Home Wereldnieuws Analyse: Terwijl Israël de Gaza-oorlog escaleert, kloppen zijn beweringen over het aantal doden niet | Israëlisch-Palestijns battle Nieuws

Analyse: Terwijl Israël de Gaza-oorlog escaleert, kloppen zijn beweringen over het aantal doden niet | Israëlisch-Palestijns battle Nieuws

0
Analyse: Terwijl Israël de Gaza-oorlog escaleert, kloppen zijn beweringen over het aantal doden niet |  Israëlisch-Palestijns battle Nieuws


In de week die volgde op het verstrijken van de ‘humanitaire pauze’ heeft Israël zijn invasie van de Gazastrook geëscaleerd. Het luchtbombardement door de Israëlische luchtmacht (IAF) werd binnen enkele minuten na de ongemakkelijke pauze van een week die op 1 december eindigde, hervat. Daarna volgden opmarsen van gepantserde eenheden, artillerie en infanterie op de grond.

Tijdens de wapenstilstand bleven de Israëlische strijdkrachten waarschuwingen en bedreigingen uiten, vooral gericht tegen Hamas, maar ook tegen de Palestijnse bevolking. Toen de wapenstilstand eenmaal voorbij was, liet Israël zien dat het meende wat het had gezegd, door een krachtige en vastberaden aanval uit te voeren naar het zuiden van de strook, voornamelijk gericht op de stad Khan Younis.

Veel analisten hadden verwacht dat ze verder zouden oprukken richting het stedelijke centrum van Gaza-stad, waarbij de drie colonnes die de invasie langs verschillende assen uitvoerden, zouden samenkomen in de richting van de oude stad.

In plaats daarvan besloten de Israëlische troepen een nieuw entrance te openen door op te rukken naar het zuidelijke deel van Gaza. Op een manier vergelijkbaar met hun aanval op Gaza-stad in november kozen ze er opnieuw voor om de stad te omsingelen voordat ze de strijd naar de volgende fase brachten.

Ten noorden van de stad Khan Younis rukten twee pantserkolommen, artillerie en gemechaniseerde infanterie vanuit Israël westwaarts op, richting de zee. Maar in plaats van helemaal naar de kust te dringen, stopten ze twee kilometer voor de stranden en stuurden troepen in elkaars richting over Salah al-Din Highway, de hoofdader die langs de hele Gazastrook loopt van noord naar west. zuiden. Toen Israëlische bataljons elkaar halverwege ontmoetten, voltooiden ze de omsingeling van het gebied van Jarara tot aan de Israëlische grens.

Waarom Israël ervoor koos aanzienlijke troepen betrokken te houden bij het blokkeren van dit kleine stukje grondgebied, landbouwgrond en buitenwijken met schijnbaar onbelangrijke defensiewaarde, in plaats van te proberen het in te nemen, is onduidelijk.

Een additional colonne werd vervolgens vanuit Israël naar het centrum van Khan Younis vanuit het oosten gestuurd, terwijl Israëlische tanks en gemechaniseerde infanterie langzaam gelijktijdig langs Salah al-Din Highway richting het stadscentrum leken te duwen.

Ter voorbereiding op de actie in het zuidelijke deel van Gaza heeft Israël een kaart uitgegeven waarop het gehele belegerde gebied in 623 blokken van verschillende grootte is verdeeld. Vervolgens begon het bevel te geven aan de Palestijnen om de blokken te evacueren waar het militaire operaties zou uitvoeren. Israël kondigde aan dat deze aanpak, “gebaseerd op geavanceerde kaartsoftware”, bedoeld was om burgers te beschermen tegen militaire operaties, deels om tegemoet te komen aan de vraag van de Verenigde Staten om het aantal burgerslachtoffers te verminderen.

