Home Wereldnieuws Spanje zet twee medewerkers van de Amerikaanse ambassade uit wegens het omkopen van inlichtingenagenten | Spionage nieuws

Spanje zet twee medewerkers van de Amerikaanse ambassade uit wegens het omkopen van inlichtingenagenten | Spionage nieuws

0
Spanje zet twee medewerkers van de Amerikaanse ambassade uit wegens het omkopen van inlichtingenagenten |  Spionage nieuws


De Spaanse krant El Pais meldt dat de VS op verzoek van de Spaanse regering stilletjes twee stafmedewerkers hebben teruggetrokken.

Spanje heeft twee stafmedewerkers bij de Amerikaanse ambassade weggestuurd, na beschuldigingen dat zij probeerden Spaanse inlichtingenofficieren om te kopen in ruil voor geheimen.

De Spaanse minister van Defensie Margarita Robles zei donderdag dat Spanje een klacht had ingediend bij de VS, maar dat het incident de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen niet zou schaden.

“Spanje en de Verenigde Staten zijn vrienden, bondgenoten en companions”, zei ze tegen verslaggevers. “Als er zaken zijn die ons kunnen raken, worden die besproken en aangepakt, maar dat heeft op geen enkele manier invloed op de relaties die we hebben.”

De krant El Pais meldde dat twee niet bij naam genoemde ambassademedewerkers op verzoek van Madrid discreet waren verwijderd, na een onderzoek waaruit bleek dat ze voor een “groot bedrag” informatie hadden verkregen van Spaanse inlichtingenagenten.

Robles bevestigde dat er in een gerechtelijk onderzoek werd gekeken naar “onregelmatig gedrag” bij de CNI, de Spaanse inlichtingendienst. De inhoud van het materiaal dat met de twee ambassademedewerkers wordt gedeeld, is niet duidelijk.

El Pais meldde dat een gebiedshoofd van het CNI en zijn assistent twee maanden geleden zijn gearresteerd, maar een rechtbank heeft bevolen dat hun zaak geheim blijft. De krant voegde eraan toe dat de Amerikaanse ambassadeur Julissa Reynoso elke kennis of betrokkenheid ontkende toen ze door de Spaanse autoriteiten werd opgeroepen.

“Minstens twee Amerikaanse agenten, gestationeerd bij de Amerikaanse ambassade in Madrid, die direct betrokken waren bij de rekrutering van CNI-spionnen, zijn discreet uit Spanje gezet”, luidt het verhaal van El Pais.

Terwijl pogingen om agenten uit het inlichtingenapparaat van een land te rekruteren een vorm van spionage zijn die typerend is voor de betrekkingen tussen vijandige machten, noemde El Pais het incident “een openlijk vijandige daad” die niet previous bij “vrienden of bondgenoten”.

De Spaanse krant El Confidencial berichtte maandag voor het eerst over de arrestatie van de twee CNI-werknemers. Toen hem maandag werd gevraagd naar het incident, weigerde de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan commentaar te geven.

De Amerikaanse ambassade in Madrid en het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken willen ook geen commentaar geven op de zaak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here