Home Amusement Norman Lear, tv-meesterbrein en producer van ‘All within the Household’, sterft op 101-Nationwide

Norman Lear, tv-meesterbrein en producer van ‘All within the Household’, sterft op 101-Nationwide

0
Norman Lear, tv-meesterbrein en producer van ‘All within the Household’, sterft op 101-Nationwide


Norman Learde schrijver, regisseur en producer die een revolutie teweegbracht in prime time televisie met actuele hits als Alles in de familie En Maud en de politieke en sociale onrust in de ooit geïsoleerde wereld van sitcoms heeft voortgestuwd, is verdwenen. Hij was 101.

Lear stierf dinsdagnacht in zijn slaap, omringd door familie in zijn huis in Los Angeles, zei Lara Bergthold, een woordvoerder van zijn familie.

Lear, een liberale activist met oog voor mainstream leisure, maakte gewaagde en controversiële komedies die werden omarmd door tv-sitcomkijkers die lang naar het avondnieuws moesten kijken om erachter te komen wat er in de wereld aan de hand was. Zijn exhibits hielpen bij het definiëren van prime time-komedie in de jaren zeventig en daarna, lanceerden de carrières van jonge artiesten als Rob Reiner en Valerie Bertinelli en maakten van onder meer Carroll O’Connor, Bea Arthur en Redd Foxx supersterren van middelbare leeftijd.


Klik om video af te spelen: 'Inchecken met 'One Day at a Time'-ster Justina Machado'


Inchecken met ‘One Day at a Time’-ster Justina Machado


Zijn kenmerkende productie was Alles in de familie, dat werd ondergedompeld in de krantenkoppen van de dag, terwijl het ook putte uit Lear’s jeugdherinneringen aan zijn onstuimige vader. Racisme, feminisme en de oorlog in Vietnam waren brandpunten in de sitcom met de conservatieve Archie Bunker, gespeeld door O’Connor, en de liberale schoonzoon Mike Stivic (Reiner). Jean Stapleton speelde mee als Archie’s verwarde, maar goedhartige vrouw, Edith, en Sally Struthers speelden de dochter van de Bunkers, Gloria, die namens haar man vaak met Archie in botsing kwam.

Het verhaal gaat verder onder de advertentie

Start jaren zeventig bevatten topprogramma’s nog ouderwetse programma’s als Hier is Lucy, Ijzerkant En Geweerrook, hoewel de sector begon te veranderen. CBS, het belangrijkste netwerk van Lear, zou binnenkort zijn ‘rurale zuivering’ doorvoeren en dergelijke standbys annuleren De Beverly Hillbillies En Groene hectare. De baanbrekende sitcom De Mary Tyler Moore-showover een alleenstaande carrièrevrouw in Minneapolis, debuteerde op CBS in september 1970, slechts enkele maanden daarvoor Alles in de familie begonnen.

Maar ABC ging door Alles in de familie twee keer en CBS was aanvankelijk terughoudend om de gewaagde serie op zich te nemen, zou Lear zeggen. Toen het netwerk eindelijk werd uitgezonden Alles in de familiehet begon met een disclaimer: “Het programma dat je gaat zien is Alles in de familie. Het probeert op humoristische wijze onze zwakheden, vooroordelen en zorgen onder de aandacht te brengen. Door ze tot een bron van gelach te maken, hopen we op een volwassen manier te laten zien hoe absurd ze zijn.”

Eind 1971 was Alles in de familie was nummer 1 in de kijkcijfers en Archie Bunker was een vaste waarde in de popcultuur, met president Richard Nixon tot zijn followers. Sommige van zijn verwijten werden slogans, of hij nu zijn schoonzoon ‘Meathead’ of zijn vrouw ‘Dingbat’ noemde. Hij snauwde ook naar iedereen die zijn verschoten oranjegele fauteuil durfde te bezetten, het middelpunt van het Bunkerhuis in de New Yorkse wijk Queens en uiteindelijk een artefact in het Smithsonian’s Nationwide Museum of American Historical past.

Carroll O’Connor in een publiciteitsfoto voor ‘All within the Household’, circa 1975.

Silver Display-collectie/Getty Pictures

Zelfs het openingssegment van de present was innovatief: in plaats van een themalied buiten het scherm, zitten Archie en Edith aan de piano in hun woonkamer en zingen ze een nostalgisch nummer. Dat waren de dagenwaarbij Edith vals krijsde en Archie zulke regels uitsprak: ‘Ik had geen verzorgingsstaat nodig’ en ‘Meisjes waren meisjes en mannen waren mannen.’

Het verhaal gaat verder onder de advertentie

Alles in de familiegebaseerd op de Britse sitcom, Tot de dood ons scheidtwas vijf jaar op rij de nummer 1-serie en verdiende vier Emmy Awards als beste comedyserie, uiteindelijk overschaduwd door vijfvoudig winnaar Frasier in 1998.

