Home Voeding Hoe intuïtief eten de feestdagen vrolijker kan maken

Hoe intuïtief eten de feestdagen vrolijker kan maken

0
Hoe intuïtief eten de feestdagen vrolijker kan maken


Mindful Eten Vakanties: Wanneer je de feestdagen mindful benadert, kun je op een evenwichtige manier genieten van vakantiefavorieten.  Foto bovenaanzicht van een cranberrytaart op een wit linnen tafelkleed, versierd met groen.

Er was eens een vakantievoedsel dat opviel als hoogtepunten in een jaar waarin het relatief eenvoudiger was. Maar in de huidige voedselomgeving, met het hele jaar door toegang tot heerlijk en zelfs toegeeflijk voedsel, lijkt het alsof de feestdagen de lat hoger hebben gelegd, waardoor de vakantie als een mijnenveld kan aanvoelen.

Zoals ik in mijn vorige publish al zei, de voedselomgeving tijdens de vakantie kan bijzonder beangstigend zijn als u momenteel een dieet volgt of ‘schoon eten’ probeert toe te passen, als u een voorgeschiedenis heeft van diëten of eetstoornissen, of als u worstelt met emotioneel of stress-eten. Te veel eten – zowel reëel als waargenomen – kan leiden tot schuldgevoelens, wroeging en nog meer overeten, wat op zijn beurt kan leiden tot het begroeten van het nieuwe jaar met een nieuw dieet, wat leidt tot een neerwaartse spiraal van regels en schuldgevoelens en het gevoel een mislukking te zijn.

Voorbij de voedselregels

Op zoek naar manieren om dit seizoen vrede te sluiten met eten? Je zult het niet vinden in clichématige adviezen om “rauwe groenten bij te vullen zonder dip in plaats van de andere hapjes te eten” of “Eet vóór het feest, zodat je geen honger hebt en niet in de verleiding komt om OP het feest te eten.” Dit soort advies kan een grote averechtse uitwerking hebben, omdat, nogmaals, Als u uzelf de toegang tot uw favoriete voedsel ontzegt, kan dit ertoe leiden dat u zich ongemakkelijk gaat voelen, of zelfs tot eetbuien.

Een gezonder advies is om naar toe te gaan bewust en intuïtief etenwat je kan helpen de ‘alles en alles magazine’-mentaliteit te vermijden – samen met de slingerbeweging van beperking naar overdaad – door u begeleiden bij het kiezen van voedsel dat u echt wilt en de relaxation laten staanwaardoor uiteindelijk de tevredenheid toeneemt.

Een klein voorbehoud is dat de feestdagen een meer uitdagende tijd kunnen zijn start door aandachtig en intuïtief te eten, omdat meer dingen om je aandacht strijden, en je gehaast en gestrest voelt, maakt het moeilijker om te pauzeren en interne signalen op te merken. Dat gezegd hebbende, soms is er geen tijd zoals het heden.

Mindful Eten Vakanties: Wanneer je de feestdagen mindful benadert, kun je op een evenwichtige manier genieten van vakantiefavorieten.  Foto bovenaanzicht van een hoek van een antieke bakplaat, omgeven door een aantal stervormige suikerkoekjes, half gedoopt in chocolade en hagelslag.

Toestemming om te eten

Als je eraan gewend bent jezelf favoriete voedsel te ontzeggen – of ze te eten en je er vervolgens schuldig over te voelen – is een manier om uit de cyclus van restrictie-overeten te komen, het doen van geef jezelf toestemming naar bewust eet vakantiefavorieten. Dit kan de kracht van het voedsel terugnemen.

Wat bedoel ik met macht? Wanneer u favoriete vakantievoedsel ‘verboden terrein’ verklaart, versterkt dit hun aantrekkingskracht. (Hallo, verboden vrucht.) Wanneer u uiteindelijk toch toegeeft aan voedsel dat u als ‘verboden’, ‘slecht’ of ‘ongezond’ heeft bestempeld, is de kans groot dat u niet meer van één portie kunt genieten. Als u denkt dat u dit voedsel nooit meer zult eten, dit kan een Laatste Avondmaal-mentaliteit veroorzaken, wat leidt tot eten tot een ongemakkelijke volheid. Dit wordt vaak gevolgd door schuldgevoelens en zelfs schaamte, die op zichzelf krachtige triggers kunnen zijn voor overeten.

