Home Auto 2024 Suzuki Jimny XL recensie

2024 Suzuki Jimny XL recensie

0
2024 Suzuki Jimny XL recensie


De Suzuki Jimny XL neemt wat een cultklassieker is geweest en maakt hem praktisch met de toevoeging van twee deuren, meer beenruimte op de tweede zitrij en nieuwe infotainmenttechnologie.

Niettemin heeft hij dezelfde atmosferische motor als zijn kleinere en lichtere broer – een natuurlijk nadeel als het gaat om vermogen in verhouding tot gewicht.

Behalve dat hij 340 mm langer is (3820 mm totale lengte) en een further paar deuren heeft, onderscheidt hij zich ook door zijn unieke grijsmetallic grille met chromen accenten.

In tegenstelling tot de in Japan geassembleerde driedeurs is de Jimny XL afkomstig uit India, maar de motor en de belangrijkste componenten komen allemaal uit Japan. Het wordt in principe in een krat naar India verscheept en als een full knock-down package (CKD) geassembleerd en vervolgens naar Australië verscheept.

Onze markt heeft behoorlijk wat inspraak gehad in de ontwikkeling van de auto en veel van de functies die nu in het voertuig beschikbaar zijn, zijn het resultaat van druk van de lokale activiteiten hier.

Ruim 2000 mensen hadden er hun geld voor gereserveerd voordat de prijzen deze week bekend werden gemaakt, en op foundation van het vertrouwen van Suzuki Australia sindsdien lijkt dat aantal aanzienlijk te zijn gegroeid.

Dit maakt dat de Suzuki Jimny XL waarschijnlijk opnieuw een hit zal worden voor het Japanse merk, aangezien het bedrijf in 2024 further momentum wil verwerven door de productiecapaciteit voor zowel de driedeurs- als de vijfdeursmodellen te vergroten.

Maar zal het internet zo’n groot succes worden als het meer traditionele mannequin? We hebben er deze week een paar uur mee gereden in Sydney en onze eerste indruk is dat Suzuki Australia meer XL’s zal moeten bestellen dan waarschijnlijk verwacht.

Hoe doet de Suzuki Jimny tarief versus zijn concurrenten?

Bekijk een gedetailleerd overzicht van de Suzuki Jimny tegen voertuigen van vergelijkbare grootte.

Uitgesneden afbeelding van Suzuki Jimny

Suzuki

Jimny

Hoeveel kost de Suzuki Jimny XL-kosten?

 • Suzuki Jimny XL-handleiding uit 2024: $ 34.990
 • Suzuki Jimny XL-auto uit 2024: $ 36.490

Alle prijzen zijn exclusief kosten voor onderweg.

De Suzuki Jimny XL is een behoorlijk uniek beest, maar concurreert wel met een paar offroaders in Australië. Gebruik onze om te zien hoe het zich verhoudt vergelijkingsinstrument om een ​​zij-aan-zij-vergelijking op te bouwen.

Wat is de Suzuki Jimny XL zoals van binnen?

Het interieur van de vijfdeurs is vrijwel identiek aan de driedeurs, afgezien van de further beenruimte op de tweede zitrij.

Het is een vrij eenvoudige opstelling, maar onthoud: dit is een auto die je voor ongeveer $ 40.000 op de weg kunt hebben.

Voor zover wij konden nagaan was er vrijwel geen verschil tussen het gevoel en de kwaliteit van de driedeurs en de vijfdeurs. Met andere woorden: de gemiddelde persoon (laat staan ​​een knowledgeable) zal niet kunnen zeggen welke auto in Japan is gemaakt en welke uit India.

Boven de driedeurs JimnyDe vijfdeurs beschikt over draadloze Apple CarPlay, digitale DAB-radio, parkeersensoren achter en, bij de automatische transmissie, adaptieve cruisecontrol.

Hoewel het nog steeds een vierzitter is (geen middelste veiligheidsgordel), maakt de beenruimte achterin een enorm verschil als je meer dan alleen kinderen wilt vervoeren. Die further 340 mm is vooral besteed aan het vergroten van de beenruimte op de tweede zitrij, en dat is te zien.

Het is nu een praktischer voertuig om vier volwassenen te vervoeren en dit maakt het voertuig toegankelijk voor aanzienlijk meer kopers.

