Home Natuur Lifer 641 – Geelkeeleufonia – Reflecties van de natuurlijke wereld

Lifer 641 – Geelkeeleufonia – Reflecties van de natuurlijke wereld

0
Lifer 641 – Geelkeeleufonia – Reflecties van de natuurlijke wereld


Kronieken van een Birders-levenslijst

De afgelopen 40 jaar heb ik het geluk gehad om 85% van de vogelsoorten die aan mijn ‘Levenslijst’ zijn toegevoegd, fotografisch te documenteren. Deze blogserie toont de afbeeldingen en anekdotische verslagen die deze ‘Lifer’-waarnemingen documenteren en iets over de omgeving en cultuur van het gebied. Deze Lifer-blogreeks begint met mijn eerste LIFER buiten de VS, Lifer #624, en gaat vanaf daar chronologisch verder.

A Reflecties van de natuurlijke wereld Blogpostserie door Jim Winst

@ Zona Arqueológica Cobá, Quintana Roo, MX

Geelkeeleufonia (Euphonia hirundinacea) > Fringillidae > Passeriformes

IDENTIFICATIE: Kleine vink uit tropische laaglanden en uitlopers, voornamelijk in vochtige gebieden. Gevonden in bosluifels, aangrenzende open plekken met bomen, tuinen. Meestal in paren, soms kleine groepen die gemakkelijk omgaan met andere eufonieën, vooral als ze zich aan maretak voeden. Het mannetje heeft een rijke gele keel en buik (ontbreekt de zwarte keel van de mannelijke Scrub Euphonia); het vrouwtje heeft een bleekgrijze keel en gele zijkanten, waardoor een gevestigde uitstraling ontstaat. Het jonge mannetje ziet eruit als een vrouwtje met een volwassen mannelijk hoofd erop geplakt.

EERSTE ‘LIFER’-OBSERVATIE:
Vogelen met: Miguel Amar Uribe uit Mexico Kan Excursions en mijn vrouw Maria
Datum: 02 december 2021 @ Chunyaxché, Quintana Roo, MX
Chunyaxche (Pueblo) | MX-ROO

SOORT GLOBAAL eBIRD DISTRIBUTIEKAART
Gele ster geeft de locatie aan van mijn Lifer-waarneming

DETAILS OVER WAARNEMING: We kwamen erg laat aan in Tulum vanwege vluchtvertragingen en verloren bagage en moesten vroeg vertrekken om Miguel Amar Uribe te ontmoeten van Amar Aves, Mexico Kan Excursions die ons zou leiden op ons eerste avontuurlijke vogelen in Yucatan. Miguel ontmoette ons met een grote glimlach en we gingen op pad om de pueblito van Chunyaxché te verkennen en meer te leren over het vogelleven en de culturele geschiedenis van het gebied. Het was aangenaam, enigszins heat en vochtig, met veel wolken boven ons. De volgende 2,5 uur zouden we 52 soorten toevoegen aan onze eerste guidelines voor Mexico en 25 nieuwe ‘Lifer’-soorten ontdekken. Voor mij, Lifers #624 tot #648.

Muyil ruïneert Lifer # 641 – Geelkeeleufonia

Voor de groep van 25 Lifers die ik tegenkwam tijdens deze 2,5 uur durende wandeling was er werkelijk niets unieks aan de waarnemingen, met uitzondering van de toekans. Voor alle anderen werden ze allemaal langzaam toegevoegd tijdens de informele wandeling door de stad en langs enkele van de buitenpaden.

FOTO’S GEMAAKT: Bij ons eerste bezoek aan Chunyaxché miste ik aanvankelijk alle foto’s, maar bij een volgend bezoek aan Muyil heb ik wel een mannetje gefotografeerd in Cobá en een vrouwtje.


ACHTERGROND OVER DE STAD CHUNYAXCHé

Zijwegen die naar het bos leiden

Het kleine stadje Chunyaxché, genesteld aan de rand van de enorme biosfeer Sian Ka’an en aan de overkant van de archeologische zone Muyil, wordt omgeven door hoge bomen en dichte vegetatie en is een geweldige plek voor het vinden van veel van de vogels uit de regio. Het ligt ongeveer 15 kilometer (9,3 mijl) ten zuiden van de kustplaats Tulum, in de gemeente Felipe Carrillo Puerto in de staat Quintana Roo, Mexico. Met de bouw van de nieuwe internationale luchthaven van Tulum en de Maya-treinlijn zal deze gezellige stad echter snel veranderen.


Vorige 3 berichten in mijn LIFER-blogserie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here