Als je al bewuste en intuïtieve eetgewoonten hebt ontwikkeld, houd daar dan rekening mee angst rond de feestdagen kan het verleidelijk maken om dat te doen nieuwe voedselregels creëren om te proberen die angst onder controle te houden – een strategie die ook de neiging heeft averechts te werken. Als je je aan veel voedselregels probeert te houden, ontstaat er spanning, wat bijna altijd leidt tot “Oh, ach, toch maar” eten om die spanning tijdelijk te verlichten.

Het verhogen van de tevredenheid en het eetplezier

Intuïtief eten helpt je echt meer op een evenwichtige manier van eten genieten, niet op een manier die voor iedereen free of charge is. In werkelijkheid, de beste manier om tijdens de vakantie van eten te genieten, is door niet te beperken of te beroven. Waarom? Need als je in de modus ‘Ik eet het nu op, need ik heb het later niet meer’-modus, geniet je er niet ten volle van… en wie wil er nu niet méér van eten genieten?

Maximaal genieten omvat onder meer het kiezen van voedsel dat goed smaakt En een goed gevoel voor het lichaam. Het kan nuttig zijn om tijdens de vakantie even de tijd te nemen om na te denken over je favoriete eten, en ruimte te maken voor dat eten. Je kunt ook besluiten om na te denken over welke gerechten op elk evenement het lekkerst zullen smaken, en daar ruimte voor te maken, waarbij je bedenkt dat sommige gerechten er beter uitzien dan ze smaken.

Je zou zelfs kunnen ontdekken dat het maximaliseren van plezier en tevredenheid een betere motivator is dan welk ‘zou dan ook’. Dit kan ervoor zorgen dat de vakantie een goed second is om intuïtieve vaardigheden en eetvaardigheden te oefenen, omdat er zoveel mogelijkheden zijn om te genieten van voedsel waar je van houdt. Waarom zou je je druk maken over in de winkel gekochte koekjes of uitgedroogde toffees als er heerlijk eten in overvloed is? Als je kieskeurig wilt zijn, doe het dan op een bewuste manier en niet op foundation van regels.

Bewuste eetvakanties: Het oefenen van zelfzorg, inclusief wat vrije tijd, kan het gemakkelijker maken om tijdens de feestdagen bewust te eten.  Foto van een latte met hartvormig schuim in een witte kop en schotel, voor een opengeslagen tijdschrift op een wit tafelblad.

Het eren van honger

Een deel van de tevredenheid komt voort uit honger – omdat het voedsel beter smaakt – maar niet TE hongerig. Het eren van honger is een kernprincipe van intuïtief etenEn Het is essentieel om de hele dag gevoed te blijvenneed als je enorme honger hebt als je een feest of ander vakantie-evenement binnenloopt, zul je niet ten volle van het eten genieten!

Heeft u ooit geprobeerd speciale maaltijden of lekkernijen tijdens de feestdagen te compenseren door de lunch of het diner over te slaan, om vervolgens met veel honger op een feestje aan te komen? De kans is groot dat je dat hebt gevonden de combinatie van oerhonger + heerlijk vakantievoedsel = te veel eten…en misschien niet eens echt proeven dat heerlijke eten.

Chaotische, overgeplande dagen (vaak rond de feestdagen) kunnen leiden tot chaotisch eten, overgeslagen maaltijden en mogelijk te veel eten als gevolg van de daaruit voortvloeiende hongerige, zelfs oer honger. Dit betekent dat Het plannen van regelmatige maaltijden en snacks om lange pauzes zonder eten te voorkomen, is belangrijk voor zelfzorg. Op het eerste gezicht voelt dit misschien niet intuïtief, maar de realiteit is dat het moeilijker is om subtiele honger op te merken aanwijzingen voor volheid als je te veel planning hebt en gestrest bent.

Zelfzorg- en coping-mechanismen

Een andere reden waarom zelfzorg zo belangrijk is, is dat het is gemakkelijker om intuïtief en met aandacht te eten als je innerlijke huis op orde is. De feestdagen horen vreugdevol te zijn, maar er zijn veel stressfactoren en emotionele triggers die ervoor kunnen zorgen dat zelfs ervaren intuïtieve eters het moeilijk hebben. Zoals ik ook in mijn vorige bericht zei, is dit nu een goed second om de balans op te maken van je emotionele coping-mechanismen, eten is dus niet de enige focus van hoe je de vakantie doorkomt.

Neem de tijd om er iets mee te doen fysieke activiteiten waar u van geniet – binnenshuis, als je het weer gewoon niet kunt verdragen – en krijg genoeg slaap. Slaapgebrek interfereert met signalen van honger en volheid.

