Home Natuur Siblicide: een onlosmakelijk gedrag bij vogels?

Siblicide: een onlosmakelijk gedrag bij vogels?

0
Siblicide: een onlosmakelijk gedrag bij vogels?


door Mike Fitz

Als we ongefilterde beelden van wilde dieren bekijken op discover.org, zijn we onvermijdelijk getuige van de harde realiteit van de natuur. Beren strippen de huid van levende zalm. Leeuwen onderwerpen zebra’s. Een python lokt een nietsvermoedende vogel van zijn plek. Valken vechten om broedgebieden. Raven plunderen een leegstaand adelaarsnest. Hoewel het moeilijk kan zijn om deze gebeurtenissen te bekijken, zijn de redenen daarvoor doorgaans duidelijk. Honger en voortplanting zijn krachtige motivatoren. Andere gedragingen en situaties stellen echter onze finest beschikbare wetenschap op de proef, evenals onze gevoeligheden voor goed en kwaad.

Een vogelnest is een dichotome plaats van verzorging en battle. Ouders zorgen voor hun kwetsbare jongen, terwijl kuikens strijden om voedsel en ruimte. De concurrentie in een vogelnest kan zich manifesteren op manieren die veel verder gaan dan de keren dat mijn broer, zus en ik ruzie maakten om het laatste koekje.

Een excessive vorm van rivaliteit tussen broers en zussen bij een vogelnest kan tot siblicide leiden. Siblicide, ook wel Kaïnisme genoemd, naar het bijbelverhaal van Kaïn en Abel, vindt plaats wanneer het gedrag van een nestvogel leidt tot de dood van een of meer van zijn broers en zussen door verhongering, lichamelijk letsel of uitzetting uit het nest. Hoewel siblicide in het algemeen niet gebruikelijk is bij vogels, komt het wel voor in a grote verscheidenheid aan vogels. Het is gedocumenteerd bij de visarend, schoenbekooievaar, zuidelijke neushoornvogel, witbuikgierzwaluw, blauwkeelbijeneter en blauwvoetgent, evenals bij bepaalde soorten kraanvogels, adelaars, zilverreigers, haviken, reigers, zeekoeten, meeuwen en uilen. , pelikanen, pinguïns en gieren.

Siblicide bij vogels komt vaak voor zodra een grotere of agressievere nestvogel de omvang, kracht en wapens krijgt (zoals een scherpe snavel) om aanzienlijke schade toe te brengen aan zijn jongere en kleinere nestgenoot (en). Op discover.org zullen we dit waarschijnlijk zien op de webcam met het Afrikaanse zwarte adelaarsnest (Verreaux’s) in Zuid-Afrika, en het is mogelijk dat we het kunnen zien by way of de digicam’s van grote blauwe reiger, visarend, zwarte zeekoe en Amerikaanse zeearendennesten in Noord-Amerika. Maar er zijn verschillen in de manier waarop het gebeurt. Afrikaanse zwarte adelaars ondergaan verplichte siblicide: er worden twee eieren gelegd, ze komen op verschillende tijdstippen uit en het oudere kuiken doodt altijd zijn jongere broer of zus. Siblicide daarentegen is facultatief bij reigers en visarenden: het is oblique en komt niet altijd voor.

Het onderscheiden van de nuances van obligaat en facultatief siblicide maakt het natuurlijk niet eenvoudiger om getuige te zijn. Ik vraag me af of dit gedrag gedeeltelijk zo moeilijk is om naar te kijken, omdat het zo moeilijk uit te leggen is.

Veel organismen, waaronder de mens, doen openlijke pogingen om het voortbestaan ​​van verwante individuen te helpen verzekeren. Deze eigenschap is echter niet universeel. In het beste geval gedragen veel meer organismen zich onverschillig ten opzichte van het voortbestaan ​​van hun broers en zussen. Anderen nemen een agressievere houding aan. Bepaalde soorten haaien vallen hun broers en zussen aan en eten ze op in de baarmoeder.

