Home Huisdieren Oorzaken, tekenen en beheer

Oorzaken, tekenen en beheer

0
Oorzaken, tekenen en beheer


Honden hebben een schildklier in hun nek die hormonen produceert. Wanneer overtollige schildklierhormonen vrijkomen, treedt hyperthyreoïdie op, wat negatieve effecten in het lichaam tot gevolg heeft. Deze aandoening komt het meest voor in oudere honden maar is over het algemeen vrij zeldzaam.

Oorzaken van hyperthyreoïdie bij honden

A kankerachtig schildkliermassa is de meest voorkomende oorzaak van hyperthyreoïdie bij honden. Minder vaak kan zich een goedaardige massa, adenoom genaamd, in de schildklier ontwikkelen en symptomen veroorzaken.

Te veel levothyroxine geven aan een hond met hypothyreoïdie is ook een veelvoorkomende oorzaak van hyperthyreoïdie. Dit kan worden voorkomen door monitoring en dosisaanpassingen.

Tekenen van hyperthyreoïdie bij honden

Hyperthyreoïdie bij honden veroorzaakt verschillende symptomen, waaronder de volgende:

 • Vergroting van de schildklier
 • Gewichtsverlies ondanks een verhoogde eetlust
 • Verhoogde dorst en urineren
 • Verhoogde hartslag
 • Abnormale hartritmes
 • Dofharige vacht
 • Haaruitval
 • Hyperactiviteit
 • Braken
 • Diarree
 • Gedragsveranderingen, bijv agressie
 • Moeilijkheden met ademhalen en slikken
 • Hoesten
 • Gezichtszwelling

Als u een van deze symptomen opmerkt, breng uw hond dan onmiddellijk naar de dierenarts om de onderliggende oorzaak huge te stellen en met de behandeling te beginnen.

Beheer van hyperthyreoïdie bij honden

Het administration is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Bij honden die te veel levothyroxine hebben gekregen, kan het simpelweg aanpassen van de dosis de schildklierhormoonspiegels weer normaal maken.

Bij honden met schildkliermassa kan een operatie een optie zijn. Radiotherapie kan alleen of in combinatie met een operatie als een andere vorm van behandeling worden gebruikt. Radioactieve jodiumtherapie vernietigt ook schildklierweefsel en verlaagt de hormoonspiegels. Uw dierenarts kan u adviseren over de beste aanpak op foundation van de algehele gezondheid en behoeften van uw hond.

Complicaties van hyperthyreoïdie bij honden

Honden met hyperthyreoïdie lopen een verhoogd risico op andere gezondheidsproblemen, zoals hart of nierziekte en hoge bloeddruk. Omdat schildklier kanker zich meestal heeft verspreid tegen de tijd dat de diagnose wordt gesteld, ervaren de meeste honden een kortere levensduur. Met het juiste administration kunnen honden met hyperthyreoïdie echter nog steeds een gelukkig leven leiden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here