Home Technologie Na drie chaotische jaren begint de GPU-verkoop er weer normaal uit te zien

Na drie chaotische jaren begint de GPU-verkoop er weer normaal uit te zien

0
Na drie chaotische jaren begint de GPU-verkoop er weer normaal uit te zien


AMD's Radeon RX 7600.
Vergroten / AMD’s Radeon RX 7600.

Andrew Cunningham

Het is een decennium van op en neer gaan geweest voor de meeste consumententechnologie, waarbij een door de pandemie veroorzaakte hausse in de pc-verkoop plaats heeft gemaakt voor een verkoopkrater die de markt nog steeds geleidelijk aan herstellende. Maar weinig componenten hebben het zo moeilijk gehad als grafische kaarten voor gaming, die ongeveer twee jaar lang vrijwel onmogelijk tegen redelijke prijzen te koop waren en vervolgens onerous crashten toen GPU-bedrijven reageerden met onbereikbare nieuwe high-end producten.

Volgens de GPU-verkoopanalisten van Jon Peddie Analysis zou het eindelijk eens goed kunnen gaan. Zijn gegevens reveals dat GPU-leveringen na twee jaar van krimpende verkopen zijn teruggekeerd naar kwartaal-op-kwartaal en jaar-op-jaar groei. Dit is het tweede achtereenvolgende kwartaal dat dit gebeurt, wat “er sterk op wijst dat de zaken eindelijk in de elevate zitten voor de grafische industrie.”

JPR meldt dat de totale levering van GPU-eenheden (waaronder geïntegreerde en speciale GPU’s) met 16,8 procent is gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal en 36,6 procent ten opzichte van een jaar geleden. De verkoop van devoted GPU’s steeg met 37,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Als je de cijfers op jaarbasis vergelijkt, is het grootste verschil dat Nvidia, AMD en Intel allemaal GPU’s van de huidige generatie beschikbaar hebben in het bereik van $200-$300, inclusief de GeForce RTX 4060de RadeonRX7600en de Arc A770 en A750die allemaal niet beschikbaar waren of pas in het derde kwartaal van 2022 werden gelanceerd.

JPR waarschuwde ervoor om niet te veel in de omzetstijging te geloven, en merkte op dat deze “grotendeels een weerspiegeling is van het opruimen en op orde brengen van het distributiekanaal.” Met andere woorden, vraag en aanbod zijn weer aan het synchroniseren, maar de algehele markt voor computer’s en de componenten die daarin worden gebruikt zal naar verwachting nog steeds geleidelijk afnemen.

De cijfers van JPR worden ondersteund door cijfers die we onlangs van Nvidia en AMD hebben gezien. Nvidia gemeld dat zijn spelinkomsten was op 15 procent ten opzichte van vorig kwartaal en 81 procent ten opzichte van vorig jaar. Met 2,86 miljard greenback staat Nvidia’s gamingdivisie momenteel op een afstand van de tweede na de datacenterdivisie, die vorig kwartaal 14,51 miljard greenback verdiende dankzij Nvidia’s dominantie in de bruisende en lucratieve AI GPU-business. Maar het is nog steeds een respectabel herstel voor GeForce.

De omzet van de gamingdivisie van AMD daalde in het meest recente kwartaal met 8 procent op jaarbasis, hoewel het bedrijf zegt dat dit vooral te wijten was aan een daling van de ‘semi-custom omzet’, de chips die in producten als de Xbox, PlayStation en Steam Deck-consoles. De verkoop van Radeon GPU’s steeg jaar na jaar.

Dat wil niet zeggen dat de zaken volledig zijn teruggekeerd naar de norm van vóór 2020. GPU’s van de huidige generatie bestaan ​​in wezen nog steeds niet rond of onder de $ 200, waarbij de Arc A580 en A380 de enige echte uitzonderingen zijn. De allerhoogste GPU’s worden nog steeds verkocht voor $ 1.000 of meer, en er zijn tekenen dat met title de RTX 4090 populair is. daadwerkelijk krijgen meer duur naarmate het populairder wordt voor AI-toepassingen. En de upgrades van deze generatie, vooral voor het soort middenklasse GPU’s dat de meeste mensen daadwerkelijk kopen, hebben dat ook tot nu toe geen betere prestaties zoals oudere upgrades hebben.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here