Home Auto Deens fonds dumpt Tesla-aandelen nadat Musk de staking ‘krankzinnig’ noemt

Deens fonds dumpt Tesla-aandelen nadat Musk de staking ‘krankzinnig’ noemt

0
Deens fonds dumpt Tesla-aandelen nadat Musk de staking ‘krankzinnig’ noemt


Het Deense pensioenfonds PensionDanmark dumpt al zijn pensioenfondsen Tesla aandelen en het plaatsen van de Amerikaanse EV-fabrikant op de uitsluitingslijst van de bedrijven waarin hij wil investeren – of niet. Het fonds verkoopt al zijn aandelen Tesla aandelen vanwege de weigering van Elon Musk om arbeidsovereenkomsten te sluiten met vakbonden NoorwegenDenemarken en Zweden, volgens Reuters.

Tesla wordt geconfronteerd met toenemende druk om in het buitenland collectieve arbeidsovereenkomsten te sluiten, nu vakbonden samenwerken om het werken aan de producten van Elon Musk te boycotten. Werknemers zijn op zoek naar betere lonen en voordelen, maar het bedrijf weigert collectief met de werknemers te onderhandelen. Nu krijgt Tesla op andere manieren te maken met tegenslag, omdat een van de grootste pensioenfondsen in Denemarken weigert investeerder te zijn. Per Enterprise insider:

“In het licht van het battle dat zich uitbreidt naar Denemarken en Tesla’s meest recente en zeer categorische ontkenning om in welk land dan ook collectieve overeenkomsten te sluiten, zijn we tot de conclusie gekomen dat het voor ons als investeerders voorlopig onwaarschijnlijk is dat we het bedrijf zullen beïnvloeden”, zegt een woordvoerder van PensionDenmark vertelde dit aan Enterprise Insider in een verklaring per e-mail. “Daarom plaatsen we Tesla op onze uitsluitingslijst.”

Om wat achtergrondinformatie te geven over de laatste aanval van vakbonden tegen Tesla: eind oktober gingen 130 van zijn monteurs in staking nadat Tesla had geweigerd een collectieve arbeidsovereenkomst te sluiten met zijn EV-technici in Zweden.

Niet lang daarna, eind november, gingen ongeveer vijftig Zweedse metaalarbeiders die bij een vakbond waren aangesloten ook in staking, uit steunbetuiging aan de monteurs. Dat betekende dat het bedrijf één grote leverancier achter zich had.

Afbeelding voor artikel met de titel Deense investeerders dumpen Tesla-aandelen nadat Elon Musk de stakingen in Zweden ‘krankzinnig’ noemt

Foto: Sean Gallup (Getty-afbeeldingen)

En kort daarna zeiden sommige havenarbeiders en sellers dat ze ook zouden weigeren om met Tesla-producten om te gaan, wat Elon Musk ertoe aanzette om telefoongesprek de meerdere stakingen tegen zijn EV-bedrijf zijn “krankzinnig” by way of Twitteren (ook bekend als X):

Tesla voert al lang een beleid om geen collectieve overeenkomsten aan te gaan met noch werknemers, noch vakbonden, en de EV-fabrikant heeft beweerd dat zijn werknemers “even goede of betere voorwaarden hebben dan die de Zweedse vakbond eist”, zoals Reuters rapporten.

Elders, in Duitsland, maakte Tesla soortgelijke argumenten terwijl hij de lonen met vier procent verhoogde. Metaalarbeiders van vakbonden reageerden door te zeggen dat Tesla’s aanbod voor werknemers in Gruenheide, Duitsland, 20 procent lager lag dan het aanbod onder collectieve overeenkomsten. Met andere woorden: de loonsverhogingen van Tesla zaten er ver naast, wat onderstreept waarom collectieve onderhandelingen van cruciaal belang zijn voor de werknemers.

De onwil van Elon Musk en Tesla om met werknemers en vakbonden in het algemeen samen te werken, heeft het bedrijf nu een grote investeerder gekost. PensionDanmark maakte niet bekend hoe groot zijn Tesla-bezit was toen het de aandelen dumpte, maar het fonds beheert de pensioenen van 823.000 Denen en beschikt over $317 miljard Deense kronen aan activa, of ongeveer $46 miljard USD tegen de huidige wisselkoersen, wat geen klein bedrag is.

Afbeelding voor artikel met de titel Deense investeerders dumpen Tesla-aandelen nadat Elon Musk de stakingen in Zweden ‘krankzinnig’ noemt

Foto: Christian Marquardt-Pool (Getty-afbeeldingen)LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here