Home Voeding Moet u een oxalaatarm dieet volgen?

Moet u een oxalaatarm dieet volgen?

0
Moet u een oxalaatarm dieet volgen?


Ik heb de laatste tijd veel negatieve inhoud gezien over oxalaten, en ik denk dat het tijd is om de strijd aan te gaan en de feiten van de fictie te scheiden.

Als geregistreerde diëtist is mijn voornaamste probleem met het overkoepelende sentiment dat we allemaal oxalaten moeten vermijden of een oxalaatarm dieet moeten volgen, dat de meeste oxalaatbevattende voedingsmiddelen boordevol voedingsstoffen en vezels zitten. Het is erg verwarrend voor consumenten als ze te horen krijgen dat voedsel dat ze altijd als ‘gezond’ hebben ervaren, hen nu vergiftigt en ziek maakt.

Laten we even een back-up maken.

Wat zijn oxalaten?

Oxalaten zijn verbindingen die voorkomen in veel van de voedingsmiddelen die we eten. Oxalaten worden gevormd wanneer oxaalzuur zich bindt aan mineralen in planten. Ons lichaam kan ook oxalaten in de lever produceren met behulp van vitamine C en bepaalde aminozuren.

voedingsmiddelen met een hoog oxalaatgehalte
Calciumoxalaatkristallen

Oxalaten worden vaak omschreven als een ‘antivoedingsstof’, omdat ze zich aan bepaalde mineralen binden en de opname ervan in het lichaam remmen. Het is ook bekend dat oxalaten zich binden aan calcium, wat bij sommige mensen calciumoxalaat-nierstenen kan veroorzaken.

Antinutriënten zijn een ding, maar voor de meesten van ons zullen ze geen voedingstekorten of problemen veroorzaken. Dat heeft de welzijnsindustrie en willekeurige persoonlijkheden op de sociale media er niet van weerhouden antinutriënten op te blazen tot een vermeend probleem (terwijl ze u natuurlijk de oplossing verkopen).

Dr. Gundry is een geweldig voorbeeld van iemand die een heel merk heeft gemaakt van het demoniseren van lectines, een ander kind antinutriënt dat in veel gezonde voedingsmiddelen voorkomt. Fytinezuur is een andere antivoedingsstof die wordt aangetroffen in voedingsmiddelen zoals granen en peulvruchten en die ijzer, zink, magnesium en calcium kan binden.

Lectines en fytinezuur zijn beide grotendeels vernietigd door koken en/of kiemen of weken. Dit betekent dat ze voor de meerderheid van de mensen geen gezondheidsprobleem vormen, omdat we onze granen en peulvruchten over het algemeen koken voordat we ze eten.

Rauwe bruine bonen kunnen zelfs dodelijk zijn, vanwege een lectine genaamd fytohemagglutinine. Het goede nieuws is dat we geen rauwe peulvruchten eten, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Oxalaten in bladgroenten worden aanzienlijk verminderd door koken, vooral bij vochtige kookmethoden zoals koken. Toch zijn er heel veel mensen die ons adviseren om bladgroenten zoals spinazie en boerenkool helemaal te vermijden vanwege oxalaten, en deze boodschap houdt er geen rekening mee dat het eenvoudig is om de oxalaten in deze voedingsmiddelen te verminderen door ze gewoon te koken.

Dat gezegd hebbende, hoeft de meerderheid van ons zich hier hoe dan ook geen zorgen over te maken.

Factchecking van Dr. Steven Gundry: beoordeling van zijn beweringen.

Lees hier mijn Plant Paradox-recensie

Wat zijn voedingsmiddelen met een hoog oxalaatgehalte?

Voedingsmiddelen die veel oxalaten bevatten, zijn onder meer de meeste bladgroenten, noten, tarwezemelen, sommige soorten fruit zoals kiwi en frambozen, bonen, erwten, linzen, cacao en thee.

Wat zijn enkele beweringen over oxalaat?

Oxalaten en nierstenen

Oxalaten kunnen bij gevoelige mensen nierstenen veroorzaken – de opname van oxalaten in de darmen verschilt van persoon tot persoon. Het wordt aanbevolen dat mensen met een voorgeschiedenis van oxalaatstenen oxalaatrijk voedsel consumeren met calcium- of magnesiumrijk voedsel, zodat dit bindende impact kan plaatsvinden, waardoor de hoeveelheid oxalaat in het lichaam wordt verminderd.

Sommige mensen die aanleg hebben voor oxalaatstenen hebben mogelijk een dieet met weinig oxalaat nodig; Of ze kunnen deze voedingsmiddelen eenvoudigweg in kleine hoeveelheden eten en over de dag verspreiden in plaats van één grote hoeveelheid in één keer.

