Home Natuur Lifer 684 – Yucatan Flycatcher – Reflecties van de natuurlijke wereld

Lifer 684 – Yucatan Flycatcher – Reflecties van de natuurlijke wereld

0
Lifer 684 – Yucatan Flycatcher – Reflecties van de natuurlijke wereld


Kronieken van een Birders-levenslijst

De afgelopen 40 jaar heb ik het geluk gehad om 85% van de vogelsoorten die aan mijn ‘Levenslijst’ zijn toegevoegd, fotografisch te documenteren. Deze blogserie toont de afbeeldingen en anekdotische verslagen die deze ‘Lifer’-waarnemingen documenteren en iets over de omgeving en cultuur van het gebied. Deze Lifer-blogreeks begint met de eerste LIFER buiten de VS, Lifer #624, en gaat vanaf daar chronologisch verder.

A Reflecties van de natuurlijke wereld Blogpostserie door Jim Winst

@ Reserva de la Biosfera Calakmul – Arqueológica de Calakmul, Campeche, MX

Yucataanse vliegenvanger (Myiarchus yucatanensis) > Tyrannidae > Passeriformes

IDENTIFICATIE: Middelgrote Myiarchus-vliegenvanger uit tropisch bos en aan de rand van het schiereiland Yucatan. Wordt voornamelijk aangetroffen op de middelste niveaus van bomen, en voedt zich, zoals alle leden van het geslacht, met vruchtbomen, vooral de wijdverspreide gumbo-limbo. Zeer vergelijkbaar met de lokale populaties van Dusky-capped Flycatcher, met doffe bleke vleugelbalken en beperkte roestige randen aan de staartveren. Het beste te herkennen aan de stem. De meest opvallende visuele verschillen met Dusky-capped zijn een breed, lichter grijsachtig gebied rond de ogen en scherpere en helderdere witachtige randen aan de tertials.


EERSTE ‘LIFER’-OBSERVATIE:
Datum voor het eerst waargenomen: 10 januari 2022
Plaats: El Tajo, Yucatán, MX
EBird-link: Carrt. El Tajo, Yucatán, MX (21.395, -88.565) | MX-YUC
Vogelen met: Miguel Amar Uribe, Claudio Gomez en Santiago Contreras uit Mexico Kan Excursions

SOORT GLOBAAL eBIRD DISTRIBUTIEKAART
Gele ster geeft de locatie aan van mijn Lifer-waarneming

DETAILS OVER WAARNEMING: We waren gestopt en liepen langs een zijweg toen Claudio mijn Lifer Yucatan Flycatcher hoorde en erop wees.

FOTO’S GEMAAKT: Alle afbeeldingen zijn van dezelfde Lifer-vogel die we zagen terwijl we over een zijweggetje liepen.

Lifer-foto @ El Tajo, Yucatán, MX

OVER HET GEBIED: De noordelijke regio’s van de staat Yucatan bestaan ​​uit droge bossen van Yucatan, waar het klimaat tropisch subvochtig is met een lang droog seizoen. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in deze ecoregio bedraagt ​​niet meer dan 1.200 mm per jaar. Dominante vegetatieve soorten in het centrale deel van de regio zijn onder meer wilde tamarinde- en Jamaicaanse kornoeljebomen. Ze worden vaak vermengd met andere boomsoorten, zoals Spaanse ceder, gumbo-limbo, drogere moerbeiboom en Spaanse iep. In het noordelijke deel van de ecoregio, vlakbij de kust, komen cactussen overvloediger voor. De droge bossen van Yucatán vormen een uniek vegetatie-eiland in de regio van de Golf van Mexico. Ze zijn geïsoleerd van andere droge bossen aan de zee en door een enorme uitbreiding van vochtige bossen in de Maya-regio.

Miguel Amar Uribe, Claudio Lopez, Santiago Contreras en ik brachten de ochtend en vroege middag door op zoek naar een aantal van de speciale Yucataanse vogels die in deze droge bossen kunnen voorkomen; zoals Yucatan Poorwill, Yucatan Wren, Yucatan Woodpecker, Yucatan Flycatcher, Yucatan Vireo, Mexican Sheartail, Yucatan Gnatcatcher en Orange Oriole. In de loop van de volgende zeven uur zouden we vijftien nieuwe ‘Lifers’ voor mij vinden.

Vorige 3 berichten in mijn LIFER-blogserie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here