Home Voeding Hoe intuïtief eten je helpt authentieke gezondheid te vinden

Hoe intuïtief eten je helpt authentieke gezondheid te vinden

0
Hoe intuïtief eten je helpt authentieke gezondheid te vinden


Wat is gezondheid? Hoe definieer je het? De Wereldgezondheidsorganisatie definieert gezondheid als ‘een toestand van volledig fysiek, mentaal en sociaal welzijn en niet louter de afwezigheid van ziekte of gebrek’. Persoonlijk denk ik dat dit voor de meeste mensen een hele opgave is, en dat is een discussie voor een andere dag, maar Hoe je ‘gezondheid’ ook definieert, het is geen bestemming met een eindstreep. Dat komt zowel omdat uw gezondheidstoestand in de loop van de tijd fluctueert, als omdat u uzelf niet ziektebestendig kunt maken.

Nee, gezondheid is een reis, een partnerschap tussen u, uw lichaam en geest, en soms uw artsen of andere zorgverleners. Waar je ook bent, er is nog steeds werk aan de winkel, maar het is zinvol werk.

Daarom hou ik persoonlijk (en professioneel) van de definitie van ‘authentieke gezondheid’, of meer specifiek, van wat het bereiken van authentieke gezondheid betekent, in het boek ‘Intuïtief eten’.

“Het bereiken van authentieke gezondheid is een voortdurend proces van dynamische integratie van je innerlijke wereld, inclusief je afstemming op de wijsheid en behoeften van je lichaam met de externe wereld van gezondheidsrichtlijnen, waaronder lichaamsbeweging en voeding.”

Uit ‘Intuïtief eten: een radicale anti-dieetbenadering’ (4e editie)

Externe gezondheidsrichtlijnen omvatten gezondheidsbeleid, zoals ‘consensus onder deskundigen’ op foundation van het onderzoek (wat soms problematisch is wanneer onderzoek op een specifiek gebied, zoals onderzoek naar gewicht en gezondheid, vol zit met vooroordelen en aannames en het onvermogen om zaken als fysieke activiteit en de affect van gewichtsstigmatisering op de gezondheid). Het kan ook voedselfilosofieën omvatten, zoals de wens om lokaal geproduceerd voedsel met een lage ecologische voetafdruk te eten of om dierlijke voedingsmiddelen om ethische redenen te vermijden.

De kracht van afstemming voor authentieke gezondheid

Zoals de auteurs Evelyn Tribole en Elyse Resch (beiden geregistreerde diëtisten) uitleggen: wanneer u op zoek bent naar authentieke gezondheid, beslist u zelf welke aspecten van externe gezondheidsrichtlijnen u wilt integreren. Als je innerlijke afstemming hebt (daarover later meer), kun je een externe waarde integreren – zoals de wens om lokaal, duurzaam voedsel te eten – terwijl je nog steeds aandacht besteedt aan honger, volheid, tevredenheid, enz.

Echter, als je externe gezondheidswaarden opneemt zonder innerlijke afstemming, bestaat het risico dat deze externe waarden opnieuw een rigide stel regels worden.

De 10 principes van intuïtief eten werken lichaamsafstemming vergroten, of interoceptief bewustzijn – het vermogen om fysieke sensaties waar te nemen die vanuit uw lichaam ontstaan, zoals honger, verzadiging, een volle blaas of de fysieke sensaties die met emoties gepaard gaan – door u te helpen deze te ontwikkelen of door obstakels daarvoor weg te nemen.

Vier principes — eer je honger, voel je volheid, Ontdek de tevredenheidsfactorEn beweging (voel het verschil) – u helpen het vermogen aan te scherpen om de fysieke sensaties die in uw lichaam opkomen te horen (en er dus op te reageren), zoals biologische signalen van honger en volheid.