Dat gezegd hebbende, kan het inpassen van zelfzorg in een toch al drukke dag … stressvol zijn. Als dit bij jou het geval is, stel praktische zaken dan boven perfectionisme. Vraag jezelf, “Wat zijn de minimale zelfzorgvereisten om mijn gezond verstand te behouden?” Bedenk uw belangrijkste zelfzorgprioriteiten en probeer een vorm van stilte in te bouwen – of dat nu een dagboek bijhouden is, een dangerous nemen, wat tijd doorbrengen in de natuur, meditatie of gewoon zitten en een boek lezen terwijl u naar uw favoriete muziek luistert. Wanneer veel dingen om uw aandacht strijden, Door prioriteit te geven aan wat stilte kun je verbonden blijven met jezelf en de behoeften van je lichaam. Dat geldt vooral als je de neiging hebt om introvert te zijn en graag tijd voor jezelf doorbrengt! (Ik steek mijn hand op!)

Mindful Eten Vakanties: Wanneer je de feestdagen mindful benadert, kun je op een evenwichtige manier genieten van vakantiefavorieten.  Foto bovenaanzicht van een gedeeltelijk gesneden vakantiefruit-en-notenbrood op perkamentpapier op een antieke bakplaat, versierd met papieren sneeuwvlokken, zittend op een wit-grijs marmeren aanrecht.

Grenzen stellen en het podium bepalen

Toestemming om te eten en afstemmen op fysieke en emotionele sensaties tijdens en na het eten zijn twee intuïtieve eetprincipes die hand in hand gaan. In plaats van te proberen vooraf bepaalde dieetregels te volgen, eet met intentie en bewustzijn. Stel je voor om je beter te voelen als je klaar bent met eten dan toen je begoneet dan met bewustzijn van je eten en je lichaam.

Om dit in de praktijk te brengen, kan het helpen om mentaal te repeteren voor uitdagende voedselgerelateerde situation’s. Ik kan dit echt niet genoeg aanmoedigen! Vraag jezelf af: “Hoe zou ik willen genieten van deze maaltijd/dit feest/de feestdagen?” Loop vervolgens mentaal door een voedselgerelateerd vakantie-evenement. Stel je voor dat je geniet van eten en weggaat van de maaltijd of het feest zonder dat je vol zit. Stel je dan voor hoe het zou voelen om gevuld te worden. Op welke manier wil jij je voelen?

Dit soort repetities ook nuttig bij het omgaan met voedselduwers, wat zelfs voor geoefende intuïtieve en bewuste eters een vakantieprobleemzone kan zijn. Zoals Evelyn Tribole, co-auteur van “Intuïtief eten”, zegt vaak: “Het is niet jouw verantwoordelijkheid om iemand gelukkig te maken door te veel te eten, ook al duurde het uren om een ​​speciaal kerstgerecht te bereiden. Misschien moet je oefenen in het beleefd zeggen: ‘Nee, dank je.’

De feestdagen gebruiken als lanceerplatform

Als je oefent met het stellen van grenzen, het stellen van prioriteit aan zelfzorg en het maken van ruimte voor favoriete eten tijdens de vakantie, dit kan helpen de weg vrij te maken voor het verder cultiveren van intuïtieve eetvaardigheden na de vakantie. Als je eenmaal begint, cease dan niet en laat de bal rollen!

Gerelateerde berichten


Carrie Dennett, MPH, RDN, is een in de Pacific Northwest gevestigde geregistreerde diëtist, voedingsdeskundige, freelance schrijver, intuïtief eetadviseur, auteur, en luidspreker. Haar superkrachten omvatten voedingsmythen doorbreken En inspirerende vrouwen om zich beter in hun lichaam te voelen en voedselkeuzes te maken die plezier, voeding en gezondheid ondersteunen. Dit bericht is uitsluitend voor informatieve doeleinden en vormt geen geïndividualiseerd voedings- of medisch advies.

Op zoek naar 1-op-1 voedingsadvies? Carrie biedt een 6 maanden Meals & Physique programma (intuïtief eten, lichaamsbeeld, mindfulness, zelfcompassie) en a IBS-managementprogramma van 4 maanden (low-FODMAP dieetcoaching met de nadruk op het vergroten van de voedselvrijheid). Bezoek de hyperlinks voor meer informatie en boek een free of charge kennismakingsgesprek om te zien of het programma goed bij je previous, en of wij goed bij je passen!

Druk dit bericht af Druk dit bericht af

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here