Home Voeding Hoe je meer plezier in je leven kunt krijgen (en waarom)

Hoe je meer plezier in je leven kunt krijgen (en waarom)

0
Hoe je meer plezier in je leven kunt krijgen (en waarom)


Ik heb nogal wat geschreven over waarom het niet alleen oké is, maar… belangrijk om plezier in te vinden voedsel. Waar ik, verrassend genoeg, niet over heb geschreven, gaat over waarom het belangrijk is om plezier van te hebben leven. Verrassend, need dit is iets waar ik veel met mijn klanten over praat (ik heb zelfs vragen op mijn intakeformulier over wat ze doen voor de lol en om creativiteit te uiten).

We hebben plezier, voldoening en vreugde nodig in ons leven, en als we die niet hebben, is het heel gemakkelijk om op voedsel te vertrouwen om aan die menselijke behoeften te voldoen.

Ik was al van plan dit bericht te schrijven toen een cliënt met mij vertelde dat ze zich meer bewust begon te worden van een verband tussen hoe betrokken ze is bij artistieke bezigheden en hoe uitdagend haar relatie met eten is. Als ze op creatief vlak niet tevreden is, zegt ze, legt ze meer druk op zichzelf om zich te identificeren precies wat ze wil eten. Als ze creatief bezig is, kan ze eenvoudig iets lekkers en voedzaams bereiden zonder het gevoel te hebben dat het zo moet zijn excellent maaltijd.

Ik vertelde haar dat ze niet mijn enige cliënt is die iets in die zin uitdrukt.

Leg uw plezier-eieren in meerdere manden

Als ik het over heb emotioneel eten,,Ik probeer genuanceerd te zijn, need het is geen zwart-wit onderwerp. Het is volkomen normaal om te eten voor troost, om te vieren of om andere emotionele redenen. Waar emotioneel eten zorgwekkend wordt als iemand dat doet het dwangmatig of automatisch, in plaats van een daadwerkelijke keuze te maken (met andere woorden, ze zijn reageren op emoties in plaats van reageren).

Het kan ook een probleem worden als voedsel iemands ENIGE hulpmiddel is om ermee om te gaan. Als dat het geval is, dan hebben ze gelukkig voedsel (en gelukkig gebruiken ze voedsel en niet, bijvoorbeeld medication of alcohol of risicovol gedrag), en… er zijn gevallen waarin het gebruik van voedsel kan lijken op het gebruik van een pleister als je hechtingen nodig. Als je worstelt met depressie, angstgevoelens, eenzaamheid, stress, verveling of angst (om maar een paar emoties en toestanden van zijn te noemen), dan is het vinden van een effectievere manier om het onderliggende probleem op te lossen of te beheersen een betere langetermijnoplossing. En om de kloof te overbruggen, is er nog steeds voedsel.

Maar terug naar plezier.

Er zijn zoveel manieren – groot of klein – waarop mensen plezier kunnen beleven. Muziek. Movies. Goede boeken. Een accomplice of geliefde knuffelen. Een hond of kat aaien. In de natuur zijn. Dansen. Tekenen of kleuren. Het voelen van water op onze huid. Echt lachen. Een therapeutic massage krijgen. Een babyglimlach zien (vooral als het jouw child is). Op een koude ochtend in een knus mattress liggen. Wiebelende blote tenen in het groene gras. Seksueel of ander intiem fysiek contact. Kijken naar een prachtige zonsondergang (of zonsopgang). Iets lekkers eten of drinken.

Deze zijn niet allemaal op alle mensen van toepassing, maar je begrijpt het wel.

Maar als we zouden proberen al onze genotsbehoeften vanuit één ding te bevredigen, zou dat onevenwichtig zijn. Dat is waar of dat ding is eten of vogels kijken of winkelen.

Denk aan de zintuigen

Als je niet zeker weet waar je plezier aan beleeft (behalve eten), denk dan eens aan de vijf zintuigen:

 • Zicht: Wat zie je als je rondkijkt in de ruimtes waar je de meeste tijd doorbrengt? Is het zo minimalistisch of maximalistisch als je zou willen? Spreken de kleuren en het art work je aan? Kun je groene levende wezens zien (binnen of door een raam)?
 • Geur: Wat ruik je? Zijn er onaangename geuren? Als je geur ruikt, is het dan aantrekkelijk of is het te veel? Vind je de geur lekker? Kunt u frisse lucht binnenlaten? Als u graag geurtjes en/of geparfumeerde huid- en haarverzorgingsproducten draagt, houdt u dan van de geuren, of ‘gebruikt’ u iets dat voor u is gekocht en dat u niet zelf heeft gekozen?
 • Geluid: Als je van muziek houdt, speel je het dan zo vaak als je wilt, of vergeet je het? Zijn hun geluiden van binnen of buiten te luid, afleidend of stimulerend (en kunt u iets doen om die geluiden te blokkeren of te verbergen)?
 • Aanraken: Denk aan alles wat je aanraakt, of aanraakt. Kleding, handdoeken, beddengoed, stoffering en kussens, vloeren, zeep en andere huidverzorgingsproducten. Vind je het gevoel van deze dingen tegen je huid prettig? Previous jouw kleding bij jou zoals jij dat wilt, of dat nu gestructureerd, rekbaar of soepel is? Zitten jouw schoenen comfortabel? Als u een romantische accomplice heeft, raakt deze u dan aan zoals u dat wilt? Heb je genoeg menselijk tintje in jouw leven?
 • Smaak: Denk eens aan alle dingen die door uw smaakpapillen gaan, niet alleen eten, maar ook dranken (koffie, thee, gearomatiseerd water, alcohol, zelfs kraanwater)? Kies jij meestal voor aantrekkelijk voedsel? Als u van thee houdt, heeft u dan uw favorieten bij de hand? Als u ervoor kiest om alcohol te drinken, kiest u dan wat u lekker vindt, en niet alleen wat er beschikbaar is? Zou je meer water drinken als je het op smaak zou brengen met schijfjes citrus, gember of komkommer, of misschien met verse muntblaadjes?

