Home Natuur Lifer 671 – Black Catbird – Reflecties van de natuurlijke wereld

Lifer 671 – Black Catbird – Reflecties van de natuurlijke wereld

0
Lifer 671 – Black Catbird – Reflecties van de natuurlijke wereld


Kronieken van een Birders-levenslijst

De afgelopen 40 jaar heb ik het geluk gehad om 85% van de vogelsoorten die aan mijn ‘Levenslijst’ zijn toegevoegd, fotografisch te documenteren. Deze blogserie toont de afbeeldingen en anekdotische verslagen die deze ‘Lifer’-waarnemingen documenteren en iets over de omgeving en cultuur van het gebied. Deze Lifer-blogreeks begint met de eerste LIFER buiten de VS, Lifer #624, en gaat vanaf daar chronologisch verder.

A Reflecties van de natuurlijke wereld Blogpostserie door Jim Winst

Lifer-vogel @ Waterzuiveringsinstallatie van San Miguel, Cozumel Island, MX
@ Waterzuiveringsinstallatie van San Miguel, Cozumel Island, MX

Zwarte Katvogel (Laterallus ruber) > Rallidae > Gruiformes

IDENTIFICATIE: Slanke, glanzende zwarte vogel van vochtig bos, bos, struikgewas en overwoekerde open plekken; vorm en gewoonten zoals Grey Catbird van Noord-Amerika. Algemeen voorkomend op het eiland Cozumel, maar over het algemeen ongebruikelijk tot zeldzaam op het vasteland van Yucatán. Zingt vaak vanaf een prominente plek, maar is verder nogal teruggetrokken en wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, vooral op lage niveaus in struiken; springt ook op de grond, draait en wappert met zijn staart. Door gewoonten en slanke snavel te onderscheiden van andere zwarte zangvogels in zijn geografische verspreidingsgebied.

BEHOUDSTATUS WAARSCHUWING: De IUCN overweegt Zwarte Katvogel om in de categorie van de Bijna Bedreigde Rode Lijst te staan. Ondanks het feit dat de bevolkingstrend lijkt af te nemen, wordt aangenomen dat de daling niet snel genoeg is om de drempelwaarden voor Kwetsbaar volgens het bevolkingstrendcriterium te benaderen (>30% daling over tien jaar of drie generaties).

EERSTE ‘LIFER’-OBSERVATIE:
Vogelen met: Miguel Amar Uribe uit Mexico Kan Excursions en mijn vrouw Maria
Datum: 10 december 2021 @ Waterzuiveringsinstallatie van San Miguel, Cozumel Island, MX
Planta de Tratamiento de Aguas Residuales de San Miguel | MX-ROO

SOORT GLOBAAL eBIRD DISTRIBUTIEKAART
Gele ster geeft de locatie aan van mijn Lifer-waarneming

DETAILS OVER WAARNEMING: Zoals typisch is voor alle rails, zijn ze erg geheimzinnig en worden ze meestal lang gehoord voordat ze worden gezien. Hoewel ze gemakkelijk kunnen worden overgehaald met een beetje gespreksweergave. Toen we bij de waterzuiveringsinstallatie aankwamen was het behoorlijk winderig en daardoor moeilijk om de vogelgeluiden te horen. Gelukkig ging de wind na een half uur liggen en begonnen de Ruddy Crakes spontaan te roepen. We zagen er maar kort een terwijl hij door een opening in het moeras schoot. Gelukkig heb ik op latere reizen een aantal hele goede foto’s kunnen maken.

FOTO’S GEMAAKT: Er zijn geen beelden gemaakt van de eerste crakes op Cozumel, maar velen werden met succes gefotografeerd tijdens daaropvolgende vogelexpedities. Alle onderstaande afbeeldingen zijn afkomstig uit de buurt van Río Lagartos, Yucatán, MX

@ Zona Arqueológica de San Miguelito, Cancun, MX

Vorige 3 berichten in mijn LIFER-blogserie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here