Home Huisdieren Geschiedenis en feiten – Hondenster

Geschiedenis en feiten – Hondenster

0
Geschiedenis en feiten – Hondenster


De Cardigan Welsh Corgi staat bekend om zijn aanpassingsvermogen, atletisch vermogen en winterhardheid. Gefokt voor werk in de heuvels van Cardiganshire, Wales, werd de borst van de Cardigan diep ontwikkeld voor grote hart- en longcapaciteiten. Zijn benen waren kort ontwikkeld, maar vergis je niet: hij is sterk, capabel en (verrassing!) snel.

Terugkijken

Voorouders van de Cardigan migreerden duizenden jaren geleden met Keltische krijgers naar Wales. Vesten hadden een grote kracht in temperament en lichamelijkheid nodig om het vee onder controle te houden.

Oorspronkelijk was het een genetische mutatie, de dwerggroei van de Cardigan wordt chondrodysplasie genoemd. Als herdershond werden zijn korte benen een pluspunt. Door zijn geringe lengte kon hij ontwijken en veetrappen vermijden.

Vroege Cardigans verplaatsten het vee van de eigenaar naar weiland en bleven vee van het terrein van de eigenaar verdrijven. Boeren gebruikten vesten ook voor gezelschap, algemeen werk op de boerderij, bescherming en de jacht op ongedierte.

Vandaag nog steeds druk

Tegenwoordig zijn er maar een paar Cardigans werkzaam bij het verplaatsen van vee, maar ze doen het allemaal goed om bezig te zijn. Clever en biedbaar (zij het soms onafhankelijke denkers!), ze behalen onderscheidingen in hondensporten zoals gehoorzaamheid, speuren, hoeden, rally, behendigheid en schuurjacht. Thuis houden dagelijkse wandelingen, gerichte trainingen en activiteiten zoals het jagen op ballen de Cardigan gezond en tevreden. De Cardigan previous zich goed aan de stedelijke omgeving en het leven in een appartement aan, zolang hij maar regelmatig beweegt.

Vesten tonen terughoudendheid tegenover vreemden buitenshuis. Rondom hun eigen terrein dragen Cardigans enthousiast de waakhondpet. Het ras, altijd waakzaam, heeft er geen belang bij om bovenaan de lijst met stille honden te staan. Ja, hij heeft de neiging alarmsignalen te blaffen!

Vesten doen het goed met dieren in hun eigen huishouden, maar ze kunnen vreemde dieren rondduwen. De voorouders van de Cardigan hebben immers specifiek geleerd om zwerfdieren van het terrein te verjagen. En laten we geen blad voor de mond nemen: herdersrassen zijn karakteristiek bazig!

©Alexakshas | Getty-afbeeldingen

Is een corgi geen corgi?

Ondanks de naamovereenkomsten en fysieke gelijkenissen zijn de Cardigan Welsh Corgi en de Pembroke Welsh Corgi verschillende rassen met hun eigen geschiedenis en voorouders. Beide rassen werkten samen met boeren om vee naar weiland te leiden en bewaakten het boerenerf. Maar Cardigans (zo’n tweeduizend jaar ouder) werden ontwikkeld in het rotsachtige terrein van Cardiganshire in het zuidwesten van Wales. Pembrokes werden ontwikkeld in het vlakkere terrein van Pembrokeshire in Zuid-Wales.

Tegenwoordig is er een snelle manier om de Cardigan te onderscheiden van zijn neef, de Pembroke Welsh Corgi: Cardigans hebben een lange, vosachtige staart; Pembrokes hebben staarten die dicht bij het lichaam zijn gecoupeerd.

Further’s voor vesten

 • Gewicht: 30-38 pond (mannelijk); 25-34 pond (vrouwelijk)
 • Levensduur: 12 tot 15 jaar
 • Jas: Dubbel gecoat. De buitenste haren hebben een enigszins harde textuur en de isolerende ondervacht is kort, zacht en dik.
 • Kleur: Rood, sable en gestroomd; zwart, blauw merle
 • Poetsen: Gemakkelijk te houden, waarbij voornamelijk wekelijks geborsteld moet worden
 • Verlies: Ja, vooral seizoensgebonden
 • Greatest voor: Actieve alleenstaanden en gezinnen
 • Nauwkeurige naam: In het Welsh vertaalt het woord Corgi zich losjes naar dwerghond.
 • AKC-populariteitsrang: 66e
 • Apparatuur: De Cardigan is niet gebouwd voor krachtig of langdurig zwemmen, dus zorg voor een reddingsvest voor hem.
 • Sommige Cardigans gebruiken ook draagbare trappen om ze op meubels te helpen.
 • Mogelijke gezondheidsproblemen: Degeneratieve myelopathie, heup- en elleboogdysplasie, tussenwervelschijfziekte bij honden.

Uitgelichte beeldcredits: Serova_Ekaterina, Shutterstock

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here