Home Voeding Mythen over de gezondheidsrisico’s van soja ontkrachten

Mythen over de gezondheidsrisico’s van soja ontkrachten

0
Mythen over de gezondheidsrisico’s van soja ontkrachten


Soja is een traditioneel voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, maar toch wordt het zo verkeerd begrepen! Er zijn veel stedelijke legendes over sojaproducten, en daarom ontkracht ik vandaag de mythen over de gezondheidsrisico’s van soja.

Ach, soja. In veel culturen is het een eeuwenoud, traditioneel en gezond voedingsmiddel, maar in de VS wordt het toch op grote schaal verguisd! Als ik in het openbaar spreek, krijg ik ongetwijfeld vragen over de risico’s van het eten van soja binnen een gezond, plantaardig dieet. In werkelijkheid is soja een van de meest bestudeerde voedingsmiddelen aller tijden, en het is een van de meest perfecte voedingsmiddelen van de natuur. Eén kopje gekookte sojabonen biedt 57% ADH-eiwit, 41% ADH-vezels, 49% ADH-ijzer, 18% ADH-calcium, 1.029 mg omega-3 vetzuren, ten minste 18% ADH van twaalf andere essentiële vitaminen en mineralen, evenals andere fytochemicaliën (saponinen, fytosterolen en isoflavonen). Bovendien hebben talloze onderzoeken veel gezondheidsvoordelen aangetoond die verband houden met het consumeren van meer sojaproducten. Ondanks al deze gezondheidsvoordelen zijn er veel sojamythen en stedelijke legendes. Wanneer het in de Google-zoekopdracht wordt ingevoerd, levert ‘sojagevaren’ 1.200.000 resultaten op. Waarom is dit het geval? Dat is precies wat ik aan het ontdekken ben terwijl ik vandaag de prime 5 van sojamythen ontkracht.

Dit recept voor Edamame Bok Choy Rijstkom bevat edamame, onrijpe sojabonen.

Op web en sociale media kun je zoveel pseudo-experts vinden die de gevaren van het eten van soja verkondigen. Paleo Leap noemt soja “een bijzonder slechte bron van calorieën” en beweert verder dat soja je schildklier-, metabolisme- en hormoonspiegels in de warfare brengt. Op YouTube kun je ‘voedingsdeskundigen’ vinden die sojabonen ‘gevaarlijke en opruiende rommel’ noemen. De Weston A. Worth Basis noemt soja ‘extreem giftig’ en beweert dat het voortijdige seksuele ontwikkeling bij meisjes en een vertraagde ontwikkeling bij jongens kan veroorzaken. Wat is, met al deze tegenstrijdige informatie, werkelijk de waarheid achter soja?

Dit recept voor Sesam Tempeh Graankom bevat tempeh, een gefermenteerd traditioneel sojavoedsel.

Wat zijn sojaproducten?

Soja werd voor het eerst verbouwd in China in 1100 voor Christus en wordt al eeuwenlang regelmatig geconsumeerd door de Aziatische bevolking. In Japan – een land met lage aantallen borst- en prostaatkanker en een hoge levensverwachting – wordt het dagelijks in de voeding opgenomen. Zelfs buiten de Aziatische gemeenschap vertrouwen vegetariërs al tientallen jaren op dit hoogwaardige eiwit, en veel van het huidige wetenschappelijke onderzoek toont aan dat soja verband houdt met een verlaagd cholesterolgehalte, een lager risico op hartziekten, een mogelijke vermindering van opvliegers en een verminderd risico op borstklachten. en prostaatkanker. Het consumeren van soja is een van de vele redenen waarom vegetariërs gemiddeld een betere gezondheid hebben dan degenen die vlees consumeren. Laten we, nu we zoveel informatie hebben om te begrijpen en te verwerken, beginnen met het bespreken van enkele van de belangrijkste sojamythes van vandaag die de angst voor het consumeren van soja voeden. Terwijl je toch bezig bent, Bekijk dit interview met Mark Messina als we het hebben over soja en gezondheid.

