Home Wereldnieuws Israël is optimistisch in de strijd tegen Hamas terwijl het lijden in Gaza toeneemt

Israël is optimistisch in de strijd tegen Hamas terwijl het lijden in Gaza toeneemt

0
Israël is optimistisch in de strijd tegen Hamas terwijl het lijden in Gaza toeneemt


JERUZALEM – Israël zei dat het zijn greep op het land had verstevigd Hamas bolwerken in heel Gaza met zware luchtaanvallen en grondgevechten in de nacht van zondag op zondag, terwijl de strijdkrachten zich haastten om de militante groep een beslissende slag toe te brengen, voordat de internationale verontwaardiging over burgerdoden en een humanitaire ineenstorting haar dwong haar aanvallen te verzachten.

Het Israëlische leger zei dat het meer dan 250 locaties in Gaza had getroffen en dat er “hevig werd gevochten” in Khan Younis, de grootste stad in het zuiden, en in de noordelijke wijken Shejaiya en Jabalya. De aanvallen hebben tienduizenden ontheemde burgers in overweldigde gebieden nabij de Egyptische grens gedwongen en de medische systemen van Gaza in een “catastrofe” gedreven, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

IDF-functionarissen zeiden dat Hamas begon te bezwijken onder de aanval. Latest uitgelekte video’s van gevangengenomen Gazanen – uitgekleed tot aan hun ondergoed, in sommige gevallen geblinddoekt en met handen gebonden – werden in Israël aangehaald als bewijs dat de strijders van de groep zich begonnen over te geven. Gazanen beschreven echter dat ze onder de gedetineerden familieleden en kinderen zagen die geen band hadden met Hamas.

De stafchef van de IDF, luitenant-generaal Herzi Halevi, zei tijdens een Chanoeka-kaarsje voor de troepen dat de gebeurtenissen “een teken waren van de desintegratie van het systeem, een teken dat we more durable moeten pushen.”

Wie is Hamas-leider Yehiya Sinwar: van handhaver tot meesterbrein van 7 oktober

Premier Benjamin Netanyahu deed een rechtstreeks beroep op de militanten om hun leiders in de steek te laten. “Het is voorbij. Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over”, zei hij in een videoverklaring, verwijzend naar high Hamas-commandant Yehiya Sinwar.

De video’s leidden tot verontwaardiging onder rechtengroepen, die zeiden dat het paraderen van uitgeklede gevangenen volgens het internationaal recht zou kunnen neerkomen op mishandeling en dat er ook niet-strijders in de rij stonden.

Israël zei dat het dwingen van gevangenen om zich uit te kleden een standaardveiligheidsmaatregel was om verborgen wapens en explosieven op te sporen en dat degenen die vastbesloten waren geen strijders te zijn, zouden worden vrijgelaten.

“We vonden die beelden zeer verontrustend en we zijn op zoek naar meer informatie”, zei Matthew Miller, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maandag.

De afgelopen weken heeft de IDF een onbekend aantal burgers uit Gaza zonder aanklacht vastgehouden. Terwijl sommigen binnen enkele uren worden vrijgelaten, zijn anderen verdwenen, vertelden households aan The Washington Submit.

Israël houdt burgers huge in Gaza. Velen zijn verdwenen, zeggen households.

De IDF zei dat de aanvallen ongeveer 5.000 Hamas-strijders hebben gedood, op een troepenmacht die naar schatting maar liefst 40.000 bedraagt. Ongeveer de helft van de bataljons- en compagniescommandanten van de groep is dood, zeiden functionarissen, hoewel Sinwar en andere belangrijke leiders nog steeds de leiding hebben, vermoedelijk ondergedoken in het zuiden.

Hamas bleef uitdagend en zei maandag in een bericht op sociale media dat Israël en de Verenigde Staten niet mogen verwachten dat ze nog meer gijzelaars levend uit Gaza zullen terughalen “zonder uitwisseling en onderhandeling.”

Critici hebben gewaarschuwd dat Israël het moeilijk zal vinden om zijn verklaarde doel van het ‘elimineren’ van Hamas te verwezenlijken, aangezien het grootste deel van zijn strijders zich naar verluidt schuilhoudt in tunnels en ondergrondse kamers. De taak wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid van naar schatting 137 Israëlische gijzelaars die nog steeds door de groep worden vastgehouden en door de toenemende druk op de IDF om zich terug te trekken uit de aanvallen waarbij meer dan 18.000 mensen zijn omgekomen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zijn dat mensen, waaronder duizenden kinderen.

Afgelopen weekend heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, de laatste van een reeks waarschuwingen uit Washington afgegeven dat Israël meer moet doen om de burgers in Gaza te beschermen. “Ik denk dat de intentie er is, maar de resultaten manifesteren zich niet altijd”, zei hij zondag op CNN, eraan toevoegend dat Israël ook de hulpverlening moet faciliteren en moet zorgen voor duidelijkheid over veilige gebieden terwijl zijn troepen naar het zuiden trekken.

Het dodental en de humanitaire ellende, door hulpgroepen beschreven als bijna ongekend en vermijdbaar, zullen de militaire prestaties van Israël overschaduwen, zeiden regionale leiders.

