Home Natuur Lifer 680 – Eekhoornkoekoek – Reflecties van de natuurlijke wereld

Lifer 680 – Eekhoornkoekoek – Reflecties van de natuurlijke wereld

0
Lifer 680 – Eekhoornkoekoek – Reflecties van de natuurlijke wereld


Kronieken van een Birders-levenslijst

De afgelopen 40 jaar heb ik het geluk gehad om 85% van de vogelsoorten die aan mijn ‘Levenslijst’ zijn toegevoegd, fotografisch te documenteren. Deze blogserie toont de afbeeldingen en anekdotische verslagen die deze ‘Lifer’-waarnemingen documenteren en iets over de omgeving en cultuur van het gebied. Deze Lifer-blogreeks begint met de eerste LIFER buiten de VS, Lifer #624, en gaat vanaf daar chronologisch verder.

A Reflecties van de natuurlijke wereld Blogpostserie door Jim Winst

Lifer-vogel @ El Tajo Freeway, Yucatán, MX

Eekhoorn Koekoek (Piaya cayana) > Cuculidae > Cuculiformes

IDENTIFICATIE: Zeer opvallende en langstaartige, roestige koekoek, wijdverspreid in tropische laaglanden en plaatselijk tot in de uitlopers. Geen vergelijkbare soort in Mexico en Midden-Amerika. Komt voor in een breed scala van beboste en bosrandhabitats. Foerageert meestal heimelijk op middenhoge niveaus in bomen, waar het verrassend moeilijk te zien kan zijn. Vaak gezien terwijl hij over wegen vloog en een ‘wauw’-reactie uitlokte. De onderkant van de staartveren met witte punten is over het algemeen roestig in West-Mexico, en over het algemeen zwartachtig in andere gebieden.


Lifer-foto @ El Tajo Freeway, Yucatán, MX

EERSTE ‘LIFER’-OBSERVATIE:
Vogelen met: Miguel Amar Uribe, Claudio Gomez en Santiago Contreras uit Mexico Kan Excursions
Datum voor het eerst waargenomen: 10 januari 2022 @ El Tajo, Yucatán, MX
Carrt. El Tajo, Yucatán, MX (21.395, -88.565) | MX-YUC

SOORT GLOBAAL eBIRD DISTRIBUTIEKAART
Gele ster geeft de locatie aan van mijn Lifer-waarneming

DETAILS OVER WAARNEMING: We vonden een legermierenzwerm die zich een weg baande in de vegetatie langs de kant van de weg. We zagen eerst verschillende Groove-billed Anis en daarna deze opvallende, prachtige Eekhoornkoekoek. Hoewel zijn kop en bovenlichaam zich meestal in de open lucht bevonden, met zo’n lange staart, had ik moeite om de hele vogel in beeld te krijgen. Deze soort zou ik uiteindelijk zien in Quintana Roo, Campeche, Belize en Guatemala.

FOTO’S GEMAAKT: Titels van afbeeldingen geven de locatie aan.

Lifer-vogel @ El Tajo Freeway, Yucatán, MX

OVER HET GEBIED: De noordelijke regio’s van de staat Yucatan bestaan ​​uit droge bossen van Yucatan, waar het klimaat tropisch subvochtig is met een lang droog seizoen. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in deze ecoregio bedraagt ​​niet meer dan 1.200 mm per jaar. Dominante vegetatieve soorten in het centrale deel van de regio zijn onder meer wilde tamarinde- en Jamaicaanse kornoeljebomen. Ze worden vaak vermengd met andere boomsoorten, zoals Spaanse ceder, gumbo-limbo, drogere moerbeiboom en Spaanse iep. In het noordelijke deel van de ecoregio, vlakbij de kust, komen cactussen overvloediger voor. De droge bossen van Yucatán vormen een uniek vegetatie-eiland in de regio van de Golf van Mexico. Ze zijn geïsoleerd van andere droge bossen aan de zee en door een enorme uitbreiding van vochtige bossen in de Maya-regio.

Miguel Amar Uribe, Claudio Lopez, Santiago Contreras en ik brachten de ochtend en vroege middag door op zoek naar een aantal van de speciale Yucataanse vogels die in deze droge bossen kunnen voorkomen; zoals Yucatan Poorwill, Yucatan Wren, Yucatan Woodpecker, Yucatan Flycatcher, Yucatan Vireo, Mexican Sheartail, Yucatan Gnatcatcher en Orange Oriole. In de loop van de volgende zeven uur zouden we vijftien nieuwe ‘Lifers’ voor mij vinden.

Vorige 3 berichten in mijn LIFER-blogserie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here