Home Onderwijs Kan de Britse Graduate Route worden afgeschaft?

Kan de Britse Graduate Route worden afgeschaft?

0
Kan de Britse Graduate Route worden afgeschaft?


Dit is een citaat van Timothy Garton Ash die schrijft De Bewaker over de betrokkenheid van de Britse regering bij haar inspanningen om de nettomigratie terug te dringen.

Het probleem is dat het citaat uit 2014 komt – negen jaar geleden.

Garton Ash deed verslag van de gevolgen van de toenmalige premier David Cameron, die in 2012 het vorige werkvisum na studie afschafte.

Volgens de statistieken van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de aan Indiase studenten afgegeven studentenvisa in het eerste jaar na de afschaffing ervan met 50% gedaald.

Snel vooruit naar de rand van 2024 en het voelt alsof de geschiedenis zich herhaalt.

De voormalige premier is terug, nu als Lord Cameron, en deze keer in de rol van minister van Buitenlandse Zaken, Gemenebestzaken en Ontwikkelingszaken, en het toeval voorspelt niet veel goeds.

Zijn verrassende benoeming komt op een second dat de conservatieve regering haar inspanningen om de immigratie onder controle te houden verdubbelt in de aanloop naar de algemene verkiezingen.

In de tien jaar sinds de regering beloofde de immigratie terug te dringen, is deze in feite verdrievoudigd – wat een teken is van een last-minute beleidspropaganda om het tij te keren.

Als gemeld in The PIE kondigde minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly aan dat de Migration Advisory Committee is gevraagd om de Graduate Route – het huidige Britse werkvisum voor na de studie – te herzien.

“Het is belangrijk dat we de suggestie dat dit visum wordt afgeschaft nu terzijde schuiven”

Deze actie maakt deel uit van vijf andere maatregelen om immigratie aan te pakken, waaronder het verhogen van de salarisdrempels voor geschoolde werknemers en gezinsvisa.

De herziening van de Graduate Route is “om misbruik te voorkomen en de integriteit en kwaliteit van het Britse hoger onderwijs te beschermen”, aldus Cleverly.

Geen melding gemaakt van de tienduizenden ponden die internationale studenten jaarlijks betalen voor collegegeld en huisvesting – waarmee hij precies hetzelfde kwaliteitssysteem voor hoger onderwijs subsidieert dat hij probeert te beschermen.

Deze week is een onderzoek uitgevoerd onder ruim 8.000 postdoctorale studenten VindAUniversiteit bleek dat twee derde van de potentiële aanvragers minder snel in Groot-Brittannië zou gaan studeren als er een verandering zou komen in de Graduate Route.

Impression van het afsnijden van de Graduate Route.

De potentiële influence zou het grootst zijn voor Zuid-Aziatische postdoctorale studenten, die bijna 50% van de huidige marktdiversiteit zouden bestrijken.

Mark Bennett, directeur publiek en inzicht bij FindAUniversity, zei: “Het is zorgwekkend, maar niet verrassend, om te zien dat toekomstige studenten afgeschrikt zouden worden door veranderingen in de Graduate Route.

“Het grootste probleem op dit second is de onzekerheid die wordt gecreëerd door een lopende herziening. In een jaar van drastische veranderingen moeten internationale studenten gerustgesteld worden dat Groot-Brittannië serieus is om hen te verwelkomen om te studeren en te slagen.”

De scherpe daling in visa afgegeven voor de inschrijvingen in september en januari sinds de regering een verbod op personen ten laste heeft aangekondigd, zou erop kunnen wijzen dat Groot-Brittannië al een reputatieprobleem heeft.

De voorgestelde wijzigingen zullen deze ongewenste boodschap alleen maar verder bespoedigen.

Is de schade al aangericht en zal het MAC-rapport het einde betekenen voor de Graduate Route?

Vivienne Stern, CEO van Universities UK, zei: “Het is belangrijk dat we nu de suggestie terzijde schuiven dat dit visum zal worden geschrapt, wat een grote bijdrage zal leveren aan het geruststellen van toekomstige internationale studenten dat Groot-Brittannië een aantrekkelijke bestemming blijft.”

De Graduate Route is immers pas in 2021 ingevoerd als gevolg van een opschudding in het visumsysteem.

Slechts een handjevol afstudeerders heeft er toegang toe gehad, en de meerderheid van de studenten die juist voor dit voordeel Groot-Brittannië hebben gekozen, zal pas in de zomer van 2024 afstuderen.

Het MAC-rapport zal moeite hebben om zinvolle gegevens over de influence te vinden, nog verergerd door het besluit van HESA om te stoppen met het bellen van internationale afgestudeerden en het volgen van hun loopbaanresultaten.

Het lijkt belachelijk dat Groot-Brittannië een van zijn belangrijkste exportindustrieën zou schaden voor politiek gewin op de korte termijn.

Maar de recente geschiedenis kent een bekende cyclus.

Je hoeft alleen maar naar de afgelopen tien jaar te kijken om te zien dat de regering de internationale studentenvraag beschouwt als een kraan die ze aan en uit kan zetten als een controlemaatregel tegen immigratie.

Het beleid van het ministerie van Binnenlandse Zaken voelt zich vaak volkomen in tegenspraak met het ministerie van Zaken en Handel en het ministerie van Onderwijs, die de auteurs zijn van de Internationale Onderwijsstrategie voor Groot-Brittannië.

Bukky Awofisayo, enterprise growth supervisor van Nigeriaanse studenten, sprak in 2022 met The PIE over de grote vraag naar Groot-Brittannië van Nigeriaanse studenten. Instroom onderwijs gaf een onheilspellende voorspelling die nu related lijkt.

“Naar mijn mening gebeuren deze dingen en vervallen ze. Het is nu een hausse, maar dat zal slechts voor een bepaalde periode zijn”, aldus Awofisayo.

“Vroeger (vóór 2012) was er de mogelijkheid om te werken nadat studenten waren afgestudeerd. Toen werd het opgeschort en nu kwam het terug. Ik geloof dus dat er ook een einde aan zal komen, vanwege de duurzaamheid ervan. De tijd zal het leren.”

Het zal een nerveus wachten zijn tot de MAC met zijn aanbevelingen komt, en er staat zoveel op het spel. Niet in de laatste plaats omdat het ruim tien jaar duurde voordat de kraan de vorige keer werd dichtgedraaid.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here