Home Auto Het Groep B-tijdperk van het rallyracen krijgt een movie in Race For Glory

Het Groep B-tijdperk van het rallyracen krijgt een movie in Race For Glory

0
Het Groep B-tijdperk van het rallyracen krijgt een movie in Race For Glory


De Michael Mann regisseerde ‘Ferrari’ is niet de enige movie over historische racen die binnenkort in de bioscoop verschijnt.

Slechts twee weken nadat de Ferrari-film op 25 december in première gaat, kunnen racefans ‘Race For Glory’ bekijken, een movie die de epische strijd tussen Audi en Lancia in het Wereldkampioenschap Rally van 1983 beschrijft, het hoogtepunt van de race. Groep B-tijdperk.

Groep B was een racecategorie die start jaren tachtig populair bleek te zijn in de rallycompetitie. De relatief lakse regelgeving zorgde ervoor dat de categorie al snel een broeinest werd voor fabrikanten om techniek te verkennen en de beste opstelling te bedenken om races te winnen, die plaatsvonden op sneeuw, grind en asfalt.

Autofabrikanten voerden de motoren op tot meer dan 500 pk en pasten geavanceerde aerodynamica en ophangingen toe om de overwinning te claimen. Deze racers brachten tot op de dag van vandaag enkele van de meest iconische voertuigen voort, aangezien de homologatievereisten betekenden dat er 200 auto’s nodig waren voor de productie. Op de lijst staan ​​onder meer de Lancia Delta, Audi Sportquattro S1Ford RS200 en meer.

Lancia nam deel aan het World Rally Championship van 1983, waar de movie zich op concentreert met de 037 die alleen over achterwielaandrijving beschikte maar het moest opnemen tegen veel auto’s met vierwielaandrijving, waaronder Audi met de Quattro. Ondanks deze tekortkoming slaagde Lancia erin de constructeurstitel veilig te stellen.

De wilde aard van Groep B betekende dat de categorie niet lang zou duren. Twee dodelijke crashes in 1986 zorgden het jaar daarop voor een verbod op alle auto’s uit Groep B, waarmee het hoofdstuk van een ongelofelijk, maar gevaarlijk tijdperk van de autosport werd afgesloten.

“Race For Glory” is geregisseerd door Stefano Mordini en met in de hoofdrollen Riccardo Scamarcio en Daniel Brühl. Het opent op 5 januari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here