Home Carrière Hoe u uw CV beter kunt maken in 6 stappen

Hoe u uw CV beter kunt maken in 6 stappen

0
Hoe u uw CV beter kunt maken in 6 stappen


Recruiters bekijken tientallen cv’s per dag. Als ze iets zien dat ze niet leuk vinden, jouw cv binnen enkele seconden op de ‘nee’-stapel terecht kunnen komen.


Hier zijn een paar suggestions die u moet volgen om uw CV beter te maken dan de relaxation, zodat u zich onderscheidt van al die concurrentie!

1. Zorg ervoor dat uw CV foutloos is

We weten dat dit logisch klinkt, maar je zult misschien verrast zijn door het aantal cv’s met een spatiëringsprobleem, een interpunctiefout of zelfs een spelfout. Het probleem is dat je zo vaak naar je cv hebt gekeken. Je brein weet wat het moet zeggen, maar in werkelijkheid zegt het iets anders.

Haal er meerdere mensen bij proeflees je CVen laat ze het voor verschillende doeleinden lezen. De ene persoon moet bijvoorbeeld lezen voor grammatica, en de ander voor interpunctie en spelling. U kunt het zich niet veroorloven om een ​​CV naar te sturen werkgevers met fouten. Elke oppervlakkige fout kan uw kansen op een oproep voor die baan ernstig schaden.

2. Stem uw CV af op de beschrijving van de baan waarop u solliciteert

De wervingsmanager vraagt ​​tijdens een sollicitatiegesprek naar het cv van een sollicitant

Grote voorraad

Te vaak denken mensen dat hun CV een “een-en-klaar” voorstel is. Niet zo! Elke keer dat u solliciteert, moet u uw cv voor elke baan aanpassen.

Zorg ervoor dat trefwoorden uit de functiebeschrijving overeenkomen met trefwoorden in je cv. Zorg ervoor dat uw prestaties en successen aangeven dat u een uitstekende kandidaat bent de baan waarvoor u solliciteert. U moet uw cv voor elke vacature aanpassen. Er zijn geen uitzonderingen.

3. Maak je CV strak

Vrouw beoordeelt een CV

Grote voorraad

Sommige mensen denken dat de truc voor een geweldig CV is om er zoveel mogelijk prestaties in te stoppen door een klein lettertype te gebruiken en de marges tot het uiterste te rekken. Het resultaat is een cv dat moeilijk te lezen is en er rommelig en onhandig uitziet. Die cv’s komen op de stapel ‘nee’ terecht, omdat de wervingsmanager vindt het niet belangrijk genoeg om het doc te doorzoeken op echt relevante informatie. Ze hebben ook geen tijd te verliezen als er tientallen andere cv’s zijn om te beoordelen.

Je cv moet een strakke en eigentijdse uitstraling hebben. Gebruik veel witruimte en wees zo beknopt mogelijk. Gebruik ook strakke lettertypen zoals Calibri of Arial.

4. Gebruik trefwoorden strategisch

Vrouw op laptop werkt aan haar CV

Grote voorraad

Controleer de functiebeschrijving zorgvuldig voor elke functie waarvoor je solliciteert. Gebruik vervolgens trefwoorden in uw cv die overeenkomen met de trefwoorden in de functiebeschrijving. Het kan ook handig zijn om free of charge woordwolktools te gebruiken om de trefwoorden te identificeren die het vaakst in de functiebeschrijving worden gebruikt. Door deze trefwoorden aan je cv toe te voegen, wordt het gemakkelijker voor je cv voorbij de ATS komen.

Recruiters en managers inhuren zijn op zoek naar mensen die goed bij hun vacatures passen. Laat ze niet raden of u wel of niet over de vereiste vaardigheden of ervaring beschikt. Uw cv moet hen nieuwsgierig maken naar meer informatie over uw kwalificaties. Uiteindelijk is het doel van je cv om ervoor te zorgen dat de werkgever je belt. Het zal niet de reden zijn dat je de baan krijgt, maar het zal je wel een sollicitatiegesprek opleveren.

5. Beschrijf prestaties, geen verantwoordelijkheden

Man op laptop zoekt naar een baan terwijl hij zijn CV schrijft

Grote voorraad

Vermijd het gebruik van het woord ‘verantwoordelijk’ in je cv. Concentreer u in plaats daarvan op specifieke en kwantificeerbare prestaties. Wat bijvoorbeeld indrukwekkender klinkt:

  • Verantwoordelijk voor de productieproductie met bewezen staat van dienst in het overtreffen van de verwachtingen.
  • Leiding gegeven aan 5 verschillende groups in de loop van meer dan 10 jaar, resulterend in $50 miljoen aan nieuwe verkopen en een vermindering van verspilling met 30%.

Als je het tweede opsommingsteken zei, heb je de juiste gekozen. Dat is waar rekruteringsmanagers naar op zoek zijn op een cv.

6. Gebruik ‘machtswoorden’

Wervingsmanagers bespreken het cv van een sollicitant tijdens een sollicitatiegesprek

Grote voorraad

Laat zien dat je een persoon van actie bent. In plaats van ergens ‘verantwoordelijk voor’ te zijn, kun je beter woorden gebruiken als ‘geadviseerd’, ‘geleid’, ‘gelanceerd’, ‘uitgevoerd’, ‘gegenereerd’, ‘gepland’, ‘geproduceerd’, enzovoort. krachtige CV-woorden (en anderen zoals zij) demonstreren uw vermogen om op uw werk te presteren en uw specifieke rol in eerdere banen. Sterke actiewoorden valideren uw capaciteiten en specifieke taken die u heeft uitgevoerd.

Bedenk wat beter is:

  • Verantwoordelijk voor de lancering van een nieuw product.
  • Initieerde en leidde de lancering van nieuwe producten die resulteerden in een omzet van $ 20 miljoen.
Vergeet niet dat je cv representeert wie je bent en wat je kunt doen als je er niet persoonlijk bij kunt zijn om dat allemaal uit te leggen aan een rekruteerder of personeelsmanager. Je CV is slechts een van de honderden die op een bepaalde dag een bedrijf binnenvliegen. Je moet uitblinken uit de massa, en het is jouw verantwoordelijkheid om dat te bewerkstelligen. Door de bovenstaande suggestions te volgen, weet je zeker dat je een CV maakt die beter is dan de relaxation.

Meer hulp nodig met uw zoek naar werk?

Lid worden om te leren hoe u een baan kunt vinden en uw ware potentieel kunt ontketenen om te krijgen wat u wilt van uw werk!

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op een eerdere datum.

Van uw siteartikelen

Gerelateerde artikelen op web

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here