Home Wereldnieuws Gaza wordt geconfronteerd met hongersnood nadat de VS hun veto hebben uitgesproken over de oproep tot een staakt-het-vuren, zeggen hulpgroepen

Gaza wordt geconfronteerd met hongersnood nadat de VS hun veto hebben uitgesproken over de oproep tot een staakt-het-vuren, zeggen hulpgroepen

0
Gaza wordt geconfronteerd met hongersnood nadat de VS hun veto hebben uitgesproken over de oproep tot een staakt-het-vuren, zeggen hulpgroepen


AMMAN, Jordanië – Palestijnen in Gaza worden geconfronteerd met massale hongersnood te midden van een straffend Israëlisch offensief dat “de overlevingsmogelijkheden van gezinnen heeft ontnomen”, waarschuwden hulpgroepen zaterdag, een dag nadat de Verenigde Staten hun veto hadden uitgesproken over een VN-staakt-het-vuren-resolutie die volgens de groepen zou hebben plaatsgevonden. vergemakkelijkte de levering van voedsel en andere noodvoorraden.

De waarschuwingen over de verspreiding van honger – van de Verenigde Naties, internationale hulporganisaties en Palestijnse hulpverleners in Gaza – verergerden de angst voor burgers die al worstelen met hevige gevechten, zware Israëlische bombardementen, de ineenstorting van het gezondheidszorgsysteem en herhaalde ontheemding.

De ontwerpresolutie, gesteund door een meerderheid van de VN-Veiligheidsraad, eiste een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden, de onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars en humanitaire toegang tot Gaza. Het besluit van de VS om een ​​veto uit te spreken over de resolutie, die zij ‘overhaast’ en zonder overleg noemde, lokte snel kritiek uit in de hele regio, onder meer van mensenrechtenorganisaties, Amerikaanse companions in het Midden-Oosten en hulpgroepen die in Gaza actief zijn.

Nadat de Veiligheidsraad er niet in was geslaagd ‘de burgers in Gaza uitstel te bieden’, heeft Save the Youngsters, een in Londen gevestigde humanitaire organisatie, zei zaterdag in een verklaringbleef de groep “aangrijpende verhalen horen over gezinnen die meerdere dagen zonder voedsel, onderdak, water en toegang tot gezondheidszorg zaten.”

“Het opzettelijk beroven van de burgerbevolking van voedsel, water en brandstof en het opzettelijk belemmeren van hulpgoederen is het gebruik van verhongering als oorlogsmethode, wat onvermijdelijk een dodelijke affect heeft op kinderen”, aldus de groep.

De plaatsvervangend uitvoerend directeur van het Wereldvoedselprogramma van de VN, Carl Skau, vertelde Reuters na op bezoek Gaza dat “de helft van de bevolking honger lijdt” en beschreef de humanitaire behoeften als “enorm”.

Israël heeft de afgelopen dagen zijn offensief in het zuiden van Gaza geëscaleerd en de Palestijnen in de richting van Rafah, aan de grens met Egypte, geduwd. Ziekenhuizen en schuilplaatsen in het zuiden worden overspoeld en volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza worden bijna dagelijks honderden mensen gedood.

Zaterdag zei het ministerie dat 17.700 mensen door Israël in Gaza zijn gedood sinds 7 oktober, toen Hamas-militanten een brutale aanval uitvoerden op Israëlische gemeenschappen nabij de grens, waarbij minstens 1.200 mensen omkwamen.

Het Israëlische leger zei zaterdag dat straaljagers en grondtroepen “de strijd op verschillende locaties” in de Gazastrook voortzetten. Er klonken verschillende sirenes in Israëlische gemeenschappen nabij de grens met Gaza, voegde het eraan toe.

De IDF op zaterdag gaf inwoners van verschillende wijken in het noorden van Gaza de opdracht om te evacueren en waarschuwde dat er gevechten woedden rond een deel van de belangrijkste noord-zuid snelweg, Salah al-Din. Het leger gaf ook inwoners van verschillende wijken in Khan Younis, in het zuiden van Gaza, de opdracht om te evacueren. Ze zeiden dat een weg nabij het noorden en oosten van de stad Khan Younis ‘een slagveld’ was geworden en vermeden moest worden.

Israël zegt dat zijn evacuatierichtlijnen gericht zijn op het terugdringen van het aantal burgerdoden, onder meer door middel van een genummerde kaart, verspreide folders en posts op sociale media. Gazanen bereikt door The Washington Publish zeggen dat de Israëlische bevelen vaag of tegenstrijdig zijn geweest, waardoor ze vaak naar andere slagvelden zijn gestuurd. Andere bewoners met weinig internet- of telefoontoegang zeggen helemaal geen waarschuwingen te hebben ontvangen.

Terwijl ze op zoek waren naar veiligheid, zeiden de Palestijnen in Gaza dat ze ook moeite hadden om voedsel te kopen – of zelfs te vinden. “De prijzen zijn astronomisch”, zegt Mohamad (29) in Gaza-stad.

Grote zakken meel die vóór de oorlog ongeveer negen greenback kosten, kosten nu meer dan het tienvoudige en waren ‘in de meeste gevallen niet beschikbaar’, zei hij. De humanitaire hulp die het gebied – in het noorden van Gaza – bereikte, werd ‘vaak gestolen, ‘ zei hij, waarna hij tegen hoge prijzen werd doorverkocht.