Wat ‘voedt’ jou nog meer?

Dit is geen zin, maar ik zou activiteiten willen toevoegen die de geest, de ziel of beide voeden: creatieve expressie, leren en sociale verbinding.

Creatieve expressie kan zowel geest als ziel voeden, waardoor u een ‘flow-staat’ kunt bereiken, een staat van totale onderdompeling in een activiteit. (Deze toestand wordt vaak geassocieerd met creatieve taken, zoals schrijven, tekenen of schilderen, maar kan ook optreden tijdens een fysieke activiteit, zoals dansen of hardlopen.) In een flow-toestand zijn maakt activiteiten leuker, maar heeft ook een aantal andere cognitieve en psychologische voordelen.

Leren voedt zeker de geest, maar het kan ook je ziel voeden. ‘Leren’ kan bestaan ​​uit jezelf onderwijzen door cursussen te volgen of non-fictieboeken en artikelen te lezen over onderwerpen die je interessant vindt. Of het kan fictie zijn en ‘jezelf verliezen’ in een goed verhaal. Misschien merk je dat bepaalde schrijvers je meer aanspreken als hun beschrijvingen neigen naar de zintuiglijke elementen die jij het prettigst vindt. Leren kan ook ‘ervaringsgericht’ zijn, bijvoorbeeld als je gaat tuinieren en met vallen en opstaan ​​leert welke planten je leuk vindt en hoe je ze kunt kweken, of als je besluit een instrument te leren bespelen, een vreemde taal te spreken of brood te bakken. .

Sociale verbinding voedt duidelijk de ziel, vooral als we contact maken met mensen die we goed kennen en wederzijdse liefde en respect delen (bij ‘giftige’ familie of vijanden zijn is geen bron van plezier). De kunst van het converseren is echter een vaardigheid die we kunnen leren en ontwikkelen, dus het stimuleren van gesprekken, zelfs met mensen die we niet goed kennen, kan de geest voeden, vooral als we daarbij iets nieuws leren. (Ik realiseer me dat voor sommige mensen, inclusief mensen met sociale angst, het praten met nieuwe of nieuwe mensen meer stressvol dan voedend kan zijn, waardoor het plezier uit je leven wordt weggenomen.)

Het maken van een ‘plezierinventaris’

Heb je het gevoel dat je meer plezier in je leven nodig hebt? Of merk je misschien specifiek dat eten je voornaamste bron van plezier is? Overweeg een inventarisatie te maken van de gebieden in uw leven waar u meer plezier kunt beleven.

Er zijn veel bronnen van plezier die intentie en enige inspanning vergen, maar weinig geld. terwijl er anderen zijn die, eerlijk gezegd, wat geld aannemen. Als uw price range krap is, kunt u:

 • Stoppen met het dragen van je meest oncomfortabele paar schoenen?
 • Eén veelzijdig kledingstuk kopen in een stof en pasvorm die prettig aanvoelt?
 • Een sierkussen kopen in een kleur waar je van houdt (zelfs als je je lelijke financial institution niet kunt vervangen)?
 • Weg met die ingelijste poster die je niet meer mooi vindt, ook al kun je hem nog niet vervangen?
 • Je tuin opruimen, zelfs als je geen price range hebt voor nieuwe planten?
 • De rommel opruimen van de werkbladen in de keuken die je uiteindelijk hoopt te renoveren?
 • Cease met het dragen van dat parfum dat je eigenlijk nooit leuk vond, ook al heb je er “goed geld” aan uitgegeven (of was het een geschenk)?
 • Cease je met jezelf ‘gezond’ voedsel te laten eten waarvan je de smaak of textuur niet lekker vindt?
 • Kussenslopen kopen die lekker aanvoelen tegen je wang, zelfs als je niet al je krassende beddengoed kunt vervangen?
 • De boeken lezen die u wilt lezen in plaats van de boeken die u “zou moeten” lezen?
 • Meer tijd doorbrengen in openbaar groen?
 • Speel vaker je favoriete muziek… en dans er misschien op?

Gewoon wat stof tot nadenken!


Carrie Dennett, MPH, RDN, is een in de Pacific Northwest gevestigde geregistreerde diëtist, voedingsdeskundige, freelance schrijver, intuïtief eetadviseur, auteur, en luidspreker. Haar superkrachten omvatten voedingsmythen doorbreken En inspirerende vrouwen om zich beter in hun lichaam te voelen en voedselkeuzes te maken die plezier, voeding en gezondheid ondersteunen. Dit bericht is uitsluitend voor informatieve doeleinden en vormt geen geïndividualiseerd voedings- of medisch advies.

Op zoek naar 1-op-1 voedingsadvies? Carrie biedt een 6 maanden durend Meals & Physique programma (intuïtief eten, lichaamsbeeld, mindfulness, zelfcompassie) en a IBS-managementprogramma van 4 maanden (low-FODMAP dieetcoaching met de nadruk op het vergroten van de voedselvrijheid). Bezoek de hyperlinks voor meer informatie en boek een free of charge kennismakingsgesprek om te zien of het programma goed bij je previous, en of wij goed bij je passen!

Druk dit bericht af Druk dit bericht af

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here