Als siblicide onaangepast was, als het geen overlevingsvoordelen opleverde op de korte of lange termijn, vooral als een alternatieve levensgeschiedenisstrategie zoals samenwerking tussen nestjongen tot hogere overlevings- en voortplantingscijfers zou leiden, dan zouden degenen met de siblicide eigenschap uiteindelijk hun genen kunnen hebben verwijderd van de populatie of soort. Maar omdat siblicide blijft bestaan, hebben wetenschappers – of in ieder geval mijn interpretatie van hun conclusies – geopereerd in de veronderstelling dat siblicide, vooral verplichte variatie, een soort voordeel oplevert dat leidt tot reproductief succes voor de individuen die het beoefenen.

De afgelopen decennia hebben wetenschappers veel mogelijke verklaringen voor siblicide bij vogels verondersteld. Misschien is het enige dat we zeker weten dat er bepaalde factoren zijn die de kans vergroten dat dit gebeurt, hoewel geen enkele universeel lijkt te zijn. Bij vogels is siblicide gecorreleerd met een grote lichaamsgrootte op volwassen leeftijd, advanced jacht- en foerageergedrag, een langdurige leerperiode in het vroege leven en een langzaam levensgeschiedenistempo (dat wil zeggen dat je lang leeft en een laag voortplantingspercentage hebt). . Bovendien hebben siblicide vogelsoorten meer kans op een lange nestperiode en effectieve wapens op jonge leeftijd, zoals een scherpe snavel. Wat de broedperiode betreft, bedenk dat Amerikaanse roodborstjes (een soort zonder gedocumenteerde siblicide) het nest ongeveer 14 dagen na het uitkomen verlaten, terwijl de Afrikaanse zwarte adelaar 95 dagen of langer niet uitvliegt. Ook de nesten van veel siblicide soorten bieden doorgaans beperkte ontsnappingsmogelijkheden. Een wilde eendje brengt na het uitkomen relatief weinig tijd door in zijn nest en dankzij zijn vermogen om zelfstandig te bewegen en te eten, kan hij gemakkelijk een opdringerige broer of zus ontwijken, in tegenstelling tot een reigerkuiken dat na het uitkomen wekenlang in een nest hoog in een growth blijft. Bovendien, als de soort asynchroon uitbroedt, heeft het oudere, eerst uitgekomen kuiken een voorsprong op het gebied van groei en die paar dagen kunnen een enorm verschil maken. Een moeder Canadese gans kan veel eieren leggen, maar ze begint pas met broeden als het hele legsel is gelegd en al haar eieren ongeveer tegelijkertijd uitkomen. Een vrouwelijke Afrikaanse zwarte adelaar daarentegen begint haar eerste ei onmiddellijk uit te broeden, ook al legt ze gewoonlijk drie of vier dagen later een tweede ei. Als gevolg hiervan komt haar eerste kuiken enkele dagen vóór het tweede uit. Wanneer het tweede kuiken uitkomt, gebruikt het oudere zwarte adelaarskuiken zijn sterk gehaakte snavel om zijn jongere, kwetsbare broer of zus aan te vallen. In Meer dan verwanten, minder dan vriendelijk: de evolutie van gezinsconflicten, noteert bioloog Douglas Mock een geval waarin een ouder Afrikaans adelaarskuiken zijn nestgenoot aanviel binnen een paar uur nadat zijn broer of zus was uitgekomen. Het jongere kuiken stierf drie dagen na het uitkomen en woog 18 gram minder dan toen het uitkwam als gevolg van de herhaalde aanvallen en het voedselmonopolisering van zijn oudere broer of zus.

Het is misschien niet verrassend dat de beschikbaarheid van voedsel en honger een belangrijke rol spelen, vooral bij soorten met facultatieve siblicide. Als de ouders voedsel in grote pakketten afleveren, kunnen de oudere of sterkere kuikens het voedsel monopoliseren, ten koste van hun broers en zussen. Als de ouders hun kuikens niet vaak voeren en de voedseloverdracht tussen de voedingen traag is, kan een ouder of sterker kuiken ook de voeding van zijn broer of zus verstoren.

