Home Sport China’s Xi waarschuwt topfunctionarissen van de EU om niet deel te nemen aan ‘confrontatie’

China’s Xi waarschuwt topfunctionarissen van de EU om niet deel te nemen aan ‘confrontatie’

0
China’s Xi waarschuwt topfunctionarissen van de EU om niet deel te nemen aan ‘confrontatie’


Een begeleider loopt langs vlaggen van de EU en China voorafgaand aan de economische dialoog op hoog niveau tussen de EU en China in het Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, China, 25 juni 2018. REUTERS/Jason Lee/File Photo

Een begeleider loopt langs vlaggen van de EU en China voorafgaand aan de economische dialoog op hoog niveau tussen de EU en China in het Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, China, 25 juni 2018. (REUTERS/Jason Lee/File Photograph)

BEIJING – De Chinese language president Xi Jinping heeft donderdag topfunctionarissen van de EU daarvoor gewaarschuwd China en Europa moeten elkaar niet als rivalen beschouwen of “de confrontatie aangaan” vanwege hun verschillende politieke systemen, tijdens de eerste persoonlijke China-EU-top sinds vier jaar.

Tijdens een bijeenkomst om kwesties te bespreken variërend van handelsonevenwichtigheden tot Oekraïne, zei Xi ook dat China bereid is om van de Europese Unie een belangrijke economische en handelspartner te maken en samen te werken op het gebied van wetenschap en technologie, inclusief kunstmatige intelligentie.

Volgens de staatsomroep CCTV drong hij er tijdens de gesprekken in het Diaoyutai State Guesthouse in Peking bij de EU op aan om “alle vormen van inmenging” in de bilaterale betrekkingen te elimineren.

Xi zei dat beide partijen ‘een juiste perceptie’ van elkaar moesten ontwikkelen en wederzijds begrip en vertrouwen moesten bevorderen.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en hoofd van het buitenlands beleid van de EU Josep Borrell ontmoetten tijdens hun eendaagse bezoek ook de Chinese language premier Li Qiang.

Volgens de Chinese language staatstelevisie zei Li tegen de EU-leiders dat China zich verzet tegen de “brede politisering en securitisering” van economische en handelskwesties, die in strijd zijn met de basisnormen van markteconomieën.

“We hopen dat de EU voorzichtig zal zijn bij het invoeren van restrictief economisch en handelsbeleid en bij het gebruik van handelsremediemaatregelen om haar handels- en investeringsmarkten open te houden”, zei hij.

De bijeenkomsten van donderdag waren de laatste kans voor de EU-functionarissen om face-time te krijgen met Chinese language topfunctionarissen voordat de verkiezingen voor het Europees Parlement volgend jaar van begin gaan, wat veranderingen zal brengen in de leiding van het 27-landenblok.

In een nieuwe klap voor de betrekkingen tussen de EU en China heeft lidstaat Italië China “de afgelopen dagen” officieel laten weten dat het het Belt and Highway Initiative, dat door Xi wordt verdedigd, verlaat, vertelden Italiaanse overheidsbronnen woensdag aan Reuters.

Een aantal EU-commissarissen hebben Peking bezocht sinds China dit jaar de pandemische grensbeperkingen heeft opgeheven, waaronder de handels- en klimaatleiders van het blok. Er is echter weinig vooruitgang geboekt bij het oplossen van de belangrijkste irriterende factoren in de relatie.

Meest current bezocht Borrells stafchef en senior EU-diplomaat Enrique Mora in november.

PROBLEMEN

De EU wil dat Peking zijn invloed op Rusland aanwendt om de oorlog in Oekraïne te stoppen, en een belangrijk aandachtspunt van de reis was om er bij Xi op aan te dringen Chinese language particuliere bedrijven te stoppen die in Europa gemaakte producten voor tweeërlei gebruik naar Rusland exporteren voor zijn militaire campagne. Brussel liet deze Chinese language bedrijven aanvankelijk buiten beschouwing bij het laatste Russische sanctiepakket dat vorige maand werd onthuld, zeiden Europese functionarissen.

Het blok maakt zich ook zorgen over wat het beschouwt als ‘onevenwichtige’ economische betrekkingen, en zegt dat het handelstekort van bijna 400 miljard euro met China de beperkingen weerspiegelt voor EU-bedrijven die daar actief zijn.

China heeft zich eerder verzet tegen een EU-antisubsidieonderzoek naar Chinese language elektrische voertuigen en tegen het ‘de-risking’-beleid van de EU om haar afhankelijkheid van Chinese language importen, met title van kritieke grondstoffen, te verminderen.

“De Chinese language kant is van mening dat het onderzoek… de mondiale keten van de auto-industrie ernstig verstoort en verstoort… en een negatieve influence zal hebben op de economische en handelsbetrekkingen tussen China en de EU”, vertelde He Yadong, een woordvoerder van het Chinese language ministerie van Handel, donderdag op een persconferentie. .

Vorige maand vertelde minister van Buitenlandse Zaken Wang aan de bezoekende Franse tegenhanger Catherine Colonna dat het grootste risico “de onzekerheid is die wordt veroorzaakt door brede politisering”, en dat “de afhankelijkheid die het meest moet worden teruggedrongen het protectionisme is”.

Tijdens het bezoek van Colonna bood China ook visumvrije toegang aan burgers van de vijf grootste economieën van de EU in een poging het post-pandemische toerisme te stimuleren en het imago van China in het Westen te verbeteren, nadat de betrekkingen waren verslechterd tijdens de COVID-pandemie.


Uw abonnement kan niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.


Uw abonnement is succesvol verlopen.

EU-functionarissen zeggen dat de twee partijen meer zouden kunnen samenwerken op het gebied van maatregelen om de klimaatverandering te bestrijden en de biodiversiteit te bevorderen.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here