Sojayoghurt is een sojaproduct dat in dit recept voorkomt Gemakkelijke soja-yoghurt-bessenparfait.

Vijf mythes over de gezondheidsrisico’s van soja ontkracht

Tofu is zeer veelzijdig en kan in gerechten als deze de plaats van vlees innemen Veganistische champignonstroganoff.

Mythe #1: Soja veroorzaakt borstkanker

Dit komt voort uit de verwarring over fyto-oestrogenen en eerdere onderzoeken, die hebben geleid tot angst voor borstkanker onder algemene consumenten en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. Wetenschappelijk is oestrogeen in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker, omdat er oestrogeenreceptoren in borstweefsel aanwezig zijn. Wanneer het oestrogeen binnenkomt, bevordert het borsttumoren. In de jaren negentig stelden onderzoekers vragen over soja en fyto-oestrogenen door middel van dierproeven, die gemengde resultaten opleverden. Het belangrijke feit om op te merken is dat fyto-oestrogenen geen oestrogeen zijn en bij mensen heel anders werken dan oestrogeen.

Er zijn manieren om je dieet te gebruiken om de risico’s op kanker te helpen verminderen en volgens de American Most cancers Society is een daarvan het consumeren van hele sojaproducten, omdat deze ontstekingsremmend zijn en antioxiderende eigenschappen hebben die de groei van kanker verminderen. In feite zijn isoflavonen een van de vele fytochemicaliën die in soja worden aangetroffen en die een rol kunnen spelen bij het verminderen van het kankerrisico. Uit onderzoek op observationeel laboratoriumonderzoek, bij dieren en bij mensen blijkt dat soja het risico op kanker, waaronder borst-, prostaat-, eierstok- en baarmoederkanker, kan verminderen. Grote onderzoeken bij vrouwen met een hoge soja-inname laten een lager risico op borst- en endometriumkanker zien.

Er is aangetoond dat isoflavonen kunnen voorkomen dat krachtigere natuurlijke oestrogenen zich binden aan een oestrogeenreceptor, de vorming van oestrogenen in vetweefsel kunnen stoppen en de productie kunnen stimuleren van een eiwit dat oestrogeen in het bloed bindt. Een current onderzoek van de Breast Most cancers Remedy toonde gegevens aan van 14 onderzoeken waaruit bleek dat vrouwen in Aziatische landen die de meeste soja-isoflavonen aten een 24% lager risico op borstkanker hadden. Hoewel de bescherming tegen kanker moet worden bevestigd in klinische onderzoeken bij mensen, worden onderzoeken bij mensen gesponsord door NCI zijn onderweg. Sommige onderzoeken suggereren dat het impact van soja op het risico op borstkanker afhangt van de leeftijd waarop het wordt geconsumeerd. Een hoge soja-inname door jonge vrouwen wanneer borstweefsel zich ontwikkelt en de oestrogeenspiegels hoog zijn, kan bescherming bieden.

Momenteel zijn er twee standpunten over de sojaconsumptie: de AICR stelt dat sojavoedsel in gematigde hoeveelheden veilig is, zelfs voor overlevenden van borstkanker, en dat vrouwen één tot twee (sommige onderzoeken tonen zelfs tot drie) porties per dag kunnen consumeren. De ACS stelt dat matige consumptie veilig is voor de preventie van kanker en voor overlevenden van borstkanker, hoewel zij hele sojaproducten aanbevelen boven supplementen. Eén portie soja bevat gemiddeld 7 gram eiwit en 25 mg isoflavonen.

Dit recept voor Kurkuma Gebakken Tofu laat zien hoe eenvoudig je gezonde maaltijden met sojaproducten kunt samenstellen.