Hits gingen door voor Lear en toenmalige associate Bud Yorkin, inclusief Maud En De Jeffersonsbeide spin-offs van Alles in de familie en beide dezelfde winnende combinatie van oneliners en sociale conflicten. In een tweedelige aflevering uit 1972 van Maud, werd het titelpersonage (gespeeld door Arthur) de eerste op televisie die een abortus onderging, wat leidde tot een golf van protesten en de hoge kijkcijfers van de present. Nixon maakte zelf bezwaar tegen een Alles in de familie aflevering over een goede vriend van Archie die homo blijkt te zijn, en privé tegen de assistenten van het Witte Huis uitschreeuwt dat de present relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht ‘verheerlijkte’.

“Controverse suggereert dat mensen ergens over nadenken. Maar er kan maar beter eerst en vooral gelachen worden, anders is het een hond”, zei Lear in 1994 in een interview met The Related Press.

Lear en Yorkin creëerden ook Goede Tijdenover een zwarte arbeidersfamilie in Chicago; Sanford & Zoon, een showcase voor Foxx als autokerkhofdealer Fred Sanford; En Een dag tegelijk, met Bonnie Franklin als alleenstaande moeder en Bertinelli en Mackenzie Phillips als haar dochters. In het seizoen 1974-75 produceerden Lear en Yorkin vijf van de tien beste exhibits. Rond dezelfde tijd, Alles in de familie opende een van de beste avondopstellingen op television, een zaterdaglijst van CBS waarop ook de niet-Lear-hits te zien waren M*A*S*H*, De Mary Tyler Moore-show, De Bob Newhart-show En De Carol Burnett-show.

Het verhaal gaat verder onder de advertentie

Wijlen Paddy Chayefsky, een vooraanstaand schrijver uit de vroege ‘gouden eeuw’ van de televisie, zei ooit dat Lear ‘de televisie wegnam van domme vrouwen en domme vaders, van de pooiers, hoeren, oplichters, privédetectives, junkies, cowboys en rustlers die televisie vormden. chaos, en in hun plaats plaatste hij het Amerikaanse volk.”

De serie van Lear weerspiegelde zijn vurige politieke overtuigingen, die hij door zijn zakelijke succes op grootse wijze kon uiten. In 2000 kochten hij en een associate een exemplaar van de Onafhankelijkheidsverklaring voor 8,14 miljoen greenback en stuurden het op een toer door het hele land.

Hij richtte in 1980 de non-profit, liberale belangenorganisatie Individuals for the American Means op als reactie op de groeiende kracht van conservatieve religieuze groeperingen. In een interview uit 1992 met het tijdschrift Commonweal zei Lear dat hij handelde omdat hij vond dat mensen als Jerry Falwell en Pat Robertson ‘religie misbruikten’.

“En ik begon te zeggen: dit is niet mijn Amerika. Je combineert politiek en religie niet op deze manier”, zei Lear. Hij was ook een actieve donor van Democratische kandidaten.

Met deze wrange glimlach en ondeugende boothoed bleef Lear een groot deel van zijn leven een jeugdige aanwezigheid en bleef hij tot ver in de negentig televisie maken, waarbij hij opnieuw opstartte. Een dag tegelijk voor Netflix in 2017 en onderzoek naar inkomensongelijkheid voor de documentaireserie Amerika verdeeld in 2016. Hij was ook te zien in twee documentaires: die van 2016 Norman Lear: gewoon een andere versie van jouen HBO’s blik uit 2017 op actieve niet-leeftijdsgenoten zoals de vader van Lear en Rob Reiner, Carl Reiner, Als je niet in het overlijdensbericht bent, eet dan ontbijt.

Het verhaal gaat verder onder de advertentie

In 1984 werd hij geprezen als de “vernieuwende schrijver die realisme op televisie bracht” toen hij een van de eerste zeven mensen werd die werd opgenomen in de Corridor of Fame van de Nationwide Academy of Tv Arts and Sciences. Later ontving hij een Nationwide Medal of Arts en werd geëerd in het Kennedy Middle. In 2020 gained hij een Emmy als uitvoerend producent van Dwell voor een studiopubliek: ‘All Within the Household’ En ‘Goede Tijden.’

Lear slaagde erin de moeilijke tv-kansen op verbazingwekkende wijze te verslaan. Minstens één van zijn exhibits stond elf opeenvolgende jaren (1971-82) in de high 10 van prime time. Maar Lear had ook flops.

Exhibits inclusief Heet L Baltimore, Palmerstown En ook bekend als Pablo, een zeldzame Spaanse serie, kreeg lovende kritieken, maar kon geen publiek vinden; anderen, zoals Alles wat glinstert En De Nancy Walker-show, verdiende geen van beide. Hij kreeg ook te maken met weerstand van castleden, waaronder Goede Tijden met John Amos en Esther Rolle in de hoofdrol, die vaak bezwaar maakten tegen de scripts als racistisch ongevoelig, en halverwege het seizoen een staking kregen van Foxx, die in 1973-74 acht afleveringen miste vanwege een contractgeschil.

