Home Natuur Een eerbetoon aan Julie Gelfand, de nieuwste Pimlott Award-winnaar van Nature Canada

Een eerbetoon aan Julie Gelfand, de nieuwste Pimlott Award-winnaar van Nature Canada

0
Een eerbetoon aan Julie Gelfand, de nieuwste Pimlott Award-winnaar van Nature Canada


Natuurliefhebber, duurzaamheidsexpert, tapdanser: al deze zinnen beschrijven onze nieuwste Pimlott Award-winnaar, Julie Gelfand. Julie is al 35 jaar een voorvechter van het milieu in zowel de publieke als de non-public sector, en heeft veel succes gehad in het samenbrengen van mensen in alle sectoren. Ze was federaal commissaris voor milieu en duurzame ontwikkeling, vice-president van duurzaamheid bij de Mining Affiliation of Canada, en vice-president van milieu en sociale verantwoordelijkheid voor de Rio Tinto Iron Ore Firm of Canada. Ze is momenteel vicevoorzitter van het bestuur van het Wereld Natuur Fonds Canada en zit in het bestuur van Clear Seas for Accountable Marine Transport. En laten we haar zestien jaar als uitvoerend directeur van Nature Canada (1992-2008) niet vergeten.

“Ik besloot dat ik wilde werken bij de Canadian Nature Federation (nu bekend als Nature Canada) toen ik achttien jaar oud was en derdejaars biologiestudent was aan de Carleton College”, zegt Julie. “Ik was in de biologieclubkamer en haalde een exemplaar van het tijdschrift Nature Canada tevoorschijn. Op dat second besloot ik dat ik bij Nature Canada wilde werken… en op mijn eenendertigste kreeg ik de rol van uitvoerend directeur!

In een interview uit 2022 met Nature Canada, vertelt Julie over haar zeer vruchtbare tijd bij de organisatie: “Ik geloof dat Canadezen een internationale verplichting hebben om zoveel mogelijk natuur te beschermen als we kunnen. Toen ik uitvoerend directeur was bij Nature Canada, was ik erg trots om het crew te ondersteunen dat samen een aantal geweldige mijlpalen heeft bereikt.”

Deze mijlpalen omvatten onder meer het beschermen van miljoenen hectares natuur in nieuwe nationale parken, het aandringen op de allereerste federale moist ter bescherming van de bedreigde diersoorten van Canada, het oprichten van de Inexperienced Finances Coalition en het identificeren van alle belangrijke vogelgebieden van Canada. Julie blijft Nature Canada steunen als Guardian of Nature Month-to-month Donor, als oprichter van Ladies for Nature en als Whittemore Legacy Circle Donor.

Julie Gelfand, winnaar van de Pimlott Award

“Als ik in de natuur ben”, zegt Julie, “voel ik me ermee verbonden, en met de mensen die hier vóór mij waren en de mensen die er na mij zullen zijn.”

Een van die mensen met wie ze zich misschien wel verbonden voelt, is Douglas H. Pimlott (1920 – 1978), een gerenommeerd natuurbioloog en milieuactivist. De Pimlott-prijs werd meer dan dertig jaar geleden in zijn naam opgericht en wordt toegekend aan een persoon wiens uitmuntende bijdragen aan het Canadese natuurbehoud ons allemaal inspireren.

En na vijfendertig jaar inspireert onze nieuwste Pimlott Award-winnaar nog steeds een breed publiek. Julie is een gecertificeerde coach bij de Worldwide Teaching Federation en adviseert niet-gouvernementele organisaties over leiderschap, strategische planning en belangenbehartiging. Ze is voorzitter van het Departementale Auditcomité van de Canadian Nuclear Security Fee en lid van het Departementale Auditcomité van Statistics Canada. Onlangs werd ze benoemd tot Distinguished Senior Fellow van de Munk College of International Affairs and Public Coverage aan de Universiteit van Toronto. In haar pensioenjaren is ze gaan mountainbiken, skiën en tapdansen.

Terwijl we het 85-jarig jubileum van Nature Canada vieren, erkennen we met plezier en dankbaarheid de prestaties van Julie op al haar gekozen werkterreinen!LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here