Home Concert Alicia Keys “Ik heb nooit van een man gehouden… zoals ik van jou houd”

Alicia Keys “Ik heb nooit van een man gehouden… zoals ik van jou houd”

0
Alicia Keys “Ik heb nooit van een man gehouden… zoals ik van jou houd”


Als je internet zoveel ritme en soul hebt als Alicia Keys, wat een eer en eerbetoon is het dan om de koningin, de First Woman, Aretha Franklin, voor altijd bekend als de Queen of Soul, te volgen!

“I By no means Beloved a Man (The Method I Love You)” is een single uit 1967 uitgebracht door de Amerikaanse soulzangeres Aretha Franklin. Uitgebracht op Atlantic Data, als de eerste grote hit uit haar carrière, werd het een bepalend nummer voor Franklin, met een piek op nummer één in de ritme- en blues-hitlijsten en nummer negen in de pop-hitlijsten. De B-kant was “Do Proper Girl, Do Proper Man”. Voordien had Franklin slechts twee Prime 40-singles op de pop-hitlijst geplaatst tijdens haar bescheiden ambtstermijn bij Columbia Data.

Aretha Franklin had negen albums gemaakt terwijl ze onder contract stond bij Columbia Data, maar was commercieel niet succesvol gebleven. Toen Columbia Data in 1966 het contract van Franklin liet aflopen, tekende Jerry Wexler, producer van Atlantic Data, haar snel en nam haar in januari 1967 mee naar Muscle Shoals, Alabama, samen met opnametechnicus Tom Dowd en Franklins toenmalige echtgenoot Ted White. Wexler had ervoor gezorgd dat Chips Moman en Tommy Cogbill van Stax lid zouden worden van de Muscle Shoals Rhythm Part in Rick Corridor’s FAME Studios.

Muzikanten op de plaat waren onder meer Melvin Lastie op trompet, King Curtis en Charles Chalmers op tenorsaxofoon, Willie Bridges op baritonsaxofoon, Spooner Oldham op Wurlitzer elektrische piano, Chips Moman en Jimmy Johnson op gitaar, Tommy Cogbill op basgitaar en Roger Hawkins op trommels.

Het eerste nummer waar ze aan werkten was een nummer dat Franklin had meegebracht, geschreven door Ronnie Shannon.

Nadat hij Franklin had gecontracteerd, vroeg Wexler haar om een ​​bluesnummer op te nemen. Franklin zegt later over haar Atlantische ambtstermijn dat “ze me gewoon vertelden op de piano te zitten en te zingen”. Vanaf het allereerste akkoord dat Aretha op de piano speelde, was het voor iedereen duidelijk dat het een magisch second was. Het was op dat second dat Spooner Oldham, die was ingehuurd om piano te spelen, een stap opzij deed om elektrische piano te spelen. Binnen enkele minuten na Franklins opname wist Wexler dat hij een hit had.

De FAME-sessie werd later verstoord door een gevecht tussen Ted White en trompettist Melvin Lastie nadat Lastie met Franklin had zien flirten, waardoor de B-kant, “Do Proper Girl, Do Proper Man”, onvoltooid bleef. Wexler nam meer nummers op met Franklin in de studio van Atlantic in New York Metropolis, waarbij enkele leden van de Muscle Shoals Rhythm Part werden ingevlogen om “Do Proper Girl” en een aantal andere nummers (waaronder “Respect”) te voltooien.

“I By no means Beloved a Man” steeg naar nummer 9 in de Billboard Sizzling 100 en werd Franklins eerste nummer 1-hit in de R&B-hitlijsten. Het was ook de titel van Franklins eerste Atlantic LP. Franklin zou na de launch van dit nummer al snel een superster worden. Het nummer wordt sindsdien een cruciaal second in de rock-‘n-roll genoemd. Het stond op nummer 189 op de Rolling Stone-lijst van de 500 beste nummers aller tijden.

De creatie van het nummer wordt verteld in de BBC Two-documentaireserie Soul Deep uit 2005, inclusief interviews met het oorspronkelijke personeel, waaronder Franklin, Shannon (die de centrale riff op elektrische piano demonstreert) en Wexler.

De Zweedse popgroep Roxette nam het nummer op in hun MTV Unplugged-show in 1993. Het nummer werd later door Aerosmith gecoverd als “By no means Beloved a Lady” op Honkin’ on Bobo uit 2004, een verzameling oude blues- en R&B-nummers. Het nummer is ook uitgevoerd op American Idol door deelnemers Sabrina Sloan in seizoen 6 en Alexis Grace in seizoen 8. Beide uitvoeringen kregen veel bijval. Grammy Award-winnaars Alicia Keys, Kelly Clarkson, Spencer Wiggins en Jennifer Hudson hebben het nummer ook gecoverd.

Er zijn een aantal vertolkingen van dit nummer op YouTube, waaronder Franklin die het uitvoert tijdens de Woman Soul-special uit 1968. Een live-opname staat op het album “Aretha in Paris” (1968). (citaat nodig)

Het nummer werd gezongen door Maria Doyle in de Alan Parker-film The Commitments uit 1991 en verscheen op het soundtrackalbum van de movie. Het was ook te zien in de movie Main Payne uit 1995 en de movie This Christmas uit 2007, met Loretta Devine in de hoofdrol.

Garth Brooks nam het nummer op voor het album “Blue-Eyed Soul” uit 2013 in de Blame It All on My Roots: 5 Many years of Influences-compilatie.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here