Home Voeding Bezorgd over vakantie-eten? Hoe je de stress kunt verminderen

Bezorgd over vakantie-eten? Hoe je de stress kunt verminderen

0
Bezorgd over vakantie-eten?  Hoe je de stress kunt verminderen


Jonge vrouw met lang donkerblond haar, gekleed in een wit T-shirt onder een bruine gebreide kabeltrui, houdt haar gezicht in haar handen en ziet er gestresst of angstig uit.

Als u al de neiging heeft om zich zorgen te maken over eten – misschien heb je een voorgeschiedenis van diëten of eetstoornissen, of worstel je gewoon met emotioneel of stress-eten – de voedselomgeving tijdens de vakantie kan je bijzonder angstig maken. Overmatig toegeven, zowel reëel als waargenomen, kan leiden tot schuldgevoelens, wroeging en mogelijk tot een vicieuze cirkel van beperken en eetbuien.

Complicerende zaken zijn het feit dat de feestdagen in veel delen van het land gepaard gaan met kortere daglichturen en het soort weer dat bijdraagt ​​aan een somber humeur en obstakels opwerpt voor lichamelijke activiteit. Hier vind je wat stof tot nadenken over hoe je een eetpatroon tijdens de feestdagen kunt benaderen dat je vreugde brengt en je ook een goed gevoel geeft.

Vrouw die avocadotoost eet in een restaurant.

Voed je lichaam en verminder je honger

De feestdagen horen vreugdevol te zijn, maar kunnen ook stressvol zijn. met overbelaste schema’s en talloze sociale verplichtingen. Chaotische dagen leiden vaak tot chaotisch eten, wat kan leiden tot te veel eten, te weinig eten of gedachteloos eten.

Als je te hongerig wordt, ben je kwetsbaar voor het impulsief eten van suikerrijk, calorierijk voedsel, deels omdat honger een reactie is op een dalende bloedsuikerspiegel; je lichaam schreeuwt letterlijk om brandstof. Door goed gevoed te blijven door regelmatig maaltijden en snacks te eten (elke 3-5 uur, afhankelijk van je individuele behoeften), voorkom je dat je overdreven hongerig wordt en wanhopig naar de suikerkoekjes grijpt.

Plan vooruit, zodat je voedzaam eten in huis hebt of weet waar je tijdens het winkelen een voedzame lunch kunt halen. Hierdoor zult u zich veel beter voelen dan wanneer u overleeft op voedsel met minder voedingsstoffen. Wie wil de vakantie traag doorbrengen?

Het is ook belangrijk om op andere manieren je honger te stillen. Proberen het ‘overeten’ tijdens het avondeten te compenseren door het ontbijt de volgende ochtend over te slaan, kan averechts werken doordat je later die dag te veel honger krijgt. Op dezelfde manier kan ‘sparen’ voor een speciaal diner door bijna niets te eten voor ontbijt of lunch ertoe leiden dat u tijdens dat diner tot een ongemakkelijke volheid eet. Als je honger hebt, verdien je het om te eten, en we genieten het meest van ons eten als we lichte honger hebben en niet hongerig zijn.

Vrouw met lang donker haar in een paardenstaart die met gekruiste benen op een bank zit, gewikkeld in een deken, een mok thee of koffie vasthoudt en in zichzelf glimlacht, met een golden retriever aan haar voeten.

Voed je emoties en beoefen zelfzorg

De feestdagen brengen zowel stress als vreugde met zich mee kan worden geladen met triggers voor emotioneel of troosteten – en soms te veel eten. Hoewel er niets mis is met het gebruik van voedsel om soms te kalmeren, zou het niet van jou moeten zijn alleen manier van omgaan.

Omdat de gezinsdynamiek het emotionele vuur kan aanwakkeren, is dit een uitstekend second om dat te doen maak de balans op van de hulpmiddelen in uw gereedschapskist voor emotionele copingstrategieën. Hoe meer u voedsel kunt gebruiken voor levensonderhoud en plezier – en vermijdt het te gebruiken om om te gaan met stress of emoties die de vakantie met zich mee kan brengen – hoe beter u zich uiteindelijk zult voelen.