De concurrentie om voedsel kan heviger worden naarmate de kuikens groeien. Maar voldoende voedsel kan er ook voor zorgen dat jongere of kleinere kuikens de kracht en energie hebben om de agressie van hun nestgenoten te weerstaan ​​en te overleven. Een onderzoek naar grote zilverreigers ontdekte dat de hoeveelheid voedsel weinig directe invloed had op het vechtgedrag tussen broers en zussen, hoewel het consequent de overleving van de kuikens beïnvloedde. Toen wetenschappers een groot zilverreigernest in Texas van further voedsel voorzagen, ontdekten ze dat nestgenoten hun agressie jegens elkaar niet verminderden, maar dat er meer kuikens overleefden en uitvlogen.

Er kunnen ook andere factoren zijn die siblicide beïnvloeden. Eén idee stelt bijvoorbeeld dat sommige kuikens kwetsbaarder kunnen zijn voor parasieten. Deze plagen kunnen een kuiken in een verzwakte toestand achterlaten waarin het de agressie van zijn nestgenoten niet kan weerstaan.

Zoals soorten met facultatieve siblicide aantonen, kunnen alle nestvogels overleven als de omstandigheden dit toelaten. Oudervogels zijn vaak geweldige jagers en selecteren hun broedgebieden goed, wat verplichte siblicide verwarrend maakt. Er is niet altijd een tekort aan voedsel voor jonge (minder dan een week oude) Afrikaanse zwarte adelaarskuikens. Dus als “Kaïn” altijd “Abel” wil doden, wat heeft het dan voor zin om een ​​tweede ei te leggen? Misschien is de verplichte siblicide ontstaan ​​in afwachting van voedseltekorten later in de broedperiode, of misschien zijn er andere, sterkere redenen. Natuurlijke selectie werkt immers op een continuüm van schaalniveaus.

Voor een moeder Afrikaanse zwarte adelaar zijn de energetische kosten van het leggen van een tweede ei relatief klein, maar de uitbetaling zou enorm kunnen zijn – althans in termen van reproductief succes – als er iets met het eerste ei gebeurt. Op deze manier zou het tweede ei van een zwarte adelaar kunnen dienen als een soort verzekeringspremie. Een onafhankelijke analyse van één onderzoek naar sterfte onder kuikens bij Afrikaanse zwarte adelaars ontdekte dat ongeveer een op de vijf van de als tweede uitgekomen kuikens het overleefde om uit te vliegen. In feite overleefde “Abel” het en vluchtte naar het Roodekrans-nest van het Black Eagle Venture, waar discover.org nu een webcam heeft, in 2005 en 2006 nadat het eerste ei niet uitkwam. Hoewel de kans dat het tweede ei overleeft klein blijft, kan het nog steeds internet genoeg reproductieve beloning bieden om de inspanning van het leggen van een tweede ei te garanderen, zelfs als de agressie van broers en zussen er in de meeste gevallen toe zal leiden dat een ouder kuiken zijn nestgenoot doodt.

Ik bied deze informatie aan in de wetenschap dat het siblicide voor velen van ons niet gemakkelijker zal maken om getuige te zijn. Het is passend en natuurlijk om voor dieren te voelen en je in te leven in hun strijd. Siblicide is vaak moeilijk, zo niet verontrustend om naar te kijken, dus onthoud altijd dat het ook prima is om een ​​pauze te nemen van de digicam’s of naar een digicam te kijken die zich vooral op het landschap richt in plaats van op dieren in het wild als de dingen onaangenaam worden.

De diversiteit aan overlevingsstrategieën onder wilde dieren is voor mij echter een oneindige fascinatie, en ik hoop voor jou ook. Als sort was ik niet altijd de beste broer voor mijn jongere broers en zussen, maar ik was wel afhankelijk van hun welzijn. Dus zoiets als siblicide bij vogels lijkt zo ongewoon om je vreemd te voelen. Maar in plaats van te beoordelen of het goed of fout is, zie ik het als iets anders, iets dat buiten de menselijke ethiek valt, een gedrag dat een doel heeft voor de dieren die het ervaren. Hoewel siblicide bij bepaalde vogelsoorten lijkt te zijn geëvolueerd om de overleving te bevorderen, blijft het een gedrag dat ons ongemak veroorzaakt en dat voor de wetenschap moeilijk te rijmen is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here