De meeste mensen ‘treden onbewoonde huizen binnen en nemen mee wat ze daarbinnen aantreffen’. Hij zei dat hij een van hen was geweest. “Het is een strijd om te overleven.”

Een andere inwoner van Gaza, een medewerker bij een hulporganisatie, zei dat zijn groep voorheen goederen die ze op de markt hadden gekocht, uitdeelde aan huizen en scholen in Rafah. Maar onlangs werd het gedwongen te stoppen omdat “er niets op de markt verkrijgbaar is”, zei de bewoner, die om veiligheidsredenen op voorwaarde van anonimiteit sprak.

Twee dagen geleden plunderden mensen ‘voor mijn ogen’ een pakhuis van UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, zei hij. “Er zijn mensen die bandieten zijn geworden, die de routes van vrachtwagens met wapens blokkeren en om hulp smeken.”

“Hongersnood in Gaza,” voegde hij eraan toe, “is een kwestie van tijd.”

Er was zaterdag ook sprake van toenemende ongerustheid over de veiligheid van patiënten en personeelsleden in het Al-Awda-ziekenhuis, een van de laatst overgebleven medische faciliteiten in het noorden van Gaza. Het ziekenhuis werd “belegerd” door Israëlische troepen, aldus Renzo Fricke, hoofd van de missie van Artsen zonder Grenzen (AZG), die het ziekenhuis ondersteunt.

Een van de medewerkers van Artsen Zonder Grenzen in het ziekenhuis meldde vrijdag dat een sluipschutter buiten twee mensen in het ziekenhuis had gedood, onder wie een vrijwillige verpleegster, zei Fricke. Het personeel van de organisatie was in het ziekenhuis gebleven om voor patiënten te zorgen, terwijl anderen het noorden van Gaza ontvluchtten.

Israël heeft betoogd dat een staakt-het-vuren Hamas aan de macht zou laten, wat een bedreiging zou vormen voor zijn veiligheid. De Verenigde Staten, de onwankelbare bondgenoot van Israël tijdens de oorlog, noemden de resolutie over het staakt-het-vuren ‘niet alleen onrealistisch maar ook gevaarlijk’.

Robert A. Wooden, de plaatsvervangende Amerikaanse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, zei na de stemming dat Hamas “op zijn plaats zou blijven, in staat om zich te hergroeperen en te herhalen wat het op 7 oktober deed.”

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit zei zaterdag dat het Amerikaanse veto het land verantwoordelijk heeft gemaakt voor het bloedvergieten onder Palestijnen en medeplichtig is aan “genocide, etnische zuiveringen en oorlogsmisdaden gepleegd door de Israëlische bezettingsmacht.”

Het Amerikaanse beleid ‘is een gevaar voor de wereld geworden en een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid’, zei Abbas een verklaringDat meldt WAFA, het officiële Palestijnse persbureau. “Deze beslissing zal de Verenigde Staten jarenlang achtervolgen.”

De minister van Buitenlandse Zaken van Oman, een land dat nauwe betrekkingen onderhoudt met de Verenigde Staten en heeft geholpen bij het bemiddelen tussen Washington en zijn tegenstanders in de regio, veroordeelde het veto als een “beschamende belediging van de humanitaire normen” in een bericht zaterdag op X, voorheen Twitter. .

“Ik betreur het ten zeerste dat de Verenigde Staten de levens van onschuldige burgers moeten opofferen voor de zaak van het zionisme”, schreef de minister, Sayyid Badr Albusaidi.

Terwijl de Verenigde Staten te maken kregen met toenemende internationale druk om een ​​staakt-het-vuren te steunen, zei de regering-Biden zaterdag dat zij een verkoop van legertankmunitie en uitrusting ter waarde van 106,5 miljoen greenback aan Israël heeft goedgekeurd door zich te beroepen op een noodverklaring die de typische herzieningsperiode van het Congres voor wapenverkoop zal omzeilen. .

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gebruikte de noodverklaring omdat “het van vitaal belang is voor de nationale belangen van de VS om Israël te helpen een sterk en paraat zelfverdedigingsvermogen te ontwikkelen en te behouden”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. persbericht.

Een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die op voorwaarde van anonimiteit sprak om een ​​gevoelige militaire kwestie te bespreken, verdedigde de noodmaatregel en zei dat de regering deze heeft gebruikt om wapens naar Oekraïne te sturen.

“Gezien de dringende defensiebehoeften van Israël heeft de secretaris besloten dat deze uitoefening van zijn gedelegeerde autoriteit ook in dit geval passend is”, aldus de functionaris.

Josh Paul, een voormalige ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken die onlangs ontslag nam nadat hij zich meer dan tien jaar had beziggehouden met wapenverkoopkwesties, bekritiseerde het besluit om de wapens te verkopen zonder goedkeuring van het Congres.

“Dit besluit om dezelfde buitengewone noodautoriteit te gebruiken die president Trump heeft ingezet om de door Saoedi-Arabië geleide coalitie in Jemen te bewapenen, is lijnrecht in tegenspraak met de belofte die minister Blinken tijdens zijn bevestigende hoorzitting aan het Congres heeft gedaan dat hij zou terugkeren naar de reguliere orde”, zei Paul.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here