Home Natuur Vrouwen die reizen stimuleren onderzoeksnetwerken thuis – maar alleen in landen met een hoge gendergelijkheid

Vrouwen die reizen stimuleren onderzoeksnetwerken thuis – maar alleen in landen met een hoge gendergelijkheid

0
Vrouwen die reizen stimuleren onderzoeksnetwerken thuis – maar alleen in landen met een hoge gendergelijkheid


Verschillende mensen in laboratoriumjassen onderzoeken plantenspecimens.

Een Chinese language academicus instrueert studenten aan het Kenya-China Belt and Highway Joint Laboratory for Crop Molecular Biology aan de Egerton Universiteit in Njoro, Kenia.Krediet: Han Xu/Xinhua/Alamy

Wanneer vrouwelijke wetenschappers uit lage- en middeninkomenslanden tijd doorbrengen in laboratoria in het buitenland, helpen ze de samenwerkingen en netwerken van collega’s in hun thuisinstellingen te versterken. Maar deze impuls is het grootst wanneer de vrouwen afkomstig zijn uit en verhuizen naar landen met een sterke gendergelijkheid, blijkt uit onderzoek1.

Mede onder leiding van Caroline Fry, die ondernemerschap en innovatie in opkomende economieën bestudeert aan de Universiteit van Hawaï in Manoa in Honolulu, suggereert het onderzoek dat gendergelijke omgevingen vrouwen helpen betekenisvolle relaties te onderhouden, mogelijk door hen steun te bieden en elk leiderschap te legitimeren. rollen die zij op zich nemen.

Fry en haar co-auteur Jeffrey Furman, die strategie en innovatie bestudeert aan de Boston College in Massachusetts, wilden begrijpen hoe de voordelen van migratie zich zouden kunnen uitstrekken tot de thuisblijvende collega’s van reizende onderzoekers. De studie bouwt voort op eerder werk waarin Fry ontdekte2 een stijging van het aantal internationaal collaboratieve onderzoekspublicaties door de collega’s van wetenschappers die na hun opleiding in de Verenigde Staten waren teruggekeerd naar Afrikaanse instellingen.

Fry en Furman analyseerden de influence van een fellowship van de Group for Ladies in Science for the Creating World (OWSD), een internationaal orgaan gevestigd in Triëst, Italië. De fellowship biedt goed presterende onderzoekers uit lage- en middeninkomenslanden maximaal vier jaar financiering om te promoveren aan een gastinstelling in een ander laag- of middeninkomensland.

In het onderzoek, gepubliceerd in OrganisatiewetenschapFry en Furman keken naar 64 vrouwen die de beurs tussen 1996 en 2014 hadden gewonnen en wier thuisorganisaties profielen hadden in de Scopus-database van uitgever Elsevier. Uit de database identificeerden ze onderzoekers die bij dezelfde thuisinstelling als deze vrouwen en in hetzelfde vakgebied werkten, en keken naar veranderingen in hun publicatiepatronen. Om te zoeken naar correlaties tussen gendergelijkheid en de influence van migratie, vergeleken de auteurs publicatietrends met maatstaven voor gendergelijkheid voor de thuis- en gastlanden van de onderzoekers. Eén van die maatstaven was de Gender Improvement Index van de Verenigde Naties, die kijkt naar het niveau van de gezondheidszorg, het onderwijs en het geschatte inkomen uit arbeid. Als controlegroep onderzocht de studie de influence van 64 vrouwelijke wetenschappers die zich hadden aangemeld voor een OWSD-beurs, maar er geen kregen.

Fry en Furman ontdekten dat wanneer OWSD-fellows kwamen uit en verhuisden naar landen met een sterke gendergelijkheid, zoals Kameroen en Zuid-Afrika, hun collega’s thuis 10% meer publicaties produceerden in samenwerking met onderzoekers in de gastlanden dan de collega’s van fellows wier thuislanden hebben een lage gendergelijkheid.

Daarentegen maakten fellows die zowel uit als naar landen met een slechte gendergelijkheid kwamen, zoals Soedan, weinig verschil in de samenwerking of netwerken van hun collega’s, zo bleek uit het onderzoek.

Nieuwe samenwerkingsrelaties tussen thuis- en gastcollega’s in twee landen met een sterke gendergelijkheid lijken bijna tweemaal zo snel te overleven als die in landen met een lage gendergelijkheid. De auteurs suggereren dat collega’s in landen met een goede gelijkheid meer tijd en moeite in die relaties kunnen investeren.

Institutionele steun is van cruciaal belang

Internationale samenwerking en netwerken zijn cruciaal voor onderzoekers in Afrika en andere regio’s met veel lage-inkomenslanden. Ze maken toegang mogelijk tot kennis, coaching, apparatuur en toonaangevende tijdschriften die anders misschien niet beschikbaar zouden zijn, zegt Olubukola Babalola, vice-president van de OWSD.

Sommige vrouwelijke wetenschappers worden geconfronteerd met uitdagingen bij het tot stand brengen van deze verbindingen, misschien als gevolg van stereotypen en de perceptie dat leiderschap en netwerken banen voor mannen zijn, zegt Fry. Als een mannelijke wetenschapper in Afrika bijvoorbeeld geld binnenhaalt om internationaal te gaan werken, zal hij zijn spullen pakken en gaan, zegt Babalola. Maar vrouwen moeten overwegen wie voor eventuele kinderen of personen ten laste zal zorgen en, als ze getrouwd zijn, wat hun schoonouders daarvan zullen denken, zegt ze.

Uit het onderzoek blijkt dat “vrouwelijke onderzoekers institutionele steun nodig hebben om collega’s met elkaar te kunnen verbinden”, zegt Caroline Wagner, die internationale wetenschappelijke samenwerking en beleid studeert aan de Ohio State College in Columbus. “Alle stemmen en talenten zijn nodig in de wetenschap, dus het is belangrijk om manieren te vinden waarop instellingen vrouwelijke wetenschappers kunnen helpen bij hun mondiale bereik.”

Andere strategieën om vrouwelijke wetenschappers te ondersteunen zijn onder meer het aanleren van leiderschaps- en managementvaardigheden om hen voor te bereiden op hogere functies en hen te laten zien hoe ze het beste uit samenwerkings- en netwerkmogelijkheden kunnen halen, zegt Babalola. Ze is ook voorstander van het vaststellen van quota voor het inhuren van vrouwelijke onderzoekers om hun aantal in Afrika te helpen vergroten.

Maar de doelgroep van OWSD staat nu voor een further uitdaging. Het PhD Fellowships-programma is zijn financiering kwijtgeraakt en heeft dit jaar geen nieuwe fellows kunnen accepteren, zegt Tonya Blowers, die het programma coördineert. Sinds 1997 worden de beurzen gefinancierd door het Zweedse Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking in Stockholm. De bezuinigingen zijn het gevolg van veranderingen in de prioriteiten van de Zweedse regering, zegt Blowers.

Ze zegt dat het fellowship-programma van fundamenteel belang is voor de visie van de OWSD om het aantal en de invloed van vrouwelijke wetenschappers uit lage- en middeninkomenslanden op internationaal niveau te vergroten. De organisatie zoekt naar alternatieve financiering om het initiatief weer op de rails te krijgen.

“Mensen verlangen ernaar om dit soort ervaringen te ervaren”, zegt Babalola. “Maar hoe kunnen we dit doen zonder financiering?”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here