“Dit is een oorlog die niet kan worden gewonnen”, zei de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ayman Safadi, op een conferentie in Qatar. “Israël heeft een hoeveelheid haat gecreëerd die deze regio zal achtervolgen en die de komende generaties zal bepalen.”

Militaire leiders zeiden dat ze nog steeds zes tot acht weken van zware gevechten verwachtten. De volgende fase van het Israëlische oorlogsplan zal zich naar verwachting richten op het handhaven van een gemilitariseerde bufferzone rond de enclave en het sturen van eenheden voor meer gerichte aanvallen.

In deze “hall”-fase “moet de IDF invallen uitvoeren op verschillende intensiteitsniveaus diep in de Gazastrook om de nog resterende Hamas-troepen te bereiken en ervoor te zorgen dat Hamas de controle niet opnieuw overneemt”, aldus defensieanalist Yoav. Limor schreef maandag in de Israëlische krant Hayom.

Maar dat plan staat in schril distinction met de ernstige waarschuwingen van bondgenoten en hulporganisaties. die zeggen dat ontheemde burgers bijna geen tijd meer hebben.

“Het gezondheidszorgsysteem is aan het instorten”, zei VN-secretaris-generaal António Guterres in Doha. “Ik verwacht dat de openbare orde binnenkort volledig zal instorten en dat er zich een nog ergere situatie kan voordoen, waaronder epidemische ziekten en een grotere druk op massale ontheemding naar Egypte.”

Vooral de medische zorg ligt “op de knieën”, directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO gewaarschuwd Zondag.

Tedros beschreef “actief beschietingen en artillerievuur” in de buurt toen de WHO chirurgische voorraden leverde die bedoeld waren om de behoeften van 1.500 mensen te dekken aan het al-Ahli-ziekenhuis in Gaza-stad.

“Het ziekenhuis zelf is aanzienlijk beschadigd en heeft dringend zuurstof en essentiële medische voorzieningen, water, voedsel en brandstof nodig”, zei hij.

Het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken gezegd dat er dit weekend in heel Gaza meerdere gezondheidsfaciliteiten en personeel zijn aangevallen en dat drie medische hulpverleners zijn neergeschoten terwijl ze probeerden medische benodigdheden voor ziekenhuizen op te halen in magazijnen van het ministerie van Volksgezondheid.

Het Europese Gaza-ziekenhuis werd voor de derde dag op rij “herhaaldelijk gebombardeerd”, zei OCHA, en twee paramedici raakten gewond toen een ambulance in de buurt van het ziekenhuis werd beschoten. De Submit kon de aanvallen niet onafhankelijk verifiëren.

Salah al-Jabari, een arts in het Koeweitse ziekenhuis in Rafah, vertelde The Submit dat “de overbevolking in de opvangcentra leidt tot de verspreiding van infectieziekten die we niet kunnen beheersen.”

Terwijl Israël meer mensen beveelt te vluchten naar toch al drukke delen van het zuiden, heeft het ziekenhuis stijgende gevallen gezien van maag-darmziekten, luchtweginfecties, huiduitslag, urineweginfecties en diarree, zei hij.

Hamdi al-Boumbardi, 68, die uit zijn huis in het noorden was verdreven en al weken in het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis woont, zei dat de nierziekte van zijn vrouw sinds het start van de oorlog was verergerd vanwege een gebrek aan medische zorg en schoon drinken. water.

Het zoeken naar water “is elke dag onze eerste taak geworden, van ‘s morgens tot ‘s avonds”, zei hij. ‘En om het te vinden is een waar surprise nodig.’

Israël en de Verenigde Naties bleven elkaar de schuld geven van de disaster.

Israëlische functionarissen zeiden maandag dat ze een additional grensovergang bij Kerem Shalom openen om inspecties uit te voeren. Volgens de Rafah Crossing Authority kwamen maandag honderd hulpvrachtwagens Gaza binnen – nog steeds een fractie van het aantal dat vóór de oorlog dagelijks doorkruiste.

“Er is geen sprake van vertraging aan Israëlische kant”, zei Eyon Levy van het kantoor van Netanyahu maandag tegen verslaggevers, waarbij hij internationale instanties de schuld gaf van “het niet bijhouden van de hulp.”

Maar een VN-woordvoerder zei dat pogingen om de leveringen op te voeren nutteloos waren tijdens de woedende gevechten. “Laten we benadrukken dat de grootste uitdaging te wijten is aan de intensiteit van de bombardementen in het zuiden”, vertelde Juliette Touma van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen aan The Submit.

De Algemene Vergadering van de VN zou dinsdag een spoedsessie over het battle houden, na het Amerikaanse veto over een resolutie van de Veiligheidsraad over een staakt-het-vuren op vrijdag. Er zou een stemming in de vergadering over de maatregel plaatsvinden, waarvoor een tweederde goedkeuring nodig zou zijn vrijblijvend.

Op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn winkels, bakkerijen en bedrijven maandag gesloten nadat Palestijnse facties hadden opgeroepen tot een algemene staking en protesten om een ​​staakt-het-vuren in Gaza te eisen. Er worden wereldwijd meer demonstraties verwacht.

Balousha rapporteerde vanuit Amman, Jordanië en Mellen vanuit Washington. Loveday Morris in Jeruzalem en Loay Ayyoub in Rafah hebben bijgedragen aan dit rapport.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here