In de jaren negentig, de komedie 704 Hauserdat met een nieuw gezin terugkeerde naar het Bunkerhuis, en de politieke satire De machten die er zijn waren beide van korte duur.

De zakelijke stappen van Lear waren intussen bijna altijd vruchtbaar.

Lear startte TAT Communications in 1974 als ‘enige creatieve kapitein van zijn schip’, vertelde zijn voormalige zakenpartner Jerry Perenchio in 1990 aan de Los Angeles Instances. Het bedrijf werd een belangrijke tv-producent met exhibits waaronder Een dag tegelijk en de parodie op de soapserie Maria Hartman Maria Hartmandat Lear zelf verspreidde nadat het door de netwerken was afgewezen.

Het verhaal gaat verder onder de advertentie

In 1982 kochten Lear en Perenchio Avco-Embassy Footage en richtten Embassy Communications op als de opvolger van TAT, waarbij ze met succes betrokken raakten bij movies, homevideo, betaaltelevisie en kabeleigendom. In 1985 verkochten Lear en Perenchio Embassy aan Coca-Cola voor $ 485 miljoen. Het jaar daarvoor hadden ze hun kabelbezit verkocht, naar verluidt met een flinke winst.

In 1986 stond Lear op de Forbes-lijst van de 400 rijkste mensen in Amerika, met een geschat vermogen van $ 225 miljoen. Het jaar daarop haalde hij de bezuiniging niet, na een scheidingsregeling van $ 112 miljoen voor zijn tweede vrouw, Frances. Ze waren 29 jaar getrouwd en hadden twee dochters.

Hij trouwde in 1987 met zijn derde vrouw, psycholoog Lyn Davis, en het echtpaar kreeg drie kinderen. (Frances Lear, die met haar schikking het inmiddels ter ziele gegane tijdschrift Lear’s oprichtte, stierf in 1996 op 73-jarige leeftijd.)

Lear werd op 27 juli 1922 geboren in New Haven, Connecticut, als zoon van Herman Lear, een effectenmakelaar die een tijdlang naar de gevangenis ging wegens het verkopen van valse obligaties, en Jeanette, een huisvrouw die Edith Bunker hielp inspireren. Norman Lear zou zich het gezinsleven herinneren als een soort sitcom, vol eigenaardigheden en wrok, ‘een groep mensen die aan de uiteinden van hun zenuwen en de toppen van hun longen leven’, legde hij uit tijdens een optreden in 2004 in de John F. Kennedy. Presidentiële bibliotheek in Boston.

Zijn politiek activisme had diepe wortels. In een interview uit 1984 met The New York Instances herinnerde Lear zich hoe hij op tienjarige leeftijd twee jaar bij zijn Russische immigrantengrootvader ging wonen. Het was zijn taak om de brieven van Shia Seicol, die begonnen met ‘Mijn liefste lieve meneer de president’, naar Franklin D. Roosevelt te sturen. Soms kwam er antwoord.

Het verhaal gaat verder onder de advertentie

‘Dat mijn grootvader er toe deed, gaf mij het gevoel dat elke burger er toe deed’, zei hij. Op 15-jarige leeftijd stuurde Lear through Western Union zijn eigen berichten naar het Congres.

Hij verliet het Emerson Faculty in 1942 om dienst te nemen bij de luchtmacht en ontving een Embellished Air Medal. Hij werkte na de oorlog in de public relations in New York en verhuisde vervolgens naar Californië.

Lear begon zijn schrijfcarrière start jaren vijftig in onder meer exhibits Het Colgate Comedy-uur en werkte voor komieken als Martha Raye en George Gobel. In 1959 richtten Lear en Yorkin Tandem Productions op, dat onder meer movies produceerde Kom op je hoorn blazen, Begin de revolutie zonder mij En Echtscheiding Amerikaanse stijl. Lear regisseerde ook de satire Koud Turkijeeen uitgave uit 1971 met Dick Van Dyke in de hoofdrol, over een klein stadje dat ingaat op het aanbod van een tabaksfabrikant van $ 25 miljoen om 30 dagen te stoppen met roken.

In zijn latere jaren richtte Lear samen met Warren Buffett en James E. Burke The Enterprise Enterprise Belief op, ter ere van bedrijven die een langetermijnvisie hebben op hun impact op het land.

Hij richtte ook het Norman Lear Middle op, gevestigd aan de Annenberg Faculty for Communication van de College of Southern California, dat de relatie tussen leisure, commercie en de samenleving onderzoekt. In 2014 publiceerde hij de memoires Zelfs dit magazine ik ervaren.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here