Home Technologie Hoe de wanhopige humanitaire situatie in Gaza nog erger is geworden

Hoe de wanhopige humanitaire situatie in Gaza nog erger is geworden

0
Hoe de wanhopige humanitaire situatie in Gaza nog erger is geworden


Naar aanleiding van een een zevendaags staakt-het-vuren, Israël hervatte zijn bombardementen in Gaza als onderdeel van zijn inspanning om, als zijn minister van Defensie zei het“veeg dit ding genaamd HamasISIS-Gaza, van de aardbodem weg”, waarschuwde burgers daarvoor evacueren naar “veilige zones” om te voorkomen dat je wordt gedood. Dergelijke richtlijnen worden echter steeds moeilijker te volgen. Zoals een onthullende verklaring van de VN-kinderorganisatie Unicef ​​duidelijk maakt, zijn plaatsen die veilig zijn voor geweld in Gaza – die ook over de middelen beschikken die mensen nodig hebben om te overleven – niet alleen schaars, ze bestaan ​​vrijwel niet.

“Er zijn geen veilige zones in Gaza”, zegt James Elder, woordvoerder van Unicef, vertelde de BBC. “Dit zijn kleine stukjes dor land. Ze hebben geen water, geen faciliteiten, geen beschutting tegen de kou, geen sanitaire voorzieningen.”

Het citaat van Elder onderstreept de beperkingen waarmee burgers in de regio nu worden geconfronteerd als gevolg van het militaire offensief van de Israëlische regering en vanwege langdurige beperkingen op de bewegingsvrijheid van mensen. Alles bij elkaar is Gaza 230 vierkante kilometer groot, kleiner dan een derde van de grootte van de stad Los Angeles. volgens de Los Angeles Occasions. De inwoners van Gaza zijn beperkt in hun mogelijkheden om Gaza te verlaten vanwege de aanhoudende blokkade van het gebied sinds 2007 en omdat Israël en Egypte, de twee aangrenzende landen, hebben geweigerd vluchtelingen op te nemen. Mobiliteit is ook een uitdaging omdat luchtaanvallen de wegen in het gebied hebben beschadigd en brandstof uiterst schaars blijft.

Nadat Hamas op 7 oktober 1.200 mensen had gedood en meer dan 200 mensen had ontvoerd bij een brutale aanval die Israël verwoestte, verklaarde het land de oorlog aan de militante groep die toezicht houdt op Gaza.

Woordvoerders van het Israëlische leger (IDF) hebben herhaaldelijk gezegd dat het leger het internationale recht volgt in zijn lucht- en grondoorlog in Gaza; critici hebben deze beweringen echter in twijfel getrokken. Vorige week, een onderzoek van +972 en Native Name toonden aan dat Israëls “uitgebreide toestemming voor het bombarderen van niet-militaire doelen, de versoepeling van de beperkingen met betrekking tot verwachte burgerslachtoffers en het gebruik van een kunstmatige intelligentie systeem om meer potentiële doelwitten te genereren dan ooit tevoren” lijken allemaal de dodelijkheid van de oorlog te hebben verergerd.

Israël beweert ook dat het mensen voldoende heeft gewaarschuwd om de gebieden waarop het zich richt te evacueren, hoewel er vragen zijn over de effectiviteit van dergelijke systemen. Zoals de Washington Put up meldtheeft het land gebruik gemaakt van “uitgezonden folders, telefoontjes en sms-berichten” om mensen naar zogenaamd veilige gebieden te wijzen. Slechte internet- en mobiele diensten in Gaza hebben er echter voor gezorgd dat veel burgers deze berichten niet ontvangen. Bovendien kunnen de berichten verwarrend en tegenstrijdig zijn: nu de militaire aanval is geïntensiveerd, zijn gebieden die voorheen als veilig waren aangemerkt, dat niet langer meer.

Bovendien zullen alle nieuwe veilige zones die de Israëlische regering heeft aangewezen, inclusief een strook land genaamd al-Mawasi in het zuiden, te maken krijgen met ernstige overbevolking, omdat tienduizenden mensen worden samengedrukt in een ‘gebied ter grootte van een luchthaven’. volgens Al Jazeera. In één geval hield een vluchtelingenopvangcentrum in centraal Gaza, ontworpen om 2.000 mensen te huisvesten, 37.900 ontheemden huge. aldus de VN op 23 november. Ook zogenaamde veilige zones zoals al-Mawasi gebrek aan basismiddelen leuk vinden eten en water, Dit voedt de bezorgdheid dat veel mensen die daar verblijven, zullen sterven door ziekte, zo niet door geweld.

