pers plat tegen een van de gekoelde bakplaten en druk de koekjespers 1 klik aan. Houd 2-3 seconden huge voordat u wegrijdt. Als het koekje niet aan de bakplaat blijft plakken, kun je het met een kleine siliconen spatel voorzichtig van de pers pellen en op de bakplaat laten vallen. Ze kunnen indien nodig worden verplaatst, zolang je er maar voorzichtig mee omgaat en de vorm niet bederft.

 • Indien gewenst bestrooien met schuursuiker of hagelslag. Bak gedurende 7-8 minuten en draai de pan halverwege. Laat volledig afkoelen voordat je het serveert.

Calorieën: 863kcalKoolhydraten: 97GEiwit: 11GVet: 48GVerzadigd vet: 30GMeervoudig onverzadigd vet: 2GEnkelvoudig onverzadigd vet: 13GTrans vet: 2GLdl cholesterol: 177mgNatrium: 320mgPotassium: 126mgVezel: 2GSuiker: 34GVitamine A: 1497IUCalcium: 35mgIjzer: 4mg

Voedingsinformatie wordt automatisch berekend en magazine dus alleen bij benadering worden gebruikt.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here