Home Concert America On CoffeeWe nodigen u uit om even een time-out te nemen in de ritmische sfeer van onze ontbijt-, brunch- en/of koffieselecties. We zijn blij als je langskomt.“KENNY G “SONGBIRD”

America On CoffeeWe nodigen u uit om even een time-out te nemen in de ritmische sfeer van onze ontbijt-, brunch- en/of koffieselecties. We zijn blij als je langskomt.“KENNY G “SONGBIRD”

0
America On CoffeeWe nodigen u uit om even een time-out te nemen in de ritmische sfeer van onze ontbijt-, brunch- en/of koffieselecties.  We zijn blij als je langskomt.“KENNY G “SONGBIRD”


Kenneth Bruce Gorelick (geboren op 5 juni 1956), beter bekend onder zijn artiestennaam Kenny G, is een Amerikaanse saxofonist. Zijn vierde album, Duotones, bracht hem in 1986 een doorbraak. Kenny G is de finest verkopende instrumentale muzikant van de moderne tijd en een van de finest verkopende artiesten aller tijden, met een wereldwijde verkoop van in totaal meer dan 75 miljoen platen.

Kenny G werd geboren in Seattle, Washington, uit joodse ouders (zijn moeder kwam oorspronkelijk uit Saskatchewan, Canada) en groeide op in de wijk Seward Park van de stad, een centrum van de joodse gemeenschap van de stad. Hij kwam in aanraking met een saxofoon toen hij iemand ermee hoorde optreden op de Ed Sullivan Present. Hij begon met saxofoon spelen in 1966, toen hij 10 jaar oud was. Hij leerde spelen onder leiding van de plaatselijke trompettist Gerald Pfister en door mee te oefenen met platen (meestal van Grover Washington, Jr.), in een poging de geluiden die hij hoorde na te bootsen. Zijn eerste saxofoon was een Buffet Crampon alt.

Kenny G ging naar de Whitworth Elementary Faculty, Sharples Junior Excessive Faculty, Franklin Excessive Faculty en de Universiteit van Washington, allemaal in zijn geboortestad Seattle. Toen hij naar de middelbare college ging, mislukte zijn eerste poging om in de jazzband te komen, maar het jaar daarop probeerde hij het opnieuw en verdiende hij de eerste leerstoel. Zijn Franklin Excessive Faculty-klasgenoot Robert Damper (piano, keyboards) speelt in zijn band. Naast zijn studie volgde hij op de middelbare college privélessen saxofoon en klarinet van Johnny Jessen, een keer per week gedurende een jaar.

Hij zat ook in het golfteam van zijn middelbare college. Hij hield van de sport sinds zijn oudere broer, Brian Gorelick, deze aan hem voorstelde toen hij tien jaar oud was, wat dezelfde leeftijd is als toen hij saxofoon begon te spelen.

Kenny G’s carrière begon met een baan als sideman voor Barry White’s Love Limitless Orchestra in 1973 toen hij 17 was en nog op de middelbare college zat. Hij bleef professioneel spelen terwijl hij studeerde voor een hoofdvak in boekhouding aan de Universiteit van Washington in Seattle en studeerde magna cum laude af. Hij speelde met de funkband Chilly, Daring and Collectively voordat hij een erkend lid werd van The Jeff Lorber Fusion. Hij begon zijn solocarrière na zijn periode bij Lorber.

Kenny G tekende bij Arista Data als soloartiest in 1982, nadat labelpresident Clive Davis zijn vertolking van ABBA’s “Dancing Queen” hoorde. Hij heeft vele soloalbums uitgebracht en samengewerkt met verschillende artiesten, waaronder Andrea Bocelli, Whitney Houston, Peabo Bryson, Aaron Neville, Toni Braxton, DJ Jazzy Jeff & The Contemporary Prince, Natalie Cole, Steve Miller, Weezer, Dudley Moore, Lee Ritenour, The Rippingtons, Michael Bolton, Celine Dion, Frank Sinatra, Smokey Robinson, Bebel Gilberto, George Benson, Chante Moore en Aretha Franklin. Onder invloed van onder meer saxofonist Grover Washington Jr.(8) worden zijn eigen albums doorgaans geclassificeerd als easy jazz.

Hij behaalde al vrij vroeg succes, waarbij zowel G Power als Gravity, respectievelijk zijn tweede en derde studioalbum, de platina-status bereikten in de Verenigde Staten. Deze verkopen werden overtroffen door zijn vierde studioalbum, Duotones, waarvan alleen al in de VS meer dan 5 miljoen exemplaren werden verkocht. Zijn zesde studioalbum, Breathless, werd het finest verkochte instrumentale album ooit, met meer dan 15 miljoen verkochte exemplaren, waarvan 12 miljoen in de VS. Hij brak opnieuw een file toen van zijn eerste vakantiealbum, Miracles, meer dan 13 miljoen exemplaren werden verkocht. waardoor het het meest succesvolle kerstalbum tot nu toe is.

In 1997 verdiende Kenny G een plaats in het Guinness E-book of World Data voor het spelen van de langste noot ooit opgenomen op een saxofoon. Met behulp van circulaire ademhaling hield Kenny G 45 minuten en 47 seconden een Es huge bij J&R Music World in New York Metropolis. Datzelfde jaar werd Kenny G’s nummer “Havana”, van zijn album The Second, geremixed door de bekende dj’s Todd Terry. en Tony Moran en voor promotionele doeleinden uitgebracht in dansclubs in de VS. Deze mixen bereikten nummer 1 op de hitlijsten Aanplakbord Dance / Membership Play Songs-hitlijst in april 1997.

BronLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here