Home Huisdieren Meesterbrein van de hondenwereld – Dogster

Meesterbrein van de hondenwereld – Dogster

0
Meesterbrein van de hondenwereld – Dogster


De Border Collie is het Zwitserse zakmes, de alles-bagel van de hondenwereld. Wat u ook van hem nodig heeft, hij kan het met gemak doen, en vraag dan wat de volgende klus op uw to-do-lijst is. Hoewel door veel autoriteiten beschouwd als het intelligentste ras ter wereld, noemt niemand de Border Collie weinig onderhoud.

Dit is veel hond om mee om te gaan in een middelgrote verpakking. Niet elke Ford-chauffeur kan een volgetankte Maserati aan, en niet elke toevallige huisdiereigenaar kan een Border Collie tevreden en betrokken houden. Hier zijn zeven leuke weetjes over deze superhond.

Border Collie-geschiedenis

De Border Collie is ontstaan ​​in het grensland tussen Schotland en Engeland, waar de fokselectie van de herders gebaseerd was op coöperatief veegevoel en het vermogen om lange dagen te werken op ruig terrein. Deze selectieve fokkerij ontwikkelde de unieke werkstijl van de Border Collie, waarbij hij de kudde op een brede, vegende manier verzamelde en ophaalde, en deze vervolgens controleerde met een intense blik die bekend staat als ‘oog’, en een stalkende bewegingsstijl. Zoals de rasstandaard van de American Kennel Membership (AKC) stelt: “Door te fokken op foundation van dit werkvermogen is dit ras de belangrijkste herdershond ter wereld geworden, een taak waarvoor de Border Collie wereldwijd nog steeds wordt gebruikt.”

Veelzijdigheid, uw naam is Border Collie

Border Collie-experts en de AKC-standaard zijn het erover eens dat dit ras “een natuurlijke en ongerepte, echte werkherdershond is en moet blijven.” De Border Collie is niet alleen een superieure veehoeder, maar hij heeft ook bewezen een geduchte concurrent te zijn in prestatie-evenementen als gehoorzaamheid, behendigheid, rally, dokduiken en speuren. Ongeveer de enige activiteit die de Border Collie niet heeft geperfectioneerd, of zelfs maar pretendeert er goed in te zijn, is die van een luie bankaardappel.

Oefeningsvereisten

©happyborder; clearviewstock | Getty-afbeeldingen

Vanwege de werkende erfenis van het ras zijn Border Collies veeleisend en energiek. Ze doen het het beste in huishoudens waar ze voldoende beweging en spel kunnen krijgen, met mensen of met andere hondengenoten.

Vanwege hun grote behoefte aan mentale stimulatie zullen veel Border Collies problematisch gedrag ontwikkelen in huizen die niet aan deze eisen kunnen voldoen. Om hun verveling tegen te gaan, zijn Border Collies berucht om het kauwen van gaten in muren en meubels, het graven en andere destructieve activiteiten. Border Collie-clubs en reddingsgroepen adviseren dat iedereen die het ras overweegt, er eerst voor moet zorgen dat ze de benodigde oefening kunnen bieden als geschikte uitlaatklep voor de hoge energie en het grote uithoudingsvermogen van de Border Collie.

Een werkende Border is doorgaans vele uren per dag in de weer en gebruikt zijn persoonlijkheid en intelligentie om uitdagend vee onder controle te houden. Het ras raakt van streek en gefrustreerd als het in isolatie, genegeerd of inactief wordt gelaten. Ze kunnen bewegingsgevoelig zijn en kunnen bewegende voertuigen en fietsen achtervolgen, gedrag dat met de juiste coaching kan worden gecorrigeerd. Border Collies zullen hun sterke verlangen om te hoeden ook uiten door kleine kinderen, katten en honden te hoeden.

Present versus werken versus prestatie

Border Collies die afkomstig zijn uit de bloedlijnen van hondenshows zullen het meest op elkaar lijken, omdat hun fokkers honden produceren die voldoen aan een schriftelijke standaard die de ideale Border Collie beschrijft in grootte, silhouet, hoofd- en lichaamsvorm en algehele verschijning. Degenen uit werkende bloedlijnen zullen de minste uniformiteit vertonen, omdat het uithoudingsvermogen en het herdersvermogen van de honden het meest gewaardeerd worden, en het fysieke uiterlijk van weinig belang is. Border Collies uit prestatiebloedlijnen, gefokt om uit te blinken in behendigheid, rally en andere hondensporten, zullen daar ergens tussenin liggen.

Meer dan zwart-wit

Hoewel de overgrote meerderheid van de geziene Border Collies zwart-wit is, komt het ras in alle kleuren, combinaties en markeringen voor. De AKC-standaard stelt dat “alle kleuren gelijk moeten worden beoordeeld, waarbij geen enkele kleur of patroon de voorkeur krijgt boven de andere.” Je vindt Border Collies in driekleuren, chocolade, blauw en blauw merle, en rood in alle tinten, van koper tot blond.

Border Collies zijn ook verkrijgbaar in twee vachtlengtes. Bij beide zijn nauwsluitende, dichte, weerbestendige dubbele vachten vereist, maar de meest voorkomende ruwe vachtvariëteit heeft bevedering op de voorpoten, borst en heupen, terwijl de gladde variëteit een korte vacht heeft over het hele lichaam, meestal grover van kleur. textuur dan het ruwe.

Bordercollies in de media

Er zijn maar weinig rassen die vaker op television en in movies zijn gezien dan de Border Collie, en die zichtbaarheid heeft zeker een grote rol gespeeld in hun populariteit. Naast Borders in vele tientallen tv-commercials herinneren we ons Bandit uit de tv-serie Kleine huis op de Prairie en Shep, de ster van de Britse kindershow Blauwe Piet. Bij Border Collies die op het grote scherm te zien waren, speelde Nana mee Sneeuw honden, Vlieg
in SchatJessie in Dieren boerderijLoterijen in de animatie Rover Dangerfielden Mike erin Op en neer in Beverly Hills.

Beroemdheden steken de grens over

Het is niet verrassend dat veel acteurs, zangers, muzikanten en sportfiguren gepassioneerd zijn over hun Border Collies. De met sterren bezaaide lijst omvat James Dean, Anna Paquin, Tiger Woods, Dierks Bentley, Jerry Seinfeld, Ethan Hawke en Jon Bon Jovi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here