Home Voeding Gerstgroentesteensoep – Sharon Palmer, de plantaardige diëtist

Gerstgroentesteensoep – Sharon Palmer, de plantaardige diëtist

0
Gerstgroentesteensoep – Sharon Palmer, de plantaardige diëtist


Als je op zoek bent naar een hartverwarmende soep (letterlijk en figuurlijk!), kijk dan eens naar dit gezonde, heerlijke, plantaardige (veganistische) recept voor gerst-groentesteensoep. Deze hartige groentesoep is eigenlijk een maaltijd in een kom en is geïnspireerd op het steensoepverhaal dat ik aan mijn eigen kinderen vertelde toen ze jonger waren. Het steensoepverhaal is gebaseerd op het klassieke Franse verhaal uit 1947 Steen soep door Marcia Brown, dat het verhaal vertelt van drie hongerige soldaten die een dorp bezoeken op zoek naar voedsel. Toen de soldaten door de dorpelingen geen eten kregen, begonnen ze met het maken van een grote pan soep met drie stenen en water. De soldaten vroegen zich af of de soep niet lekkerder zou zijn met een paar wortels. Daarom kwamen de dorpelingen terug met een schort vol wortels. En hoe zit het bijvoorbeeld met wat kool…aardappelen…gerst? De dorpelingen droegen stap voor stap hun steentje bij en veranderden die pot met stenen uiteindelijk in een heerlijke maaltijd, samen met een stuk brood en een mok cider, voor het hele dorp.

Ik hou van dat verhaal, omdat het benadrukt hoe een paar rustieke ingrediënten uit de tuin de geest, het lichaam en de ziel kunnen voeden. En het kenmerkt ook de geest van gemeenschap en delen – een praktijk die zich uitstrekt over de generaties heen. Bestaat er iets zo lekkers als een geruststellende groentesoep die je deelt met de mensen van wie je houdt? Ik combineer deze Gerste Groentesteensoep graag met een salade voor een bevredigende maaltijd boordevol ziektebeschermende voedingsstoffen. Deze gerstgroentesoep, gevuld met groenten zoals wortels, courgette en tomaten uit blik, linzen, gerst en kruiden, is rijk aan eiwitten, vezels, mineralen, vitamines en fytochemicaliën.

Steensoep maken als kinderactiviteit

Toen mijn kinderen klein waren, maakte ik deze soep met een echte steen als onderdeel van een activiteit in hun klas. Het is een prachtig, boeiend leermiddel over de kracht van geven en over gezond eten. Dit is wat u moet doen:

 • Geef elk variety een ingrediënt dat ze van huis moeten meenemen, samen met het gedrukte recept om met hun gezin te delen (laat ouders helpen de ingrediënten te hakken en in een bakje te doen).
 • Zet een grote pan op een elektrische kookplaat of brander (pas op dat kinderen zichzelf niet kunnen verbranden) en voeg de bouillon en het water toe.
 • Plaats een grote, schone steen in de pot (zorg ervoor dat u deze eerst met afwasmiddel en heet water schrobt voordat u hem gebruikt). Deel het verhaal van de hongerige dorpelingen. Laat vervolgens elk variety een dorpeling uitbeelden die zijn of haar ingrediënt meebrengt om aan de pot toe te voegen.
 • Verwijder de steen, roer in de pan, dek af met een deksel en kook tot het gaar is. Serveer de soep en laat de kinderen ervan genieten.
 • Neem even de tijd om te praten over de gezonde ingrediënten en hoe ze helpen kinderen sterk en vol energie te houden.

Dit recept maakte ik in mijn eigen keuken tijdens mijn Instagram Dwell Sustainability Collection over het terugdringen van voedselverspilling hier. Soep maken is een geweldige manier om al die producten aan het einde van de week op te maken en voedselverspilling te voorkomen.

Dit heb je nodig om dit recept voor Gerste Groentesteensoep te maken.

Afdrukken

klok klokpictogrambestek bestek icoonvlag vlagpictogrammap mappictograminstagram instagram-pictogrampinterest Pinterest-pictogramFb Fb-pictogramafdrukken afdrukpictogramvierkanten vierkantjes icoonhart hart icoonhart solide hart solide pictogram

Beschrijving

Deze Gerste Groentesteensoepsoep, gevuld met groenten, linzen, gerst en kruiden, is geïnspireerd op het klassieke Steensoepverhaal, dat draait om delen en van niets iets maken. 1. In een grote potVoeg bouillon, water en tomaten uit blik toe. Roer goed en breng op middelhoog vuur aan de kook.
 2. Voeg linzen, gerst, ui, knoflook, selderij, wortels, zomerpompoen, aardappelen, champignons, zwarte peper, paprika, tijm, oregano en mosterd toe. Roer goed en dek af met een goed sluitend deksel. Zet het vuur middelhoog en kook ongeveer 45 minuten, af en toe roerend, tot de gerst en de linzen gaar zijn. Vervang al het water dat verloren is gegaan door verdamping (zou een dikke, stevige textuur moeten opleveren).
 3. Rooster volkorenbrood in de oven of broodrooster tot het bruin en zeer knapperig is. Snijd in kleine blokjes.
 4. Voeg citroensap en verse kruiden toe aan de soep en breng op smaak met zout (optioneel).
 5. Schep hete soep in soepkommen en garneer met volkoren croutons (1/2 sneetje toast per portie). Zet de overgebleven soep in de koelkast en verwarm deze naar wens (voeg croutons toe vlak voor het serveren om de knapperige textuur te behouden).

Opmerkingen

Om dit recept in een slowcookerVoeg alle ingrediënten uit stap 1-2 toe aan de slowcooker, roer goed, dek af en zet 4 uur op de hoogste stand. Wanneer u klaar bent, volgt u stap 3 zoals aangegeven, voegt u de ingrediënten uit stap 4 toe aan de slowcooker en serveert u de soep zoals aangegeven in stap 5.

On the spot pot Routebeschrijving: Stappen 1-2 moeten in de On the spot Pot worden uitgevoerd door al deze ingrediënten toe te voegen en op de instelling “Chili/Bean” te drukken. Volg stap 3-5 hierboven.

Om dit recept glutenvrij te maken, vervangt u gerst door een glutenvrij graan (dat wil zeggen quinoa, bruine rijst of sorghum) en gebruikt u glutenvrij brood.

 • Voorbereidingstijd: 20 minuten
 • Kooktijd: 45 minuten
 • Categorie: Soep
 • Keuken: Amerikaans

Voeding

 • Portiegrootte: 1 1/4 kop
 • Calorieën: 155
 • Suiker: 4 gram
 • Natrium: 197 mg
 • Vet: 1 gram
 • Verzadigd vet: 0 gram
 • Koolhydraten: 33 gram
 • Vezel: 6 gram
 • Eiwit: 6 gram
 • Ldl cholesterol: 0 mg

Trefwoorden: groentesoep, steensoep, veganistische soep

Voor andere heerlijke, plantaardige soeprecepten, bekijk enkele van mijn favorieten:

Carnavalspompoensoep met kurkuma
Veganistische tortillasoep
Gemakkelijke Kabocha Pompoensoep met Miso
Klassieke Tomatensoep
Delicata Pompoensoep met Vijfkruiden
Wintermeloen-champignonsoep met seitan
Geroosterde Pompoensoep Met Hazelnoten

Als Amazon-influencer verdien ik met in aanmerking komende aankopen. Voor meer informatie over affiliate hyperlinks, klik op hier.

Meer hulpmiddelen om de goedheid te eten en te belevenLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here