Home Natuur Lifer 642 – Geelsnavelcacique – Reflecties van de natuurlijke wereld

Lifer 642 – Geelsnavelcacique – Reflecties van de natuurlijke wereld

0
Lifer 642 – Geelsnavelcacique – Reflecties van de natuurlijke wereld


Kronieken van een Birders-levenslijst

De afgelopen 40 jaar heb ik het geluk gehad om 85% van de vogelsoorten die aan mijn ‘Levenslijst’ zijn toegevoegd, fotografisch te documenteren. Deze blogserie toont de afbeeldingen en anekdotische verslagen die deze ‘Lifer’-waarnemingen documenteren en iets over de omgeving en cultuur van het gebied. Deze Lifer-blogreeks begint met mijn eerste LIFER buiten de VS, Lifer #624, en gaat vanaf daar chronologisch verder.

A Reflecties van de natuurlijke wereld Blogpostserie door Jim Winst

@ Pook’s Hill Lodge, Cayo District, Belize

Geelsnavelcacique (Amblycercus holosericeus) > Icteridae > Passeriformes

Lifer-foto @ Chunyaxché Pueblo, Quintana Roo, Mexico

IDENTIFICATIE: Aantrekkelijke zwart-gele wielewaal van vochtige tropische laaglanden. Geeft de voorkeur aan bosranden, plantages, halfopen gebieden met hoge heggen en bloeiende bomen. Vaak in bloeiende bomen met andere soorten wielewaal. Het verenkleed is nogal variabel, maar let op de vrij kleine, licht gebogen snavel. Het mannetje heeft een zwarte kop en rug in Mexico en Noord-Midden-Amerika, het vrouwtje heeft een zwart gezicht en een groenachtige rug. Geslachten lijken op elkaar in het zuiden van Midden-Amerika.

EERSTE ‘LIFER’-OBSERVATIE:
Vogelen met: Miguel Amar Uribe uit Mexico Kan Excursions en mijn vrouw Maria
Datum: 02 december 2021 @ Chunyaxché, Quintana Roo, MX
Chunyaxche (Pueblo) | MX-ROO

SOORT GLOBAAL eBIRD DISTRIBUTIEKAART
Gele ster geeft de locatie aan van mijn Lifer-waarneming

DETAILS OVER WAARNEMING: We kwamen erg laat aan in Tulum vanwege vluchtvertragingen en verloren bagage en moesten vroeg vertrekken om Miguel Amar Uribe te ontmoeten van Amar Aves, Mexico Kan Excursions die ons zou leiden op ons eerste avontuurlijke vogelen in Yucatan. Miguel ontmoette ons met een grote glimlach en we gingen op pad om de pueblito van Chunyaxché te verkennen en meer te leren over het vogelleven en de culturele geschiedenis van het gebied. Het was aangenaam, enigszins heat en vochtig, met veel wolken boven ons. De volgende 2,5 uur zouden we 52 soorten toevoegen aan onze eerste guidelines voor Mexico en 25 nieuwe ‘Lifer’-soorten ontdekken. Voor mij, Lifers #624 tot #648.

Muyil ruïneert Lifer # 642 – Geelsnavelcacique

Voor de groep van 25 Lifers die ik tegenkwam tijdens deze 2,5 uur durende wandeling was er werkelijk niets unieks aan de waarnemingen, met uitzondering van de toekans. Voor alle anderen werden ze allemaal langzaam toegevoegd tijdens de informele wandeling door de stad en langs enkele van de buitenpaden.

FOTO’S GEMAAKT: Ik heb behoorlijk goede foto’s gemaakt van mijn “Lifer” hier in Chunyaxché, en ik heb ze vaker gezien en fatsoenlijke foto’s gemaakt in Campeche en Belize.

@ Chunyaxché Pueblo, Quintana Roo, Mexico

ACHTERGROND OVER DE STAD CHUNYAXCHé

Zijwegen die naar het bos leiden

Het kleine stadje Chunyaxché, genesteld aan de rand van de enorme biosfeer Sian Ka’an en aan de overkant van de archeologische zone Muyil, wordt omgeven door hoge bomen en dichte vegetatie en is een geweldige plek voor het vinden van veel van de vogels uit de regio. Het ligt ongeveer 15 kilometer (9,3 mijl) ten zuiden van de kustplaats Tulum, in de gemeente Felipe Carrillo Puerto in de staat Quintana Roo, Mexico. Met de bouw van de nieuwe internationale luchthaven van Tulum en de Maya-treinlijn zal deze gezellige stad echter snel veranderen.


Vorige 3 berichten in mijn LIFER-blogserie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here