Home Wereldnieuws De EU bereikt een akkoord over de AI-wet, een mijlpaal op het gebied van kunstmatige intelligentie

De EU bereikt een akkoord over de AI-wet, een mijlpaal op het gebied van kunstmatige intelligentie

0
De EU bereikt een akkoord over de AI-wet, een mijlpaal op het gebied van kunstmatige intelligentie


Ambtenaren van de Europese Unie hebben vrijdag een baanbrekend akkoord bereikt over de meest ambitieuze moist ter wereld om kunstmatige intelligentie te reguleren, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor wat een mondiale standaard zou kunnen worden om risico’s te classificeren, transparantie af te dwingen en technologiebedrijven financieel te bestraffen voor niet-naleving.

In een tijd waarin de scherpste critici van AI waarschuwen voor de vrijwel grenzeloze dreiging ervan, terwijl pleitbezorgers de voordelen ervan voor de toekomst van de mensheid aankondigen, probeert de Europese AI-wet ervoor te zorgen dat de exponentiële vooruitgang van de technologie gepaard gaat met monitoring en toezicht, en dat de hoogste risicogebruik is verboden. Technologiebedrijven die zaken willen doen in het uit 27 landen bestaande blok van 450 miljoen consumenten – de grootste van het Westen – zouden gedwongen worden gegevens openbaar te maken en rigoureuze exams uit te voeren, vooral voor ‘risicovolle’ toepassingen in producten als zelfrijdende auto’s en medische apparatuur.

Dragoș Tudorache, een Roemeens parlementslid dat mede leiding geeft aan de onderhandelingen over de AI-wet, prees de deal als een sjabloon voor toezichthouders over de hele wereld die zich inspannen om de economische voordelen en maatschappelijke gevaren van kunstmatige intelligentie te begrijpen, vooral sinds de launch van vorig jaar van de populaire chatbot. ChatGPT.

“Het werk dat we vandaag hebben bereikt is een inspiratie voor iedereen die op zoek is naar modellen”, zei hij. “We hebben een evenwicht gevonden tussen bescherming en innovatie.”

De deal kwam tot stand na ongeveer 37 uur van marathongesprekken tussen vertegenwoordigers van de Europese Commissie, die wetten voorstelt, en de Europese Raad en het Europees Parlement, die deze aannemen. Frankrijk, Duitsland en Italië hadden namens de raad gezocht naar veranderingen in een laat stadium, gericht op het afzwakken van delen van het wetsontwerp, een poging die krachtig werd bestreden door vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de wetgevende macht van het blok.

Het resultaat was een compromis over de meest controversiële aspecten van de moist – één gericht op het reguleren van de enorme basistaalmodellen die internetgegevens vastleggen ter ondersteuning van consumentenproducten zoals ChatGPT en een ander dat brede vrijstellingen zocht voor Europese veiligheidstroepen om kunstmatige intelligentie in te zetten.

Carme Artigas, de Spaanse staatssecretaris voor digitalisering en kunstmatige intelligentie, zei tijdens een persconferentie na de deal dat het proces soms pijnlijk en stressvol was, maar zei dat de mijlpaalovereenkomst het gebrek aan slaap waard was.

Deze laatste kwestie kwam naar voren als de meest controversiële. De uiteindelijke deal verbood het schrapen van gezichten van web of beveiligingsbeelden om databases voor gezichtsherkenning of andere systemen te creëren die categoriseren op foundation van gevoelige kenmerken zoals ras, aldus een persbericht. Maar het creëerde een aantal uitzonderingen waardoor wetshandhavingsinstanties “real-time” gezichtsherkenning konden gebruiken om slachtoffers van mensenhandel te zoeken, terroristische dreigingen te voorkomen en vermoedelijke criminelen op te sporen in gevallen van moord, verkrachting en andere misdaden.

Het Congres en de EU lopen uiteen over het AI-beleid, terwijl Brussel zich haast om tot een akkoord te komen

Europese digitale privacy- en mensenrechtengroeperingen oefenden druk uit op vertegenwoordigers van het parlement om standvastig te blijven tegen de drang van landen om brede uitzonderingen in te voeren voor hun politie- en inlichtingendiensten, die al zijn begonnen met het testen van door AI aangedreven technologieën. Ze waarschuwden dat AI op bredere schaal zou kunnen worden gebruikt om politieke demonstranten te identificeren, of om mensen te monitoren en te classificeren op foundation van ras, geslacht, seksuele geaardheid of andere kenmerken. In een open temporary die vrijdag werd gepubliceerd, hekelden critici van vrijstellingen de opkomst van ‘dystopische’ AI-gestuurde surveillance in Europa, waarbij ze landen en technologiebedrijven de schuld gaven van hun pogingen om ‘gevaarlijke en discriminerende politie-AI te legaliseren’.

De wetgeving omvatte uiteindelijk beperkingen voor basismodellen, maar gaf ruime uitzonderingen op ‘open-sourcemodellen’, die zijn ontwikkeld met behulp van code die vrij beschikbaar is voor ontwikkelaars om aan te passen voor hun eigen producten en instruments. Deze stap zou ten goede kunnen komen aan open-source AI-bedrijven in Europa die tegen de moist lobbyden, waaronder het Franse Mistral en het Duitse Aleph Alpha, evenals Meta, dat het open-sourcemodel LLaMA heeft uitgebracht.

Sommige propriëtaire modellen die zijn geclassificeerd als ‘systeemrisico’ zullen echter onderworpen zijn aan aanvullende verplichtingen, waaronder evaluaties en rapportage van energie-efficiëntie. De tekst van de deal was niet onmiddellijk beschikbaar en in een persbericht werd niet gespecificeerd wat de standards zouden zijn die aanleiding zouden geven tot de strengere eisen.

