Home Carrière Overdenken is geen stoornis, het is een superkracht

Overdenken is geen stoornis, het is een superkracht

0
Overdenken is geen stoornis, het is een superkracht


De meesten van ons zijn geen onbekende in het ervaren van gevoelens van overweldiging en ontwrichting veroorzaakt door onze eigen gedachten, die gewoonlijk worden opgevat als overmatig nadenken. Onderzoek laat zien dat we als natie steeds ongeruster worden, en dat is geen surprise, gezien de verschillende externe factoren zoals de disaster rond de kosten van levensonderhoud en het mondiale politieke battle dat zich de afgelopen paar jaar heeft voorgedaan.

Hoewel een zekere mate van overdenken constructief kan zijn, kan het ons snel in beslag nemen en in excessive gevallen een schadelijk impact hebben op onze geestelijke gezondheid en werkprestaties. Overdenken kan ook leiden tot spanningen binnen groups, waardoor u de acties van uzelf of anderen te veel analyseert of mensen vaker controleert. Laten we eerlijk zijn: niemand houdt ervan om op microniveau te worden beheerd.

Hoewel veel factoren onze individuele oorzaken van overdenken beïnvloeden, is het gemakkelijker om de controle te behouden als we een beter begrip hebben van waarom we overdenken.

Ten eerste: hoe definiëren we ‘overdenken’?

Onderzoek toont aan dat overdenken – of het nu in ons persoonlijke of professionele leven is – ernstige gevolgen kan hebben voor ons welzijn en onze mentale en fysieke gezondheid. Er is een dunne lijn tussen wat constructief kritisch denken inhoudt om beter geïnformeerde beslissingen te nemen, versus overdenken. Kritisch denken draait doorgaans om een ​​duidelijk doel, gedreven door logica en met een duidelijke uitkomst, terwijl overdenken vaak het tegenovergestelde hiervan is, met veel verschillende uitkomsten en mogelijkheden die het moeilijk maken om het duidelijke pad te zien.

Wat zorgt ervoor dat onze hersenen overdenken?

Overdenken wordt vaak veroorzaakt door verandering en onzekerheid – waarvan we allemaal de afgelopen jaren veel hebben meegemaakt. En terwijl we allemaal blijven omgaan met veranderingen op een steeds evoluerende werkplek, beginnen zich bij zowel leiders als werknemers een hele nieuwe reeks zorgen te nestelen. Door de toename van het aantal virtuele communicatiemiddelen is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om de uitdrukkingen en lichaamstaal van collega’s te lezen, waardoor er ruimte is ontstaan ​​voor onzekerheid rond interpersoonlijke relaties met collega’s.

Buiten de dagelijkse praktijk hebben aanhoudende mondiale ontslagen geresulteerd in een zwaardere werkdruk, meer ambiguïteit en grotere onzekerheid, waardoor sommigen geobsedeerd zijn geraakt door alle mogelijke situation’s en uitkomsten die buiten hun macht liggen. Veel leiders maken zich nu ook zorgen over de gevolgen van hybride beleid en ‘return to workplace’-beleid voor hun personeelsbestand.

Als we onszelf toestaan ​​om te veel na te denken, kan dat als een zwakte voelen. Je innerlijke criticus kan onerous zijn, maar probeert je meestal ook te beschermen – vaak uit angst voor mislukking of schaamte.

Hoe kunnen we herkennen wanneer we overdenken?

Het begrijpen van overdenken is de sleutel tot het beheersen ervan. Door te identificeren wanneer het gebeurt, kunt u uw gedachten rationaliseren om de uitkomst te beheersen. Overdenken manifesteert zich meestal op drie manieren: piekeren, piekeren en besluitvorming.

Herkauwen houdt in dat je herhaaldelijk denkt of stilstaat bij negatieve gevoelens, wat het gevolg kan zijn van een situatie op het werk waarin je een fout hebt gemaakt of iets belangrijks bent vergeten. De herinnering hieraan wordt in onze hersenen getriggerd en veroorzaakt ‘flashbacks’ die op elk second van de dag of de nacht kunnen doorkomen, waardoor we stil komen te staan ​​of onze concentratie worden verstoord.

Piekeren, in de context van overdenken, betekent dat je meer dan nodig tijd besteedt aan het nadenken over dingen die in de toekomst liggen. Het is nuttig als het tot actie leidt, maar meestal hebben we de neiging ons zorgen te maken over dingen waar we geen controle over hebben.

De meer praktische en actuele manier waarop we kunnen overdenken is bij het nemen van beslissingen. Dit kan gebeuren als we de finest mogelijke beslissing willen nemen, dus we benutten alle mogelijkheden om er zeker van te zijn dat we dat doen, waardoor we over de particulars nadenken die vaak onbelangrijk zijn in het grotere geheel.

Welke technieken kunnen we gebruiken om overmatig nadenken te beheersen?

Als u denkt dat u een serie-herkauwer bent, wat zijn dan uw herkauwende gedachten die u vertellen waar u om geeft? Wat kun je eraan doen? Als je bijvoorbeeld voortdurend denkt aan een fout die je op je werk hebt gemaakt, probeer je dan te concentreren op wat het je heeft geleerd, in plaats van jezelf te straffen. Berouw voelen is normaal en laat zien hoeveel je om hem geeft. Daarom praten we over ‘leren van onze fouten’.

Als je je zorgen maakt, zijn er een aantal verschillende benaderingen die succesvol zijn gebleken. De eerste is dat we onszelf de tijd gunnen om onze zorgen de vrije loop te laten, ze opschrijven om ze uit ons hoofd te krijgen, kijken of we er nu iets aan kunnen doen, en zo niet, ze laten liggen tot onze volgende ‘zorgtijd’. De tweede richt zich op het ‘hier en nu’. Er zijn veel technieken die ons kunnen helpen uit het verleden of de toekomst te komen, zoals mindfulness, ademhalingsoefeningen en het bijhouden van een dagboek – sommige werken voor ons en andere niet.

Wanneer u voor een beslissing staat, kunt u voorkomen dat u teveel nadenkt door een optie te kiezen zodra het gewenste resultaat is bereikt. Vraag uzelf af: misplaced deze beslissing het probleem op of bereikt u het resultaat? Als het antwoord ja is, is de klus geklaard. Het is niet altijd gemakkelijk, vooral niet bij belangrijke beslissingen die een hoger denkniveau vereisen, maar voor dagelijkse beslissingen kan deze techniek zeer effectief zijn. Door onszelf te dwingen tevreden te zijn en de positieve voordelen van de beslissing en de tijdwinst te zien, kunnen we dit vaker doen.

Begrijpen wat onze overdenken drijft en de juiste technieken gebruiken om deze aan te pakken, is een voortdurend proces in onze persoonlijke en professionele ontwikkeling. En soms kan het hebben van een onbevooroordeelde externe partij die als klankbord fungeert, zoals een professionele coach, ons helpen na te denken over onze gedachten, de influence ervan te begrijpen en onszelf te heroriënteren op een positieve weg voorwaarts. Het gaat allemaal om het ontwikkelen van inzicht in wat ons drijft en hoe we dit het beste in ons voordeel kunnen gebruiken.

Door Sinéad KeenanChief Innovation Officer bij EZRA,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here