Home Natuur Dagelijkse briefing: ‘Gekker en tougher’

Dagelijkse briefing: ‘Gekker en tougher’

0
Dagelijkse briefing: ‘Gekker en tougher’


Hallo Natuur lezers, willen jullie deze Briefing elke dag free of charge in je mailbox ontvangen? Registreer hier.

Een witte kom met roze rijstkorrels.

De hybride runderrijst is roze omdat het celkweekmedium fenolrood bevat, een zuurgraadmeter.Krediet: Yonsei Universiteit

In het laboratorium zijn runderspier- en vetcellen gekweekt met rijst als ondersteunend materiaal – met eetbare resultaten. “Het was absoluut anders dan gewone rijst”, zegt scheikundig ingenieur en co-auteur van het onderzoek Sohyeon Park. “Het was nootachtiger en tougher.” De rundvleesrijst heeft een iets hoger vet- en eiwitgehalte dan standaardrijst en zou bruikbaar kunnen zijn als aanvulling voor voedselonzekere gemeenschappen.

Natuur | 4 minuten lezen

Referentie: Materie papier

Een combinatie van een sterke Klimaatpatroon van El Niño, ongebreidelde aanplant van niet-inheemse bomen en klimaatverandering ze hebben allemaal bijgedragen aan de dodelijke bosbranden die dit jaar door Chili, Colombia en Argentinië raasden. “We maken ons grote zorgen, omdat elke nieuwe model groter, bedreigender is en een steeds grotere affect heeft”, zegt milieuwetenschapper Francisco de la Barrera. Sommige onderzoekers roepen op tot preventieve maatregelen, zoals het verminderen van het brandrisico aan de randen van steden door invasieve bomen te vervangen door inheemse soorten die minder vatbaar zijn voor model.

Natuur | 5 minuten lezen

De affect van sigaretten op het immuunsysteem blijft bestaan ​​lang nadat mensen zijn gestopt met roken. Onderzoekers maten de immuunreacties van 1.000 mensen door bloedmonsters bloot te stellen aan verschillende moleculen of ziekteverwekkers. Naast het roken van sigaretten lijken ook het hebben van een relatief hoge physique mass index en het eerder besmet zijn met het typisch goedaardige cytomegalovirus de immuunrespons te beïnvloeden. “Ik vraag me af met hoeveel particulars we rekening moeten houden als we kijken naar gerichte therapie of gepersonaliseerde geneeskunde”, zegt geneticus Vinod Kumar.

Natuur | 4 minuten lezen

Pak de deskundig standpunt van genomics-onderzoeker Yang Luo En Simon Stent in de Natuurnieuws en -weergaven artikel (6 min gelezen, Nature betaalmuur)

Referentie: Natuur papier

Een reconstructie van bijna 9 miljard jaar kosmische evolutie ondersteunt de standaardmodel van de kosmologie, dat suggereert dat mysterieuze donkere materie de belangrijkste issue is die de structuur van het heelal vormgeeft. Astronomen hebben de röntgengloed van verre clusters van sterrenstelsels gevolgd met behulp van de meest gedetailleerde röntgenkaart van de hemel, vastgelegd door de eROSITA-ruimtetelescoop. Hierdoor konden ze parameters berekenen zoals ‘klontigheid’ – hoeveel de totale massa materie zich op een bepaald second in het kosmische net heeft geconcentreerd als gevolg van de zwaartekracht, vooral die van donkere materie.

Natuur | 5 minuten lezen

Referentie: arXiv voordruk (niet peer-reviewed)

Een kleurrijk beeld van het heelal zoals gezien met de eROSITA röntgentelescoop

eROSITA heeft meer dan een miljoen bronnen van röntgenstraling in kaart gebracht.Credit score: Jeremy Sanders, Hermann Brunner, eSASS-team (MPE); Eugene Churazov, Marat Gilfanov (IKI)

Kenmerken & mening

Geestelijke gezondheid maakt deel uit van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling van de VN voor ‘goede gezondheid en welzijn’. Maar er gaapt een grote kloof tussen wat nodig is en wat beschikbaar is, zegt psychiater Shekhar Saxena. In sommige landen, waaronder India en de Verenigde Staten, stijgen de zelfmoordcijfers onder jongeren snel. “Het weerspiegelt de samenleving waarin we leven waarin jongeren niet het gevoel hebben dat het leven de moeite waard is”, zegt Saxena. Hij stelt dat sociaal-economisch beleid en door de gemeenschap geleide initiatieven nodig zijn om psychische stoornissen vroegtijdig te voorkomen.

Natuurcarrière Podcast | 29 minuten luisteren

Wetenschappers beginnen het verhaal te achterhalen van de eerste menselijke kolonisten van de Canarische Eilanden, die zo’n 1800 jaar geleden vanuit Noord-Afrika arriveerden. Het leven op de droge vulkanische eilanden was waarschijnlijk een uitdaging – de bevolking van één eiland stortte rond de 9e eeuw in, en veel schedels dragen de sporen van geweld. Maar de eilandbewoners waren opmerkelijk flexibel, vonden gereedschappen opnieuw uit bij gebrek aan metaalertsen en creëerden uitgebreide kunst. ‘Ik stel me voor dat de levens van deze mensen nauw verbonden zijn met de natuurlijke wereld’, zegt archeobotanist Jacob Morales. De Canariërs bleven grotendeels geïsoleerd totdat de Europeanen in de 14e eeuw arriveerden en ze bijna uitroeiden. Bij moderne eilandbewoners zijn alleen sporen van hun genetica overgebleven, die gemiddeld tussen de 15% en 20% van het DNA uit inheemse bronnen hebben.

Wetenschap | 12 minuten lezen

NatuurDe redacteuren van het tijdschrift zijn van mening dat technisch onderzoek ondervertegenwoordigd is, of zelfs verwaarloosd, in het tijdschrift – iets wat ze willen veranderen. “We willen dat de technische wereld weet dat haar onderzoek, of het nu gaat om een ​​proof of idea of in de implementatiefase, zal worden overwogen”, zegt A Natuur redactie.

Natuur | 5 minuten lezen

Waar ik werk

Een glimlachende jonge vrouw, gekleed in korte broeken en sandalen, een blauw t-shirt en een crèmekleurige zonnehoed, hurkt op een zandstrand terwijl ze een roestvrijstalen zeef vasthoudt.  Het is een zonnige dag met een blauwe lucht en de zee breekt zachtjes achter haar.

Carol Simon

“Ik zou aspecten van de abalone-landbouw gaan bestuderen, maar al snel vond ik de inheemse of invasieve wormen die soms op abalone leven veel interessanter”, zegt zeebioloog Carol Simon. Sinds 2009, ze heeft geholpen bij het beschrijven van 21 soorten van deze Zuid-Afrikaanse borstelwormen die nieuw waren voor de wetenschap. “Sommige zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop duidelijk kunt zien. Anderen zijn een armlengte lang en zo dik als mijn duim.” (Natuur Afrika | 3 minuten lezen)

Citaat van de dag

De meeste mensen lijden aan ‘plantenblindheid’ en daarmee aan ‘tijdblindheid’, zegt filosoof en kunstenaar Jonathon Keats. Een ‘boomklok’ omvat de tijd zoals ervaren door enkele van de oudste bomen ter wereld, om de mensheid te helpen opnieuw verbinding te maken met haar omgeving. (Noema | 13 minuten lezen)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here