Home Natuur Slechts vijf vrouwen hebben de afgelopen 90 jaar een topprijs voor wiskunde gewonnen

Slechts vijf vrouwen hebben de afgelopen 90 jaar een topprijs voor wiskunde gewonnen

0
Slechts vijf vrouwen hebben de afgelopen 90 jaar een topprijs voor wiskunde gewonnen


Standford hoogleraar wiskunde, Maryam Mirzakhani, ontvangt de Fields-medaille 2014 van de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye op het Internationale Congres voor Wiskundigen in Seoul, Zuid-Korea op 13 augustus 2014.

Maryam Mirzakhani, die in 2017 overleed, was de eerste vrouw die een Fields Medal received.Krediet: Lee Younger-ho/Sipa VS through Alamy

Op 30 januari, wiskundige Claire Voisin werd de eerste vrouw die de Crafoord Prize in Arithmetic 2024 received – een van de meest vooraanstaande prijzen in het vakgebied.

De overwinning benadrukt een voortdurend probleem in de wiskunde: gebrek aan genderdiversiteit onder de winnaars van de meest prestigieuze prijzen op dit gebied. Voisin is een van de slechts vijf vrouwen die de afgelopen negentig jaar een topprijs voor wiskunde hebben gewonnen – allemaal in de afgelopen tien jaar.

“Prijzen zijn een mechanisme waarmee werk en denkers in de bredere gemeenschap worden gepromoot”, zegt Kathryn Leonard, een wiskundige aan het Occidental School in Los Angeles, Californië, en voormalig voorzitter van de Affiliation for Ladies in Arithmetic (AMS), gevestigd in Windfall. , Rhode Island. “Als vrouwen en mensen uit andere uitgesloten groepen nog steeds worden uitgesloten, wordt hun werk niet gevierd en gedeeld.”

VOORAL MANNEN.  Graphic laat zien dat prestigieuze wiskundeprijzen slechts zeven keer aan vrouwen zijn toegekend.

Zes van de belangrijkste wiskundeonderscheidingen ter wereld – de Fields Medal en de Abel-, Shaw-, Wolf-, Crafoord- en Breakthrough Prizes – zijn in totaal 217 keer toegekend, maar slechts zeven keer aan vrouwen. Twee vrouwen – Voisin en Maryam Mirzakhani – hebben elk twee van deze prijzen opgeëist. Voisin deelde de Shaw-prijs in 2017; Mirzakhani received de Fields Medal in 2014 en ontving in 2020 postuum de Breakthrough Prize, voornamelijk voor haar theoretische werk in het begrijpen van de symmetrie van gebogen oppervlakken.

In 2023 ontving natuurkundige en wiskundige Ingrid Daubechies, vooral bekend vanwege het gebruik van wavelets bij beeldcompressie, de Wolf-prijs. Karen Keskulla Uhlenbeck received in 2019 de Abelprijs voor haar baanbrekende inspanningen op het gebied van moderne geometrische analyse en getaltheoreticus Maryna Viazovska received de Fields-medaille in 2022.

Geslachtskloof

“De situatie is tijdens mijn professionele leven enorm verbeterd”, erkent Leonard. Maar ze voegt eraan toe dat prijswinnaars in een ideale wereld de gemeenschap moeten vertegenwoordigen waarvan ze deel uitmaken.

Het is moeilijk in te schatten hoeveel vrouwen elk jaar een wiskundediploma behalen, of om de vertegenwoordiging van vrouwen in wiskundeberoepen wereldwijd te beoordelen. De Worldwide Mathematical Union, een mondiaal orgaan dat samenwerking op het gebied van wiskunde bevordert, heeft lidorganisaties in meer dan 80 landen en houdt geen statistieken bij over de demografische gegevens van haar leden. Volgens het onderzoek van de AMS uit 2018zijn vrouwen verantwoordelijk voor tussen de 25% en 30% van de wiskundepromovendi in de Verenigde Staten.

“Hoewel het bewustzijn over de genderkloof en belangrijke vooruitgang de afgelopen jaren is toegenomen, blijven sommige aspecten onveranderd”, zegt Carolina Araujo, voorzitter van de IMU-Commissie voor Vrouwen in de Wiskunde. “Statistieken tonen aan dat, hoewel er de afgelopen decennia een gestage toename is geweest van het aandeel vrouwelijke auteurs van wetenschappelijke artikelen op het gebied van de wiskunde, het aandeel vrouwelijke auteurs in ‘toptijdschriften’ op het gebied van de wiskunde onder de 10% blijft.”

Manieren om deze genderkloof te dichten zijn onder meer het actief bevorderen van de zichtbaarheid van vrouwelijke onderzoekers en het diversifiëren van commissies die de toekenningsbeslissingen nemen, voegt Araujo eraan toe. Een andere manier, die mensen zou kunnen helpen die hun loopbaan onderbreken om voor kinderen te zorgen, zou zijn om 18 maanden per variety toe te voegen aan de leeftijdsgrenzen waar deze van toepassing zijn op beloningen, zegt ze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here