Home Wereldnieuws Jagdeep Dhankhar versus Derek O’Brien in Rajya Sabha

Jagdeep Dhankhar versus Derek O’Brien in Rajya Sabha

0
Jagdeep Dhankhar versus Derek O’Brien in Rajya SabhaDerek O’Brien is het Rajya Sabha-parlementslid van het Trinamool Congres (Bestand).

New Delhi:

Trinamool-parlementslid Derek O’Brien is geschorst van de Rajya Sabha voor de relaxation van deze zitting wegens “onhandelbaar gedrag”, zoals het Parlement hervatte te midden van spanningen over de grote inbreuk op de beveiliging in de Lok Sabha gistermiddag.

De heer O’Brien had een discussie over het incident geëist, waarin twee mannen sprongen vanaf de bezoekersgalerij de Lok Sabha in en barstte gele rookbussen. Een apoplectische Rajya Sabha-voorzitter Jagdeep Dhankhar noemde de Bengaalse politicus en gaf hem opdracht het Huis onmiddellijk te verlaten.

“Derek O’Brien wordt genoemd om het Huis onmiddellijk te verlaten… Derek O’Brien zegt dat hij de voorzitter zal trotseren… Derek O’Brien zegt dat hij de regels niet zal respecteren. Dit is een ernstig wangedrag. Dit is een schande incident”, zei de heer Dhankhar, terwijl hij de Trinamool-leider wegstuurde wegens “wanordelijk gedrag”.

Ondanks de waarschuwing bleven de heer O’Brien en andere parlementsleden van de oppositie protesteren en eisten dat minister van Binnenlandse Zaken, Amit Shah, aanwezig zou zijn in het Huis van Afgevaardigden om verantwoording af te leggen voor het incident van gisteren.

De Rajya Sabha werd vervolgens geschorst, maar daarvoor verzekerde de heer Dhankhar de parlementsleden opnieuw dat er een onderzoek op hoog niveau was geopend naar de inbreuk op de beveiliging en dat er een politiezaak was ingediend.

Eerder vandaag ontmoette premier Narendra Modi hoge ministers om de inbreuk te bespreken; De premier was gisteren niet in het parlement omdat hij de beëdigingsceremonie bijwoonde van de twee nieuwe eerste ministers van de regerende BJP – Mohan Yadav in Madhya Pradesh en Vishnu Deo Sai in Chhattisgarh.

Bij de rookontwikkeling binnen en buiten het Parlement waren gisteren minstens zes mensen betrokken; twee mannen lieten rookbussen openspringen in de Lok Sabha en een man en een vrouw deden dat buiten. Alle vier zijn gearresteerd, evenals een man en vrouw die hen onderdak gaven in hun huis in Gurgaon.

LEES | Ingenieur, legeraspirant, chauffeur: wie worden beschuldigd van schending van het parlement?

De vier binnenin zijn geïdentificeerd als Sagar Sharma, D Manoranjan, Neelam Devi en Amol Shinde, terwijl de Gurgaon-man Vicky Sharma heet. Een zesde man is op de vlucht.

De vier die rookbussen hebben ingezet, zijn aangeklaagd op grond van de strenge antiterreurwet, de Illegal Exercise (Prevention) Act, naast secties in het Indiase wetboek van strafrecht. De zes die momenteel in hechtenis zitten, waaronder de vrouw van Vicky Sharma, worden ondervraagd door de antiterreurcel van de politie van Delhi.

LEES | Doel achter de inbreuk op de veiligheid van het Parlement? Wat indringers tegen de politie zeiden

Tijdens het verhoor vertelden ze de politie dat de inbreuk bedoeld was om de aandacht van de regering te vestigen op verschillende kwesties, zoals het recente etnische geweld in Manipur en de werkloosheid in India.

Sagar Sharma en Manoranjan kregen bezoekerspassen na een verzoek van het Mysuru-parlementslid van de BJP, Prathap Simha, die Lok Sabha-voorzitter Om Birla vertelde dat hij dit had gedaan nadat de vader van eerstgenoemde hem had benaderd. De vader vertelde de heer Simha dat zijn zoon het nieuwe parlement wilde ervaren.

LEES | Parlementsbreukzaak: BJP-parlementslid legt uit waarom zijn kantoor pasjes uitgaf

De oppositie heeft geëist dat ook een onderzoek naar de heer Simha wordt ingesteld.

Ondertussen heeft het Parlement de veiligheidsprotocollen aangescherpt, waaronder het tijdelijk verbieden van bezoekers en het beperken van niet-essentieel personeel, inclusief de media. Zeven medewerkers van Lok Sabha zijn geschorst.

De schrik van gisteren kwam op de 22e verjaardag van de terreuraanval op het oude parlementsgebouw, waarbij twee in Pakistan gevestigde groepen negen mensen aanvielen en doodden, waaronder acht veiligheidspersoneel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here