Mythe #2: Soja is niet duurzaam

Er is veel discussie rondom GGOen de moderne landbouw, en dit heeft gevolgen voor de reputatie van soja onder consumenten. De meeste sojaproducten zijn echter niet-GGO, inclusief sojamelk en zuivelalternatieven, tofu, tempeh en edamame. Het Amerikaanse ministerie van Handel berekent dat de Amerikaanse productie van soja-eiwit voor menselijke consumptie iets minder dan 1% van de totale sojabonenproductie bedraagt, terwijl de relaxation voornamelijk naar veevoer gaat (exclusief hele niet-geproduceerde sojabonen).GGO sojabonen die worden gebruikt bij de productie van sojamelk, tofu en andere producten zoals edamame, aangezien deze gegevens niet worden verzameld). AHS-2 vonden de ecologische voetafdruk van veganisten 42% lager dan die van niet-vegetariërs, vegetariërs 28% lager, pescovegetariërs 24% lager, semi-vegetariërs ongeveer 20% lager, en de EWG Meat Eater’s Information vergeleek twintig verschillende voedingsmiddelen en ontdekte dat tofu een veel lagere impression had GGEs dan andere dierlijke eiwitten, zoals lams- en rundvlees. Dit laat zien dat dieren inefficiënte eiwitproducenten zijn en dat soja efficiënter wordt geproduceerd in termen van energie-, water- en landgebruik.

Edamame is een gemakkelijk sojavoer om in kommen te verwerken, zoals dit recept Mediterrane Bowl met Edamame en Quinoa.

Mythe #3: Soja is niet goed voor de planeet

Naarmate de zoetwaterbronnen onder druk komen te staan ​​en de voedselproductie in gevaar komt, zal de productie van voedsel worden gemeten aan de hand van de hoeveelheid water die nodig is om hoogwaardige eiwitten te produceren. Sojabonen zijn een efficiëntere eiwitbron per kubieke meter water die bij de productie wordt gebruikt, en gezien de hoeveelheid fossiele energie-inputs (zoals brandstof, kunstmest, pesticiden, transport) die nodig is om sojabonen te produceren, leveren sojaproducten het grootste aantal calorieën en hoogste eiwitdichtheid voor menselijke consumptie per hoeveelheid enter van fossiele brandstoffen.

Probeer bij alle maaltijden sojaproducten toe te voegen, zoals in dit recept Hartige havermout met spinazie, champignons en tofu

Mythe #4: Soja feminiseert mannen

Volgens een onderzoek uitgevoerd door Fertil Steril tonen talrijke onderzoeken bij mensen aan dat mannen die 40 – 70 mg soja-isoflavonen per dag consumeerden uit 1 – 2 porties sojavoedsel of sojasupplementen geen significante veranderingen in de testosteronniveaus vertoonden. Populaties die grote hoeveelheden sojaproducten consumeren, vertonen geen verhoogde aantallen vruchtbaarheidsproblemen, en een analyse van 14 onderzoeken door het American Journal of Scientific Diet toonde aan dat een verhoogde soja-inname resulteerde in een vermindering van het risico op prostaatkanker met 26%.

Probeer sojamelk in romige recepten, zoals in dit recept Gemakkelijke chocolade-chiapudding met aardbeien.

Mythe #5: Soja is niet veilig voor kinderen

Eigenlijk consumeren kinderen in Azië al eeuwenlang veilig sojaproducten, en er zijn geen duidelijke schadelijke effecten. De aanbevolen veilige dosis voor kinderen is maximaal twee porties volwaardige voeding per dag. Volgens het Arkansas Youngsters’s Diet Heart is er een langetermijnonderzoek uitgevoerd onder 600 kinderen (3 maanden – 14 jaar), waarbij moedermelk werd vergeleken met soja- en zuivelformules. Kinderen die sojavoeding kregen, ontwikkelden zich in een vergelijkbaar tempo en hadden geen oestrogene effecten tijdens de ontwikkeling van de voortplantingsorganen gedurende de eerste vier maanden. Soja staat in de Prime 8 van voedselallergenen, maar allergieën zijn nog steeds relatief zeldzaam; slechts 0,4% van alle kinderen onder de 18 jaar is allergisch. Allergische reactie niet dodelijk zoals pinda’s.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here