Home Natuur Zondagboekrecensie – Birds & Flowers door Jeff Ollerton – Mark Avery

Zondagboekrecensie – Birds & Flowers door Jeff Ollerton – Mark Avery

0
Zondagboekrecensie – Birds & Flowers door Jeff Ollerton – Mark Avery


Dit boek heeft mij overgehaald om geïnteresseerd te zijn in iets waarin ik dacht dat ik niet geïnteresseerd wilde zijn. Dat is een prestatie voor elke auteur: het aanspreken van aanvankelijk ongeïnteresseerden. En Jeff Ollerton doet dat door een mengeling van zijn eigen enthousiasme, een zeer duidelijke uitleg van een vrij complexe (maar prachtig complexe) biologie en door een lichtheid van aanraking en toon die niet magazine worden opgevat als lichtheid van begrip.

Hoe belangrijk zijn vogels bij het bestuiven van planten? Het is niet verwonderlijk dat er hier behoorlijk wat over kolibries en honingvogels te vinden is, maar veel andere groepen vogels spelen een rol in dit verhaal.

De auteur heeft de interacties tussen vogels en bloemen in het veld op veel plaatsen op de meeste continenten bestudeerd en zijn persoonlijke verhalen over interacties met de levende wezens en hun menselijke waarnemers brengen het onderwerp verder in beeld.

Er is een zeer goede index van 22 pagina’s en de 19 hoofdstukken verdelen het onderwerp in hanteerbare stukken met titels als ‘Hitchhikers, dronkaards en moordenaars’, ‘Het merkwaardige geval van Europa’ en ‘Wat aan het oog ontsnapt’.

Dit is een mooi voorbeeld van een boek dat bedoeld is om het publieke begrip van ecologie en evolutie te vergroten, en dat ook lukt.

De omslag? Oké, maar het kleurenschema spreekt mij een beetje aan, web als het enorme ampersand. Ik zou het 7/10 geven.

Birds & Flowers: een intieme relatie van 50 miljoen jaar door Jeff Ollerton is uitgegeven door Pelagisch.

(registratieformulier)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here