Helaas, dit was niets anders dan een PR-operatie. De Israëlische autoriteiten zijn zich er volledig van bewust dat het zuiden vol zit met vluchtelingen uit Gaza-stad en andere gebieden die zijn geëvacueerd, hetzij op direct bevel van de bezetter, hetzij uit angst om betrokken te raken bij de dodelijke gevechten. De meeste van de bijna twee miljoen inwoners van het gebied dat niet groter is dan 200 vierkante kilometer leven in geïmproviseerde omstandigheden, met slechts af en toe elektriciteit en weinig toegang tot welke media of web dan ook – er is dus weinig kans dat ze op korte termijn kunnen reageren. bevelen om te evacueren. De luchtbombardementen gaan onverminderd door en het aantal burgerslachtoffers blijft hoog ruim 17.000 mensen gedoodwaaronder meer dan 7.000 kinderen.

Deze cijfers staan ​​in geen verhouding tot de 93 Israëliërs die tot nu toe in Gaza zijn omgekomen, allemaal militairen.

De mondiale roep om het stoppen van de gevechten in Gaza neemt toe en zelfs de VS, ondanks hun hand-in-handschoenrelatie met Israël, voelen zich duidelijk ongemakkelijk. In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is dat zo veto uitgesproken over een oproep voor een humanitair staakt-het-vuren, maar nu zelfs de traditionele bondgenoot Groot-Brittannië zich van stemming heeft onthouden en alle overige dertien leden vóór het beëindigen van de oorlog zijn, beseft Washington ongetwijfeld dat de eisen om een ​​einde te maken aan het lot van de burgers alleen maar zullen toenemen.

Israël probeert beschuldigingen van het willekeurig doden van burgers af te weren, maar zijn beweringen slaan weinig steek. Eerder deze week zei een functionaris tijdens een briefing in Israël dat er voor elke twee burgers een Hamas-strijder werd gedood, wat suggereert dat dit een betere verhouding tussen het aantal strijders en burgers is dan bij de meeste legers in recente oorlogen.

Zelfs afgezien van het cynisme leidt de wiskunde in deze bewering tot scepticisme. Met bijna 17.400 doden zou dit betekenen dat Hamas 5.800 gevechtsdoden heeft geleden, een verhouding van meer dan 62 doden per Israëlische soldaat die in de strijd verloren gaat.

Zelfs als we rekening houden met de hypothetische en zeer onrealistische mogelijkheid dat de helft van hen werd gedood terwijl ze buiten de strijd waren, in mattress of op straat, zou dit nog steeds betekenen dat het Israëlische leger 2.900 vijanden doodde, terwijl er tijdens de actie slechts 93 doden vielen.

In militaire termen duidt de verhouding van meer dan 31 gesneuvelde vijandelijke soldaten voor één gevechtsdode op een aanzienlijke nederlaag, een nederlaag zelfs. Het is een situatie die militair en psychologisch onhoudbaar is voor de verliezende partij.

Zeker, het kan gebeuren dat een militaire formatie dertig soldaten verliest in een gevecht waarbij slechts één vijand sterft; meestal is die strijd verloren, maar niet noodzakelijkerwijs de oorlog.

Maar voor bijna elk leger zou een constante verliesratio van meer dan 30:1 bij operaties die meer dan een maand duren op ten minste twee verschillende, als ze met elkaar verbonden slagvelden – in Noord- en Zuid-Gaza – een zeker teken zijn van een naderende totale ineenstorting. .

Zelfs als we rekening houden met de hoge motivatie van de ideologisch gerekruteerde Hamas-strijders, zou het nog steeds moeilijk voor te stellen zijn dat ze na zulke verliezen zouden blijven vechten.

“Ik zie de tekenen die erop wijzen dat Hamas in Gaza begint op te breken”, zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant tegen de troepen die hij vrijdag bezocht.

De bewering van Gallant was óf een overdrijving óf een optimistische poging om het moreel van zijn soldaten een enhance te geven. In werkelijkheid is het duidelijk dat Hamas doorvecht – op een manier die niet mogelijk zou zijn als het internet zoveel strijders zou verliezen als Israël beweert te doden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here