“Als je mensen met geweld gaat evacueren, kun je niet honderdduizenden mensen naar plaatsen sturen waar geen water en geen toiletten zijn. Ik bedoel echt geen toiletten. Elke hoek waar ik naar toe ging, waren er nog eens 5.000 mensen die van de ene op de andere dag zouden verschijnen. Ze hebben geen enkel rest room, ze hebben geen druppel water.” zei ouderling van zijn ervaringen tijdens een bezoek aan Gaza. Volgens een arts waarmee Elder in Gaza sprak, “zullen veilige zones ziektegebieden worden.”

Als gevolg van deze ontwikkelingen gaat de humanitaire disaster in Gaza na het staakt-het-vuren een nog ernstiger fase in. Sinds de Aanval van 7 oktoberIsraël heeft Gaza meedogenloos gebombardeerd, met uitzondering van de meerdaagse pauze eind november. De luchtaanvallen en het grondoffensief hadden meer dan 14.000 mensen het leven gekost Palestijnen vóór het staakt-het-vuren, aldus het Gaza Media Workplace.

Bijna 1.700 mensen Er zijn nu doden gevallen sinds het einde van het staakt-het-vuren, een hoog dodental dat deels is veroorzaakt door het feit dat burgers in Gaza steeds vaker nergens meer heen kunnen.

Waarom de humanitaire disaster in Gaza nog erger wordt

De humanitaire disaster in Gaza is al weken nijpend. Veel van zijn ziekenhuizen zijn gesloten. Binnen is onvoldoende hulp toegelaten. De voedsel- en watervoorraden slinken en de angst voor infectieziekten groeit. Volgens een schatting van de Verenigde Naties is Sinds het start van deze escalatie in oktober zijn 1,9 miljoen van de 2,3 miljoen mensen in Gaza ontheemd geraakt.

Ongeveer 1 miljoen mensen zijn uit het noorden ontheemd geraakt als gevolg van de bombardementen in Noord-Gaza in oktober en november. aldus Al Jazeera. Israël richt zich nu ook op zijn luchtaanvallen en grondaanvallen in het zuiden. ook in gebieden waar mensen eerder naartoe moesten evacueren in Khan Younis en Rafah. Deze aanvallen leiden tot een nieuwe golf van slachtoffers en ontheemding, terwijl mensen moeite hebben om nieuwe veilige zones te vinden.

Voor veel burgers is het bijna onmogelijk om deze veilige havens te bereiken, deels omdat ze voortdurend veranderen. Terwijl de Israëlische regering aanvankelijk tegen de mensen in het noorden zei dat ze naar het zuiden moesten trekken om geweld te voorkomen, valt ze nu ook gebieden in het zuiden aan. Dat heeft geleid tot aanhoudende onzekerheid voor burgers die op zoek zijn naar veiligheid, omdat zij inconsistente beschrijvingen geven van waar veilige plaatsen zijn.

Onlangs heeft de Israëlische regering folders laten vallen in Khan Younis, een van de grootste steden in het zuiden van Gaza, met QR-codes verbonden aan kaarten van gebieden waar mensen kunnen evacueren. Deze aanpak is bekritiseerd door Palestijnen, van wie velen geen toegang hebben tot die kaarten of die te horen krijgen dat ze naar “veilige zones” moeten gaan die niet veilig of bewoonbaar zijn.

Elder heeft het idee teruggedrongen dat al-Mawasi, een stuk land van veertien vierkante kilometer nabij de Middellandse Zee, als een veilige zone kan worden beschouwd.

“Het beslaat ongeveer 4 procent van Gaza en daarvoor zou 80 procent van de bevolking nodig zijn,” Ouderling vertelde Sky Information. “Dus hier heb je zeker ziektezones.” Verslaggevers van Sky Information hebben de regio ook bezocht en vonden weinig infrastructuur voor voedseldistributie en andere ondersteuning.

De toenemende ontheemding van mensen in Gaza heeft de humanitaire zorgen nog verder doen toenemen, aangezien de verwachting is dat het aantal inwoners van al-Mawasi alleen maar zal toenemen.

“Dit is nu een apocalyptische situatie omdat dit de overblijfselen zijn van een natie die in het zuiden in een zak wordt gedreven”, zei Martin Griffiths, ondersecretaris-generaal van de VN voor Humanitaire Zaken. vertelde de Guardian. De sombere beoordeling van Elder weerspiegelt dit sentiment en benadrukt hoe ongebreidelde overbevolking, aanhoudende luchtaanvallen en grote tekorten aan voorraden de burgers in Gaza nog steeds ernstig in gevaar brengen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here