  • Als er zijn bepaalde rituelen of activiteiten die u helpen gezond te blijven – ochtendyoga, een dagelijkse wandeling, wat rustige tijd alleen om te lezen of gewoon zijn – stel een aantal persoonlijke grenzen huge om die jij-tijd tijdens de drukke feestdagen te beschermen.
  • Als je het gevoel hebt dat je in de greep bent van stress of sterke en ongemakkelijke emoties, vraag jezelf dan af: ‘Wat ben Ik voel me?” U weet misschien dat u zich ‘slecht’ voelt, maar voelt u zich specifiek verdrietig? Gespannen? Onder druk gezet? Verkeerd begrepen? Ongeldig gemaakt? Als je kunt benoemen wat je voelt, kan de kracht van het gevoel enigszins afnemenen laat je…
  • …vraag jezelf af: “Wat heb ik nodig?” Wat zou ervoor zorgen dat u zich minder verdrietig, minder angstig en meer gevalideerd voelt? Het kan nuttig zijn om maak vooraf een lijst met activiteiten die je in een mum van tijd kunt gebruiken om je humeur te verbeteren, je angst te kalmeren of jezelf gewoon af te leiden. Bijvoorbeeld een vriend bellen, een favoriete movie kijken, naar muziek luisteren, mediteren, een dangerous nemen, uw hond of kat aaien, het huis uit gaan. Als u weet dat een bepaalde maaltijd stressvol zal zijn, kunt u deze combineren met een of meer van deze activiteiten.
Close-up van een vakantiesalade met een karaf rode wijn en rode kaarsen, met twee onscherpe mensen die glazen rode wijn roosteren op de achtergrond

Wees nieuwsgierig en eet bewust

Als je op het punt staat eten te pakken, vraag jezelf dan af: ‘Heb ik honger?’ en “Is dit wat ik nu echt wil eten?” als het antwoord op een van beide “Nee” is, overweeg dan om het nog eens te overwegen. Als u uzelf deze twee vragen stelt, krijgt u op zijn minst de tijd om een ​​bewuste beslissing te nemen, in plaats van op de automatische piloot te handelen. Let op als je eet. Door bewust te eten kun je betere, bevredigendere voedingskeuzes maken – en er ten volle van genieten.

Als je je vaak overvol voelt aan het einde van de feestdagen, misschien omdat je niet wilt dat er een einde komt aan de verrukkingen of omdat je eet om familieconflicten of sociale onhandigheid te verzachten, stel jezelf dan deze vraag voordat je begint met eten: “Hoe wil ik me voelen als ik van tafel opsta? Comfortabel vol en tevreden, of ongemakkelijk vol en behoefte aan een dutje?

Het kan nuttig zijn om fase a mentale generale repetitie. Stel je voor dat je het voedsel kiest dat lekker smaakt En voel je goed voor je lichaam. Stel je voor dat je er aandachtig van geniet en wegloopt met een voldaan gevoel, niet vol.

Als je dan daadwerkelijk aan het eten bent, probeer afgestemd te blijven op de zintuiglijke aspecten van uw eten terwijl u eet — de smaak, textuur, temperatuur en aroma — evenals tekenen dat u vol raakt. Door jezelf maximaal te laten genieten, wordt het misschien gemakkelijker om ‘genoeg’ te zeggen.

Close-up van de vrouw dient a in "Nee" of "stop" plaats voor een bord cranberrytaart.

Stel voedselgrenzen huge

Repeteren is ook nuttig bij het omgaan met voedselopdringers, vooral als je de neiging hebt om mensen te plezieren. Stel je voor dat je beleefd maar resoluut voedsel afwijst dat je niet wilt, hoe goed bedoeld het aanbod ook is. Om voedselopdringers te dwarsbomen zonder op de tenen te trappen, start je met een praise en eindig je met een afleiding, zoals ‘Mmmm… dat ziet er heerlijk uit. Ik heb nu geen honger, maar dat krijg ik later wel’ of ‘Het eten was maar al te lekker… Ik kon letterlijk geen hap meer eten.’ De meeste voedselopdringers proberen een goede gastheer te zijn – of zoeken naar bevestiging van hun culinaire vaardigheden – maar het eindresultaat is hetzelfde als je uiteindelijk voedsel eet dat je niet nodig hebt of wilt.


Carrie Dennett, MPH, RDN, is een in de Pacific Northwest gevestigde geregistreerde diëtist, voedingsdeskundige, freelance schrijver, intuïtief eetadviseur, auteur, en luidspreker. Haar superkrachten omvatten voedingsmythen doorbreken En inspirerende vrouwen om zich beter in hun lichaam te voelen en voedselkeuzes te maken die plezier, voeding en gezondheid ondersteunen. Dit bericht is uitsluitend voor informatieve doeleinden en vormt geen geïndividualiseerd voedings- of medisch advies.

Op zoek naar 1-op-1 voedingsadvies? Carrie biedt een 6 maanden Meals & Physique programma (intuïtief eten, lichaamsbeeld, mindfulness, zelfcompassie) en a IBS-managementprogramma van 4 maanden (low-FODMAP dieetcoaching met de nadruk op het vergroten van de voedselvrijheid). Bezoek de hyperlinks voor meer informatie en boek een free of charge kennismakingsgesprek om te zien of het programma goed bij je previous, en of wij goed bij je passen!

Druk dit bericht af Druk dit bericht af

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here