We zouden hem in zijn geheel nog steeds niet ruim noemen, maar aangezien hij geen middelste zitplaats heeft, is er een royale hoeveelheid ruimte tussen de voor- en achterpassagiers, zodat je comfortabel lange reizen kunt maken – en off-road kunt stuiteren of op het strand zullen uw inzittenden niet (zo gemakkelijk) met elkaar in botsing komen.

Hij beschikt over 211 liter laadruimte, uitbreidbaar tot 332 liter met de achterbank neergeklapt. Suzuki hanteert een maximaal quantity van 1113L. Hoewel er genoeg SUV’s in het phase zijn die meer dan het dubbele van de bagageruimte van de Jimny bieden, is het een aanzienlijke stap vooruit ten opzichte van de vrijwel nutteloze bagageruimte van de driedeurs (85 liter).

Wat zit er onder de motorkap?

De nieuwe Jimny is misschien groter dan de tweedeurs, maar deelt zijn atmosferische benzinemotor.

Het deelt ook zijn focus op offroad-capaciteiten. De naderingshoek is 36 graden, de break-over is 24 graden en de vertrekhoek is 47 graden. De bodemvrijheid bedraagt ​​210 mm.

Motor 1,5 liter viercilinder
Stroom 75kW
Koppel 130Nm
Overdragen Handgeschakelde vijfversnellingsbak, viertrapsautomaat
Aangedreven wielen Vierwielaandrijving (parttime met 2H, 4H, 4L)
Gewicht (intomen) 1185 – 1200 kg
Brandstofverbruik (beweerd) 6,4 l/100 km (handmatig), 6,9 l/100 km (automatisch)
Brandstofverbruik (zoals getest) ~12L/100k in de handgeschakelde versnellingsbak en ~15L/100km in de automaat (gloednieuwe auto’s met een beperkt brandstofverbruik op de weg en vooral off-road)
Benzinetank 40L
Octaanwaarde 91 RON

Hoe rijdt de Suzuki Jimny XL?

Het valt niet te verbergen dat een auto van ongeveer 1200 kg met slechts 75 kW vermogen en 130 Nm koppel een beetje traag zal zijn. Zeker als je 4 volwassenen inpakt. De driedeurs (die ongeveer 100 kg minder weegt) was nooit levendig, en de Jimny XL voegt meer gewicht toe om de zaken nog ingewikkelder te maken.

Het interessante is dat de merkbaar langere wielbasis van de XL hem veel meer geplant maakt. Hoewel we het niet hebben meegemaakt op een hoofdweg met zijwind, waar de oude flink werd omgegooid, voelde de Jimny XL gewoon stabieler op de weg en had hij minder kans om te bewegen als er een vrachtwagen langsreed. .

De draaicirkel is niet zo goed als voorheen, maar het is nog steeds een van de gemakkelijkste auto’s om in de stad te rijden en te parkeren. De breedte van de auto is gebleven, waardoor het een smal maar praktisch ding is om door krappe ruimtes op de weg of off-road te rijden.

De handgeschakelde versnellingsbak is zeker de juiste keuze als u de auto niet dagelijks gebruikt en plezier wilt hebben. Het voelt sneller en responsiever aan, maar realistisch gezien: als je met je XL gaat pendelen en veel tijd in het verkeer doorbrengt, is de vierversnellingsbak nog steeds de beste keuze. Voel je niet slecht, je vrienden zullen de grappen uit hun systeem halen, omdat tot nu toe meer dan 60 procent voor de automaat heeft gekozen.

We moeten Suzuki prijzen omdat ze niet het pad van een continu variabele transmissie (CVT) is ingeslagen. Hoe ouderwets de vierversnellingsbak ook is, het is nog steeds een betere optie dan het koppelen van een kleine motor aan een CVT.

De rit is ook iets rustiger dan de driedeurs, met iets meer gewicht en een langere wielbasis stuiterde de Jimny XL niet zo veel rond als we hadden verwacht en absorbeerde hij de hobbels goed. Het is het soort auto waarmee u gemakkelijk elke dag kunt rijden.

We brachten meer tijd door met off-road rijden met de Jimny dan met rijden op de weg, wat benadrukte wat het echte doel van het voertuig is. Hoewel hij een langere wielbasis heeft, blijft de kernfunctionaliteit van de Jimny bestaan, of het nu een drie- of vijfdeurs is.