Het is belangrijk op te merken dat oxalaat in de voeding aanwezig is vaak al gebonden aan calcium. Hierdoor ontstaat onoplosbaar calcium, dat we niet opnemen en dat by way of de ontlasting wordt uitgescheiden.

Een andere manier waarop het lichaam stenen vormt, is wanneer overtollig oxalaat in het bloed door de nieren wordt gefilterd. Als er onvoldoende vocht door de nieren stroomt, kan het oxalaat stenen vormen.

Elke dag voldoende vocht drinken kan dit helpen voorkomen.

Hoeveel water hebben we dagelijks nodig?

Oxalaat remt de opname van andere voedingsstoffen.

Veel van de sociale media-inhoud rond oxalaat richt zich op oxalaat dat de opname van andere voedingsstoffen remt. Het kan angstwekkend zijn om te horen dat bepaalde voedingsmiddelen die we altijd als ‘gezond’ beschouwden, potentieel tekorten aan voedingsstoffen kunnen veroorzaken, maar in de meeste gevallen is dit allemaal een hype en geen waarheid.

De biologische beschikbaarheid van oxalaat is verschillend in verschillende voedingsmiddelen. Collards hebben bijvoorbeeld een hoog gehalte aan oxalaten, maar de biologische beschikbaarheid is relatief slecht.

Oxalaat kan zich niet alleen binden aan calcium, maar ook aan ijzer en zink, twee mineralen die vaak ontbreken in plantaardige diëten. Maar als u een gevarieerd dieet volgt, zal het eten van oxalaatrijk voedsel waarschijnlijk geen gevolgen voor de gezondheid hebben.

Individuele absorptiesnelheden en de biologische beschikbaarheid van oxalaat in verschillende voedingsmiddelen maken hier een enorm verschil, maar toch kunnen de meesten van ons oxalaten eten zonder er twee keer over na te hoeven denken. Als je een tekort hebt aan de bovengenoemde mineralen, raad ik je aan oxalaatrijk voedsel te eten samen met ander voedsel met een laag oxalaatgehalte, plus een bron van calcium.

Oxalaten veroorzaken osteoporose en osteopenie.

Omdat oxalaten zich binden aan calcium, kan het eten van grote hoeveelheden voedsel met een hoog oxalaatgehalte de botdichtheid in de loop van de tijd verminderen. Dit kan waarschijnlijk worden verzacht door deze voedingsmiddelen te koken om het oxalaatgehalte te verlagen, ze te eten met voedsel met een laag oxalaatgehalte en door oxalaatrijk voedsel te eten met een bron van calcium.

Als u osteoporose heeft, is het belangrijk om u bewust te zijn van de hoeveelheid oxalaatrijk voedsel dat u consumeert. Uw arts kan u vertellen of u een oxalaatarm dieet nodig heeft.

Oxalaten zijn neurotoxisch.

Dit wordt absoluut niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Iedereen die deze bewering doet, is iemand van wie u geen voedings- of gezondheidsinformatie magazine krijgen.

Oxalaten en lekkende darm.

Sommige mensen geloven dat oxalaten de darmen kunnen beschadigen, maar daar bestaat geen enkel mechanisme voor. Hoewel oxalaten in de darmen worden opgenomen, zijn het de darmwand (en de nieren) die feitelijk de oxalaatbalans reguleren.

Wat betreft oxalaten en darmbacteriën, gezonde bacteriën in de dikke darm, waaronder één genaamd oxalobacter formigenesoxalaten afbreken. Voorlopige research suggereren dat het voornamelijk antibiotica zijn (in het bijzonder tetracyclines, macroliden en fluorochinolon), die verminderde niveaus van oxalobacter in de darmen veroorzaken.

Helaas, huidig ​​onderzoek ondersteunt het gebruik van oxalobacter-probiotica niet om de darmen opnieuw te koloniseren met deze bacterie.

Bestaat er een lekkende darm? Lees hier meer.

GAPS-dieetoverzicht: veroorzaakt lekkende darm ziekte?

Oxalaten veroorzaken pijnlijke kristalopbouw in de weefsels.

Bepaalde beoefenaars en persoonlijkheden op sociale media die ik niet per se vertrouw (ook bekend als Sara Gottfried – die zegt dat ze ‘vuile oxalaatgenen’ heeft – en Dave Asprey (bekijk mijn video op IG) zijn er twee, helaas zijn er meer) hebben de neiging om benut de mogelijkheid dat overtollig oxalaat kristallen vormt in lichaamsweefsels.

oxalaat en de darmen

Helaas heeft ‘Dr. Sara’ geen relevante bronnen gegeven om veel van haar beweringen in dit artikel te onderbouwen. Ik vraag me af waarom.

