Home Onderwijs Tiener uit Michigan krijgt levenslang voor schietpartij op Oxford Excessive Faculty

Tiener uit Michigan krijgt levenslang voor schietpartij op Oxford Excessive Faculty

0
Tiener uit Michigan krijgt levenslang voor schietpartij op Oxford Excessive Faculty


Een rechter heeft een tiener uit Michigan vrijdag tot levenslang veroordeeld voor het vermoorden van vier studenten en het terroriseren van anderen op de Oxford Excessive Faculty, nadat hij urenlang had geluisterd naar de aangrijpende angst van ouders en gewonde overlevenden.

Rechter Kwame Rowe verwierp pleidooien van advocaten voor een kortere straf en zorgde ervoor dat Ethan Crumbley, 17, geen kans krijgt op vervroegde vrijlating.

Even voordat hij zijn lot hoorde, verontschuldigde de tiener zich voor de massale schietpartij en beloofde hij zich om te kleden terwijl hij achter de tralies zat.

“Mijn acties waren wat ik verkoos te doen. Ik kon mezelf niet tegenhouden. … Ik ben een heel slecht persoon. Ik heb vreselijke dingen gedaan”, zei de schutter, die 15 was toen hij in 2021 zijn college aanviel.

Levenslange gevangenisstraffen voor tieners zijn zeldzaam in Michigan, omdat het Amerikaanse Hooggerechtshof en het hoogste gerechtshof van de staat hebben gezegd dat de daden van minderjarigen anders moeten worden bekeken dan de misdaden van volwassenen. Maar de aanklager van Oakland County zei dat een termijn zonder voorwaardelijke vrijlating paste in de Oxford-zaak.

Rowe’s beslissing volgde op diep emotionele opmerkingen van households van de overledenen en overlevenden die vertelden hoe de tragedie hen heeft getroffen.

‘Uw uitspraken,’ zei Rowe, ‘zijn niet aan dovemansoren gericht.’

De tiener bekende schuldig te zijn aan 24 aanklachten, waaronder moord met voorbedachten rade en terrorisme. Hij bracht een pistool mee naar college, maar zijn rugzak werd nooit gecontroleerd, zelfs niet nadat zijn ouders diezelfde dag waren opgeroepen voor een vergadering over de gewelddadige tekeningen van hun zoon.

De rechter zei dat de schietpartij ruim van tevoren was gepland en merkte op dat de schutter voldoende tijd had om te stoppen terwijl hij door zijn college liep.

Rowe maakte zich vooral zorgen over de manier waarop slachtoffer Hana St. Juliana herhaaldelijk werd neergeschoten – ‘dat is executie’ – en dat een ander, Justin Shilling, van dichtbij werd neergeschoten in een badkamer terwijl een andere pupil gedwongen werd toe te kijken.

“De rechtbank kan het diepe trauma dat de staat Michigan en de gemeenschap van Oxford heeft veroorzaakt niet negeren”, aldus de rechter.

Eerder liet Rowe toe dat een ingelijste foto van Tate Myre naast hem werd geplaatst terwijl de vader van de vermoorde tiener sprak.

“Wij zijn ellendig. We missen Tate,’ zei Buck Myre. ‘Er zit een everlasting gat in ons gezin dat nooit meer kan worden gedicht.’

Nicole Beausoleil herinnerde zich dat ze het lichaam van haar dochter, Madisyn Baldwin, op het kantoor van de keuringsarts had gezien, terwijl haar hand met blauwgeverfde vingernagels uit een bedekking stak.

“Ik keek door het glas. Mijn schreeuw had het moeten verbrijzelen”, zei Beausoleil.

Shillings moeder, Jill Soave, vertelde de schutter dat hij een jongen had geëxecuteerd die hem door lastige tienerjaren had kunnen helpen.

‘Als je zo eenzaam, zo ellendig en verloren was, en je echt een vriend nodig had, zou Justin je vriend zijn geweest – als je het maar had gevraagd,’ zei Soave.