We gingen ermee gekke heuvels op en af ​​en door modderig water, samen met vrijwel alles wat je er maar mee kunt doen. Hoewel het zeker een paar keer het dieptepunt bereikte, sloeg het nooit met een ooglid.

De Hill Descent Management, de 4WD LO- en HI-modi werkten prima en gezien hoe weinig de auto nog steeds weegt, zul je er geen probleem mee hebben om dit bijna overal mee naartoe te nemen, maar het zal profiteren van betere offroad-banden als je een beetje begint te krijgen serieus.

Uiteindelijk is de Jimny XL solide en zal hij zich meteen thuis voelen op een offroad-baan of op een bepaald strand.

Wat krijg je?

De Jimny XL wordt standaard geleverd met de volgende uitrusting:

 • Indeling met vier zitplaatsen
 • Automatische projector LED-koplampen met handmatige nivellering
 • Mistlampen voor
 • Privacyglas
 • Controle van de afdaling van heuvels
 • 15 inch lichtmetalen velgen
 • 15-inch lichtmetalen reservewiel
 • Met leer bekleed stuurwiel
 • 9,0-inch touchscreen-infotainmentsysteem
 • Draadloos Apple CarPlay
 • Bekabelde Android Auto
 • DAB-digitale radio
 • Cruise management
 • 1 x USB-uitgang
 • 2x 12V stopcontacten
 • Stoffen bekleding
 • 2 x High Tether-verankeringspunten voor kinderzitjes
 • 2 x ISOFIX-verankeringspunten voor kinderzitjes

De Jimny XL is verkrijgbaar in de volgende kleuren:

 • Arctische witte parel
 • Chiffon ivoor metallic
 • Blauwachtige zwarte parel
 • Granietgrijs metallic
 • Zinderend rood metallic
 • Junglegroen

Scorching Pink en Chiffon Ivory zijn verkrijgbaar met een Blueish Black Pearl-dak.

Is de Suzuki Jimny XL veilig?

De Suzuki Jimny XL heeft nog geen veiligheidsbeoordeling van een NCAP-carrosserie.

Standaard veiligheidsuitrusting omvat:

 • Autonoom noodremmen
 • Lane Departure Warning (bij snelheden boven de 60 km/u)
 • Entrance-, zij- en gordijnairbags
 • Achteruitrijcamera met parkeersensoren achteraan

De automaat beschikt over adaptieve cruisecontrol, die werkt bij snelheden tussen 40 en 130 km/u.

Dit is het soort auto waarvan kopers weten dat het voor een specifiek doel is gemaakt, namelijk een cultklassieker-SUV met waanzinnige offroad-capaciteiten voor zijn formaat en prijs. Om die reden worden de veiligheidsreferenties als het gaat om actieve veiligheidsvoorzieningen zelden in twijfel getrokken.

Hoeveel kost de Suzuki Jimny XL kosten om te gebruiken?

De Suzuki Jimny XL wordt gedekt door een garantie van vijf jaar zonder kilometerbeperking.

Suzuki biedt onderhoud tegen een vaste prijs gedurende de eerste vijf jaar of 100.000 km, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet, waarbij onderhoud elke 12 maanden of 15.000 km vereist is.

De eerste vijf providers kosten respectievelijk $ 449, $ 429, $ 589, $ 449 en $ 349 onder het afgetopte serviceplan van het merk.

Take van CarExpert

De Suzuki Jimny XL is zonder twijfel een auto waar veel kopers naar hebben gevraagd. Door het praktische facet van meer beenruimte achterin te combineren met de gemakkelijke toegang die wordt geboden door de twee further deuren, is dit een veel aantrekkelijker geval voor degenen die de further ruimte nodig hebben.

Hij is ook goed geprijsd, wat betekent dat veel kopers van de driedeurs misschien willen upgraden – of anderen die hem eerder hadden uitgesloten, zullen de XL nu beschouwen als een levensvatbare SUV, niet alleen voor offroad-gebruik, maar ook voor woon-werkverkeer in de binnenstad.

Hij mist absoluut wat lef en kan zeker een krachtigere turbomotor gebruiken, maar voor wat hij is en wat hij kost, heeft Suzuki Australia nog een winnaar in handen met de Jimny XL.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here