Deze aandoening wordt oxalose genoemd en is zeldzaam. Het komt voor wanneer mensen die al hyperoxalurie hebben (zie hieronder) een verminderde nierfunctie hebben, wat leidt tot precipitatie van calciumoxalaatkristallen in andere organen dan de nieren.

Waarschijnlijk heb je trouwens geen oxalose. Als u denkt dat dit het geval is, raadpleeg dan een arts – met identify een nefroloog, en geen leverancier van functionele medicijnen (of Dave Asprey).

Wat is hyperoxalurie?

Primaire hyperoxalurie is zeldzaam en is een genetische aandoening wat een overproductie van oxalaten in de lever veroorzaakt. Het is niet het gevolg van de consumptie van te veel oxalaten.

Secundaire hyperoxalurie treedt op wanneer te veel oxalaat by way of de darmen wordt geabsorbeerd, en wordt over het algemeen geassocieerd met malabsorptieaandoeningen zoals IBD, kortedarmsyndroom, pancreasinsufficiëntie en andere oorzaken van malabsorptie van vet, zoals bariatrische chirurgie. Dit komt omdat vet zich aan calcium bindt, waardoor het oxalaat wordt opgenomen. Nogmaals, onder normale omstandigheden het consumeren van te veel oxalaten veroorzaakt geen secundaire hyperoxalurie; het treedt op vanwege de aanwezigheid van een andere aandoening.

Nogmaals, hyperoxalurie is zeldzaam. Sommige schattingen zeggen dat de prevalentie van primaire hyperoxalurie 1-3 op de 1 miljoen mensen bedraagt, of ongeveer 1000 mensen in de VS.. Er wordt gezegd dat de prevalentie van secundaire hyperoxalurie ongeveer 250.000 mensen in de VS bedraagt. De percentages hyperoxalurie in Azië en Europa lijken hoger te zijn.

Hoewel het mogelijk is om zoveel oxalaten te eten dat je jezelf hypoxalurie bezorgt, lijkt dit een excessive situatie. Het meeste onderzoek dat wordt gedaan rond door voeding geïnduceerde hypoxalurie is eigenlijk casestudy’s waarbij naar één persoon en zijn situatie wordt gekeken.

De casestudies die ik zag waren onder meer: Eén persoon die meer dan een kop pinda’s per dag at (met bier, maar dat bevat weinig oxalaat) kreeg nierstenen. Het was niet bewezen dat de pinda’s de bron waren van zijn oxalaatstenen. Een ander had een inname van oxalaat by way of de voeding vier keer hoger dan het Amerikaanse gemiddelde. Nog een ander had dat nierstenen uit chagathee.

Omdat ze klein zijn en zeer specifiek voor één individu, zijn dit soort onderzoeken over het algemeen niet toepasbaar op de bredere populatie.

Moet u oxalaten vermijden of een oxalaatarm dieet volgen?

Tenzij u een daadwerkelijke medische diagnose heeft, op grond waarvan uw arts u heeft verteld dat u de oxalaten moet verminderen, kunt u ze waarschijnlijk wel eten. Zelfs als u een aandoening heeft die uw oxalaatopname beïnvloedt, hoeft u oxalaten hoogstwaarschijnlijk niet helemaal te vermijden, maar moet u zeker advies inwinnen bij uw arts en diëtist.

De overkoepelende aanbeveling van gerenommeerde gezondheidswerkers en wetenschappelijk onderzoek is dat bladgroenten, noten, fruit, bonen en aardappelen (wit en zoet) de gezondheid bevorderen – rijk aan voedingsstoffen, vezels en antioxidanten. Het koken van voedsel met een hoog oxalaatgehalte, het eten ervan met ander voedsel (vooral calciumrijk voedsel) en het eten van een gevarieerd, uitgebalanceerd dieet kan bij de meeste mensen eventuele tekorten aan voedingsstoffen door het eten van deze voedingsmiddelen verminderen of elimineren.

Een dieet met weinig oxalaat zal de meeste gezonde mensen niet ten goede komen.

Het is ook essentieel om voorzichtig te zijn waar u uw voedingsinformatie vandaan haalt. Mensen zonder wetenschappelijke opleiding, of die iedereen verstrekkende voedingsadviezen geven, of die angst gebruiken om je een dieet of een idea te verkopen, zijn niet betrouwbaar of ethisch. Dit omvat helaas ook enkele personen die over hun MD- of RD-legitimatie beschikken. Als u niet zeker weet of iemand een goede reputatie heeft, onderzoek deze dan eerst voordat u hun advies opvolgt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here