De tiener keek naar beneden terwijl Soave en anderen spraken, zelfs als ze hem verzochten hen aan te kijken.

Kylie Ossege legde uit hoe ze St. Juliana “duizend keer” had aangespoord om te blijven ademen terwijl ze op een met bloed doordrenkt tapijt op hulp wachtten. Haar klasgenoot stierf.

Ossege, nu pupil, werd neergeschoten en kampt nog steeds met dagelijkse pijn als gevolg van rugletsel.

“Het kunnen zwaaien van een been over mijn paard is mijn therapie. Het is pure vreugde”, zegt ze. “Ik heb het al twee jaar niet meer kunnen doen.”

Het verdedigingsteam van de schutter drong er bij de rechter op aan hem de kans te geven zijn leven te veranderen en op een dag in aanmerking te komen voor vervroegde vrijlating. Een door de rechtbank aangestelde voogd, advocaat Deborah McKelvy, zei twee jaar na de moorden dat de tiener niet dezelfde persoon was.

“Hij is een slimme jongeman”, zei ze tegen de rechter. “Hij is een artiest. Hij is een historicus. Er zijn dagen dat ik me er niet van bewust ben dat ik drie uur lang in een cel zit te praten, alleen maar met hem. Zijn leven is te redden.”

Advocaat Paulette Michel Loftin zei dat de tiener is verbeterd dankzij medicatie en geestelijke gezondheidszorg.

“Hij heeft spijt. Hij heeft de duistere stemmen en gedachten buiten kunnen houden”, aldus Loftin.

Maar de slachtoffers waren niet onder de indruk.

“Er kan geen sprake zijn van rehabilitatie”, zei de vader van St. Juliana, Steve St. Juliana, tegen de rechter. ‘Er is absoluut niets dat de beklaagde kan doen om mijn vergeving te verdienen. Zijn leeftijd speelt geen rol.”

In een dagboek schreef de schutter over zijn verlangen om studenten te zien lijden en de waarschijnlijkheid dat hij zijn leven in de gevangenis zou doorbrengen. Aan de vooravond van de schietpartij maakte hij een video waarin hij verklaarde wat hij de volgende dag zou doen.

Meer dan 25 mensen legden slachtofferverklaringen af, sommigen droegen shirts ter ere van de gevallen studenten. Sprekers herinnerden zich de dag en de nasleep ervan in grote en kleine particulars.

Linda Watson zei dat haar zoon Aiden, die in zijn been werd geschoten, nog steeds geen hele dag naar college gaat. Ze herinnerde zich dat het gezin in een lodge logeerde omdat een spijkerpistool dat in haar buurt werd gebruikt voor hem als een echt pistool klonk.

“Aiden zal hier de relaxation van zijn leven mee te maken krijgen. … Deze schutter – dit monster – zou de relaxation van zijn leven alles onerous en pijnlijk moeten voelen,’ zei Watson.

Ondertussen zitten Jennifer en James Crumbley, internet als hun zoon, opgesloten in de provinciale gevangenis. Ze wachten op een proces wegens onvrijwillige doodslag, beschuldigd van het thuis toegankelijk maken van een wapen en het verwaarlozen van de geestelijke gezondheid van de schutter.

De schietpartij vond plaats in Oxford Township, ongeveer 65 kilometer ten noorden van Detroit. Naast de vier studenten die omkwamen, raakten nog eens zes studenten en een leraar gewond.

Het schooldistrict van Oxford heeft een externe groep ingehuurd om een ​​onafhankelijk onderzoek uit te voeren. In een rapport dat in oktober werd uitgebracht, stond dat “misstappen op elk niveau” – schoolbestuur, bestuurders, personeel – hebben bijgedragen aan de tragedie.

Het gedrag van de tiener in de klas, inclusief het kijken naar een schietvideo en wapenmunitie op zijn telefoon, had hem moeten identificeren als een “potentiële dreiging van geweld”, aldus het rapport.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here