Bedrijven die de EU AI Act schenden, kunnen boetes krijgen die kunnen oplopen tot 7% ​​van de wereldwijde omzet, afhankelijk van de overtreding en de omvang van het bedrijf dat de regels overtreedt.

De moist bevordert de leidende rol van Europa op het gebied van technologieregulering. Jarenlang heeft de regio het voortouw genomen bij het opstellen van nieuwe wetten om de zorgen over digitale privateness, de schade van sociale media en de concentratie op onlinemarkten aan te pakken.

De architecten van de AI-wet hebben de implicaties voor regeringen over de hele wereld ‘zorgvuldig overwogen’ sinds de vroege stadia van het opstellen van de wetgeving, zegt Dragoș Tudorache, een Roemeens parlementslid dat mede leiding geeft aan de onderhandelingen over de AI-wet. Hij zei dat hij regelmatig van andere wetgevers hoort die kijken naar de aanpak van de EU nu ze beginnen met het opstellen van hun eigen AI-wetsvoorstellen.

“Deze wetgeving zal een standaard, een mannequin zijn voor veel andere jurisdicties die er zijn,” zei hij, “wat betekent dat we een additional zorgplicht moeten hebben wanneer we deze opstellen, omdat het een invloed zal hebben op vele anderen. .”

Van China tot Brazilië: hier ziet u hoe AI over de hele wereld wordt gereguleerd

Na jaren van inactiviteit in het Amerikaanse Congres hebben de EU-technologiewetten verstrekkende gevolgen gehad voor bedrijven in Silicon Valley. De Europese digitale privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, heeft sommige bedrijven, zoals Microsoft, ertoe aangezet om de manier waarop zij omgaan met gebruikersgegevens, zelfs buiten de grenzen van Europa, te herzien. Meta, Google en andere bedrijven hebben te maken gekregen met boetes op grond van de moist, en Google moest de lancering van zijn generatieve AI-chatbot Bard in de regio uitstellen vanwege een wettelijke herziening. Er bestaan ​​echter zorgen dat de moist dure nalevingsmaatregelen in het leven heeft geroepen die kleine bedrijven hebben belemmerd, en dat langdurige onderzoeken en relatief kleine boetes de doeltreffendheid ervan bij de grootste bedrijven ter wereld hebben afgezwakt.

De nieuwere digitale wetten van de regio – de Digital Companies Act en Digital Markets Act – hebben al invloed gehad op de praktijken van technologiegiganten. De Europese Commissie heeft in oktober aangekondigd dat zij een onderzoek instelt naar X van Elon Musk, voorheen bekend als Twitter, vanwege de behandeling van berichten met terrorisme, geweld en haatzaaiende uitlatingen die verband houden met de Oorlog Israël-Gazaen Breton heeft brieven gestuurd waarin hij andere bedrijven eist waakzaam te zijn over inhoud die verband houdt met de oorlog onder de Digital Companies Act.

Als teken van de toenemende zorgen van toezichthouders over kunstmatige intelligentie heeft de Britse mededingingstoezichthouder vrijdag aangekondigd dat zij de relatie tussen Microsoft en OpenAI onder de loep neemt, naar aanleiding van de meerjarige investering van miljarden {dollars} in het bedrijf. Microsoft heeft onlangs een bestuurszetel zonder stemrecht gekregen bij OpenAI, na een revisie van het bedrijfsbestuur in de nasleep van de terugkeer van CEO Sam Altman.

Microsoft-president Brad Smith zei in een put up op X dat de bedrijven zouden samenwerken met de toezichthouders, maar hij probeerde de banden van de bedrijven te onderscheiden van andere Massive Tech AI-overnames, waarbij hij specifiek de aankoop door Google van het Londense bedrijf DeepMind in 2014 verwees.

Ondertussen bevindt het Congres zich nog steeds in de beginfase van het opstellen van tweeledige wetgeving inzake kunstmatige intelligentie, na maanden van hoorzittingen en boards gericht op de technologie. Senatoren gaven deze week aan dat Washington een veel lichtere aanpak hanteerde, gericht op het stimuleren van ontwikkelaars om AI in de Verenigde Staten te bouwen, waarbij wetgevers hun bezorgdheid uitten dat de EU-wetgeving te hardhandig zou kunnen zijn.

De bezorgdheid was zelfs nog groter in Europese AI-kringen, waar wordt gezien dat de nieuwe wetgeving de technologische innovatie mogelijk tegenhoudt, wat verdere voordelen oplevert voor de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, waar AI-onderzoek en -ontwikkeling al verder gevorderd is.

“Er zullen een aantal innovaties zijn die gewoon niet meer mogelijk of economisch haalbaar zijn”, zegt Andreas Liebl, directeur van het AppliedAI Initiative, een Duits centrum voor de bevordering van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. “Het vertraagt ​​je alleen maar in termen van mondiale concurrentie.”

Het akkoord van vrijdag leek ervoor te zorgen dat het Europees Parlement de wetgeving zou kunnen goedkeuren, ruim voordat deze in mei, voorafgaand aan de parlementsverkiezingen, kapot gaat. Eenmaal aangenomen zou het twee jaar duren voordat de moist volledig in werking zou treden en zou de EU-landen gedwongen worden om nationale instanties te formaliseren of op te richten om AI te reguleren, evenals een pan-regionale Europese toezichthouder.

Dit is een verhaal in ontwikkeling en het zal worden bijgewerkt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here