Zes principes — verwerp de dieetmentaliteit, vrede sluiten met eten, daag de voedselpolitie uit, ga met vriendelijkheid om met je emoties, respecteer je lichaamEn eer uw gezondheid met zachte voedingje helpen obstakels weg te nemen die voornamelijk uit je hoofd komen in de vorm van gedachten, overtuigingen en regels, zoals…

  • Regels over wat je wel of niet magazine eten
  • Opvattingen over hoe een gezond lichaam eruit zou moeten zien
  • Veroordelende gedachten over ‘goed’ eten versus ‘slecht’ eten

Opmerking: ik wil snel erkennen dat het cultiveren van interoceptief bewustzijn voor sommige mensen een uitdaging kan zijn, inclusief degenen die neurodivergerend zijn, een voorgeschiedenis van trauma hebben of momenteel een restrictieve eetstoornis hebben.Hoe afstemming de ketens van de dieetcultuur kan doorbreken

Hoe afstemming de ketens van de dieetcultuur kan doorbreken

Een ander voordeel van het voortdurend cultiveren van interoceptief bewustzijn is Naast het reflecteren op de positieve veranderingen die je hebt opgemerkt sinds je intuïtief eten bent gaan beoefenen, is het ook dat het je kan helpen veerkracht op te bouwen vanuit de voedingscultuur.

Een van mijn voormalige cliënten, een fitnessinstructeur, deelde tijdens een van onze sessies met mij dat ze verrast was hoeveel voedsel er nodig was voordat ze zich echt gevoed voelde, wat haar een nieuw perspectief gaf op de mate waarin ze voorheen haar eten beperkte. .

Ze merkte niet alleen dat haar humeur verbeterde als ze consequent genoeg at, maar dat ze meer energie had tijdens haar trainingen… en dat haar libido verbeterde.

Omdat haar voedselbeperking bijdroeg tot eetbuien – wat voor haar zeer verontrustend was, deels omdat de eetbuien ‘s avonds begonnen en tot de volgende dag zouden voortduren – moest ze in onze eerste maand of zo dat we samenwerkten, een stevige zelfzorgplan (meer dan alleen maar genoeg eten) om haar eetbuien te verminderen op dagen dat ze ze voelde opkomen. Dan ze bereikte het punt waarop ze zichzelf regelmatig voldoende voedde en weer plezier had met eten, zodat ze dat niet meer hoefde te doen actief onderneem stappen om een ​​eetbui te voorkomen.

Diep graven en afstemmen op hoe het voelt om…

  • vrede sluiten met eten…
  • kies manieren van bewegen die goed voelen voor uw lichaam…
  • bewoon je lichaam in plaats van het als een object te behandelen…
  • luister naar je lichaam als het je vertelt wat het nodig heeft aan voeding en beweging en rust…

…zal je helpen blijf bewegen in de richting van jouw individuele versie van authentieke gezondheid en weg van de maatschappelijke ideeën over hoe we eruit moeten zien, leven en zijn. En dat is een van de grootste geschenken die je jezelf kunt geven.

Kom meer te weten

Om u te helpen op uw verdere reis, vindt u hier een lijst met boeken die u wellicht wilt lezen:

Je kunt ook een free of charge kennismakingsgesprek van 20 minuten boeken om te zien of mijn intuïtieve eet- of voedingsadviesdiensten geschikt voor u zijn.

Dit bericht bevat Amazon-affiliatielinks. Als Amazon Affiliate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen.


Carrie Dennett, MPH, RDN, is een in de Pacific Northwest gevestigde geregistreerde diëtist, voedingsdeskundige, freelance schrijver, intuïtief eetadviseur, auteur, en luidspreker. Haar superkrachten omvatten voedingsmythen doorbreken En inspirerende vrouwen om zich beter in hun lichaam te voelen en voedselkeuzes te maken die plezier, voeding en gezondheid ondersteunen. Dit bericht is uitsluitend voor informatieve doeleinden en vormt geen geïndividualiseerd voedings- of medisch advies.

Op zoek naar 1-op-1 voedingsadvies? Carrie biedt een 6 maanden Meals & Physique programma (intuïtief eten, lichaamsbeeld, mindfulness, zelfcompassie) en a IBS-managementprogramma van 4 maanden (low-FODMAP dieetcoaching met de nadruk op het vergroten van de voedselvrijheid). Bezoek de hyperlinks voor meer informatie en boek een free of charge kennismakingsgesprek om te zien of het programma goed bij je previous, en of wij goed bij je passen!

Druk dit bericht af Druk dit bericht af

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here